Cloud and Light

Nederlands Kamerorkest

Cloud and Light

MEDIA

Programma

Hosokawa - ‘Cloud and Light’ concert voor shô en orkest
Bach - Concert voor viool in A
Hosokawa - ‘Blossoming II’ voor orkest
Bach - Concert voor viool in E
Hosokawa
- 'Meditation − to the victims of Tsunami 3.11' voor orkest
Bach
- Concert voor twee violen in D

‘Oost is oost en west is west, en beide zullen elkaar nooit raken.’Een legendarische uitspraak van de Engelse schrijver Rudyard Kipling. Toch groeten in dit programma de hedendaagse Japanse componist Toshio Hosokawa en de achttiende-eeuwse Duitser Johann Sebastian Bach elkaar. Bach is zeer populair in Japan, net als veel andere westerse klassieke en moderne componisten. Omgekeerd zijn Japanse toondichters van nu in het westen weinig gekend. Als composer-in-residence dit seizoen laat Toshio Hosokawa ons kennismaken met zijn manier om oost en west samen te brengen, zoals in het concert voor shô en kamerorkest. De shô behoort tot de klassieke Japanse instrumenten; het is een mondorgel met zeventien tongpijpjes die voor westerse oren een bijzondere klankervaring teweegbrengen. Hoe vertrouwd klinkt dan onze viool in de meeslepende concerten die Bach er voor schreef? De inmiddels legendarische kunstenaar Norman Perryman schildert live, synchroon met de muziek, beelden op overheadprojectoren waardoor de muziek op indrukwekkende wijze versterkt wordt.

 • Over de musici
 • Lisanne Soeterbroek

  Lisanne Soeterbroek, viool

  Lisanne Soeterbroek (1984), geboren te Sittard, studeerde bij Coosje Wijzenbeek en Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij haar Masterstudie afsloot met een 10 en een...
  Lisanne Soeterbroek (1984), geboren te Sittard, studeerde bij Coosje Wijzenbeek en Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij haar Masterstudie afsloot met een 10 en een onderscheiding voor 'all-round musician'. Hierna volgde zij een Postgraduate Study in Graz (A) bij Prof. Eszter Haffner. Lisanne won diverse prijzen, zeer recent waren dat de 3e prijs op Padova International Music Competition 2012 (Italië) in de categorie "Virtuosity Prize" en de 2e prijs bij het Oskar Back Nationaal Vioolconcours 2011. Bij het International Solo Violin Competition Cremona 2010 won zij de 2e prijs en de 'Premio Luppi', de prijs voor de beste uitvoering voor het moderne werk 'Due Liriche' van G.P. Luppi. Ook was zij laureaat bij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back 2007 en werd haar de Kersjes van de Groenekan Prijs 2007 toegekend. Ze was winnaar van 't Sjenkske 2006, in Limburg de belangrijkste cultuurprijs voor jong muziektalent. Verder won zij prijzen bij o.a. Iordens Viooldagen 1996 en 1998, Prinses Christina Concours 1997, Davina van Wely Vioolconcours 1999, ‘Internationaler Wettbewerb für Violine’ 2001, Carl Flesch Akademie 2004 (Baden-Baden) en kamermuziek bij Charles Hennen Concours 1998 en 2002, Prinses Christina Concours 2003 en The International Music Contest "Provincia di Caltanissetta" for Chamber Music 2003, Sicilië. Lisanne was Young Artist in Residence van de Gelderse Muziekzomer 2008. In 2009 trad zij op in de Debuut-serie met The Hague String Variations (strijksextet). Sinds december 2009 is Lisanne primarius van het Vespucci Quartet. Lisanne gaf recitals in binnen- en buitenland, waaronder in Japan, India, Abu Dhabi, Belgrado, Duitsland en Denemarken. Ook soleerde ze met vele orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Nationaal Jeugdorkest, het Staatsorkest van Frankfurt an der Oder, Consorto Rotterdam, de Baden-Badener Philharmonie, het Züricher Kammerorchester, Ensemble NiederRhein en het Limburgs Symfonie Orkest. Op haar veertiende maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met het vioolconcert van Khatchaturian. Van 2009 tot 2013 was Lisanne aanvoerder 2e violen bij het Nederlands KamerOrkest. Sinds mei 2013 is zij eerste concertmeester van deFilharmonie van Antwerpen. Lisanne bespeelt een Ferdinand Gagliano uit 1773.
  ShareDeel
 • Toshio Hosokawa

  Toshio Hosokawa, dirigent

  De muziek van de Japanse componist Toshio Hosokawa is een niet aflatende zoektocht in het spanningsv

  De muziek van de Japanse componist Toshio Hosokawa is een niet aflatende zoektocht in het spanningsveld tussen de Westerse en de Oost-Aziatische muziek. Voor hem is stilte onverbrekelijk met muziek verbonden. ‘Als een Japanse kalligrafeerder een karakter maakt, begint hij zijn beweging in de lucht om pas daarna het papier te raken en zijn karakter te tekenen. Die voorbereidende beweging zie je niet op papier, maar is essentieel voor de tekening. Stilte in de muziek is net zo belangrijk als het geluid. De stilte maakt het geluid intenser, en zonder de stilte zou de muziek slechts een schim zijn.’

  ShareDeel
 • Mayumi Miyata

  Mayumi Miyata, shô

  Aanvankelijk studeerde Mayumi Miyata piano maar later stapte zij over op een studie in de gagaku, de

  Aanvankelijk studeerde Mayumi Miyata piano maar later stapte zij over op een studie in de gagaku, de traditionele, eeuwenoude muziek van het Japanse hof. Daar leerde ze tot in perfectie de shō te spelen, het Japanse mondorgel. Haar interesse reikte echter verder dan alleen de Oosterse traditie. Ze ontwierp een uitgebreidere shō die haar meer technische armslag bood en waarmee ze de moderne klassieke muziek kon verkennen. Dit trok al gauw de aandacht van een groot aantal hedendaagse componisten waaronder landgenoten als Tōru Takemitsu en Toshio Hosokawa, maar ook Klaus Huber en John Adams. Deze laatste ontmoette ze in 1990 tijdens de befaamde zomercursussen van Darmstadt. Adams schreef diverse werken voor haar die inmiddels op cd uitgebracht zijn.
  Mayumi Miyata heeft intensief over de wereld gereisd waar zij haar unieke wijze van musiceren in concerten en recitals liet horen. Zo ging zij met het NHK Symphony Orchestra met Charles Dutoit uitgebreid op tournee door heel Europa. Ook werkte zij samen in een aantal songs van de beroemde IJslandse popster Björk. Een bijzonder moment in haar carrière was een optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano.

  ShareDeel

Pagina's

Luisterfragment ShareDeel