Giro musicale

Nederlands Philharmonisch Orkest

Giro musicale

Een fris voorgerecht bij een muzikale maaltijd met bekende en geliefde gerechten. Zo valt Giro (Italiaans voor ronde of rondgang) van de Finse componist Esa-Pekka Salonen te omschrijven. Salonen koppelde zeven akkoordgroepen aan elkaar en ontwierp een muziekstuk dat een rondgang maakt door de tonale mogelijkheden, ritmisch niet te gecompliceerd en helder in de harmonieën. Zelf omschrijft de componist het stuk als een klein symfonisch gedicht. Het past prachtig bij de romantiek van het Pianoconcert van Dvořák. De componist had er moeite mee om de piano de geijkte virtuoze solistenrol te geven. De Tsjechische pianist Vilhelm Kunz bewerkte de pianopartij om die meer af te stemmen op pianistische wensen. Met Beethovens symfonie Pastorale gaan we naar buiten, een zomerse dag op het platteland, met een forse onweersbui op de koop toe.

Extra: Zaterdag 19.40 uur en zondag 13.40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie hierover punt 5 op onze Extra's bij het concert'-pagina.

Programma

Salonen - Giro
Dvořák - Pianoconcert
Beethoven - Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

Data

 • 24 mei 2014 - 20:15 uur
 • 25 mei 2014 - 14:15 uur
 • Hugh Wolff

  Hugh Wolff, dirigent

  De Amerikaanse dirigent Hugh Wolff kan bogen op een uitgebreide en zeer intensieve carrière. Dat begon al tijdens zijn studie waar hij, naast orkestdirectie aan het Peabody Conservatory ook ...

  De Amerikaanse dirigent Hugh Wolff kan bogen op een uitgebreide en zeer intensieve carrière. Dat begon al tijdens zijn studie waar hij, naast orkestdirectie aan het Peabody Conservatory ook piano studeerde en in Parijs een jaar compositielessen bij Olivier Messiaen volgde. Van 1988 tot 2000 was Hugh Wolff muzikaal leider van het befaamde Saint Paul Chamber Orchestra. Daarnaast was hij van 1997 tot 2006 chef-dirigent van het Radio-orkest van Frankfurt. Met beide orkesten maakte hij een groot aantal cd’s. Daaronder een opname van de complete Beethoven-symfonieën, een cd met de vioolconcerten van Meyer en Barber met Hilary Hahn als solist en de Eerste en Zesde symfonie van George Antheil, een productie die in 2001 een Cannes Classical Award verwierf.
  Hugh Wolff heeft een zeer uitgebreid repertoire dat reikt van barok tot hedendaags. In die laatste categorie verzorgde hij wereldpremières van componisten als John Corigliano, John Harbison en Mark-Anthony Turnage. Naast zijn vaste engagementen dirigeerde hij als gast vrijwel alle belangrijke orkesten in Amerika en Europa waaronder de New York Philharmonic Orchestra, de Boston Symphony Orchestra, de Philadelphia Orchestra, de London Symphony Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig.

 • Stephen Hough

  Stephen Hough, piano

  Hoe veelzijdig wil je een kunstenaar hebben? Stephen Hough is componist, blogger, schrijver van theologische artikelen en schilder. Maar bovenal is hij, inmiddels beladen met roem, een ...

  Hoe veelzijdig wil je een kunstenaar hebben? Stephen Hough is componist, blogger, schrijver van theologische artikelen en schilder. Maar bovenal is hij, inmiddels beladen met roem, een concertpianist die elk concert opnieuw alles geeft wat hij muzikaal in zich heeft: ‘Als musicus moet je nooit vervallen in routine, niet in spelen maar ook niet in interpretatie. Telkens als je een stuk opnieuw oppakt, moet je hongerig zijn om er nieuwe dingen in te ontdekken, je erdoor te laten verbazen en stimuleren. Je bent pas ‘performer’als elke keer dat je een stuk speelt, je nekharen recht overeind gaan staan.’

Heeft u genoten van een concert, wilt u graag een ervaring delen of een andere reactie plaatsen? Ons gastenboek is uw podium.

Laat een bericht achter