De laatste noten

Nederlands Kamerorkest

De laatste noten

Stierf Mozart terwijl hij nog koortsachtig werkte aan zijn Requiem zoals een tijdgenoot getuigde? Leerling en vriend Franz Sussmayer vulde Mozarts laatste noten en lege bladzijden aan op verzoek van Mozarts weduwe. Tot op de dag van vandaag proberen Mozartkenners die toevoegingen te verbeteren. In dit concert klinkt de allernieuwste versie die de Nederlander Clemens Kemme in 2011 maakte, met tal van drastische veranderingen. Ook Bach levert raadsels op. Hoe wilde hij de vierstemmige canons uit zijn Kunst der Fuge laten klinken: op klavier of voor vier instrumenten, bijvoorbeeld strijkers? Het Nederlands Kamerorkest kiest voor die optie. Tussen Bach en Mozart het voltooide Les illuminations van Benjamin Britten op teksten van Arthur Rimbaud. (einde concert ca. 22.15)

EXTRA: zaterdag en maandag 19.40 Muziekcafé, spiegelzaal

film Geluidsfragment ShareDeel

Programma

Bach, Britten en Mozart        
Bach
– Kunst der Fuge: Contrapunctus I en V
Britten – Les illuminations
Mozart – Requiem

Data

 • 25 mei 2013 - 20:15 uur
 • 27 mei 2013 - 20:15 uur
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest
  Concertmeester en artistiek leider NKO Gordan Nikolić is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal ...
  Concertmeester en artistiek leider NKO Gordan Nikolić is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times. Portret Gordan Nikolić Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.
  ShareDeel
 • Nederlands Kamerkoor

  Nederlands Kamerkoor

  Het Nederlands Kamerkoor werd in 1937 opgericht door de legendarische koordirigent Felix de Nobel die er tot 1972 de scepter zwaaide. Hij bracht het koor tot grote bloei en maakte het tot één ...

  Het Nederlands Kamerkoor werd in 1937 opgericht door de legendarische koordirigent Felix de Nobel die er tot 1972 de scepter zwaaide. Hij bracht het koor tot grote bloei en maakte het tot één van de bekendste kamerkoren van Europa.
  Het Nederlands Kamerkoor zingt koormuziek in klein verband in de breedste zin van het woord. Dat loopt van de vroege middeleeuwen, de polyfonie van de renaissance, de klankrijkdom van barok en romantiek tot hedendaagse en experimentele muziek. Daarnaast maakt het koor graag uitstapjes naar andere genres zoals een programma met Joodse psalmmuziek in de Amsterdamse Liberale Synagoge, een semi-scenische happening rond de songs van Burt Bacharach of een concert met arrangementen van bekende Franse chansons. Daarbij zingt het koor vaak a cappella, maar ook werken ze mee aan vocale programma’s van de grote symfonieorkesten in Nederland en het buitenland. Inmiddels heeft het koor meer dan 75 cd-opnames op zijn naam staan waaronder in 2012 een cd met werken van Arvo Pärt in samenwerking met het Nederlands Kamerorkest. De uitzonderlijke kwaliteit van het ensemble heeft heel wat componisten in de loop der jaren verleid tot composities zoals Francis Poulenc, Rudolf Escher, Harrison Birtwistle, Mauricio Kagel en Micha Hamel.
  Lange tijd heeft het Nederlands Kamerkoor gewerkt met steeds wisselende gastdirigenten. Vanaf 2011 heeft het koor weer een vaste dirigent in de persoon van de Estlandse Risto Joost.

  ShareDeel
 • Richard Egarr

  Richard Egarr, dirigent

  Richard Egarr begon ooit als koorknaap in York Minster aan de Chetham’s School of Music in Manchester. Daarna studeerde hij orgel en clavecimbel bij onder anderen Gustav Leonhardt en volgde een ...

  Richard Egarr begon ooit als koorknaap in York Minster aan de Chetham’s School of Music in Manchester. Daarna studeerde hij orgel en clavecimbel bij onder anderen Gustav Leonhardt en volgde een opleiding tot dirigent. Hij gaf talloze recitals en dirigeerde vele barokke opera’s en oratoria. Daarnaast geniet hij ook grote bekendheid als vertolker van het romantische en moderne repertoire van Schubert en Maxwell Davies. In Nederland is Egarr regelmatig te gast op het Festival Oude Muziek en speelde hij met ensembles als de Nederlandse Bachvereniging en de Radio Kamer Filharmonie. Sinds 2006 in Richard Egarr artistiek leider van de befaamde Academy of Ancient Music.

  ShareDeel

Heeft u genoten van een concert, wilt u graag een ervaring delen of een andere reactie plaatsen? Ons gastenboek is uw podium.

Laat een bericht achter
26 mei 2013, 00.44 uur
Jan

Ik ben net thuis in leiden na een regenachtige reis met OV en Fiets.
Ik geniet nog steeds na van dit prachtige concert.
De unieke combinatie van Bach, Britten en WA Mozart door deze schitterende combinatie van muzikanten blijft lang in mijn herinnering.
Vanuit mijn verdom hoekje voorzaal noord rij 4 stoel 8.
Zag ik niets behalve dirigent Richard Egarr. Tijdens het Requiem waren zijn directies vervolgens voor mij genoeg om het hele koor en orkest te kunnen plaatsen.
Maandag nog een kans.
Gaat dat horen en zien,
fenomenaal.