Herdenking

Nederlands Kamerorkest

Herdenking

Tijdens dit herdenkingsconcert staat muziek van Antonio Vivaldi centraal. Naast opera’s en talloze soloconcerten was hij immers ook een meesterlijk schepper van kerkmuziek. Alleen al het Kyrie aan het begin van het programma is een intense compositie. Maar ook in het Stabat Mater laat Vivaldi horen hoe aangrijpend het verdriet van Maria over haar gestorven zoon is. Soliste is de Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj, die als geen ander met haar warme stem deze gepassioneerde klaagzang kan vertolken. Natuurlijk wordt de instrumentale muziek van Vivaldi niet vergeten. Leider van het Nederlands Kamerorkest Gordan Nikolić heeft een paar prachtige werken uitgekozen. Bijzonder zijn de Sinfonia en Sonata al Santo Sepolcro, bedoeld voor de kapel van het heilige graf in het beroemde bedevaartsoord Varallo, muziek die prachtig aansluit bij het thema herdenking.

do 1 mei 2014, De Vest, Alkmaar
Uw ticket voor de voorstelling verschaft u geen toegang tot de inleiding bij dit concert. Koop hier het losse ticket.

vr 2 mei 2014, Philharmonie, Haarlem, Grote Zaal
zo 4 mei 2014, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Extra: Dinsdag 29 april 12.00 uur Openbare repetitie, NedPhO-Koepel.
Zaterdag 3 mei 14.00 uur Lezing, NedPhO-Koepel.

Geluidsfragment ShareDeel

Programma

Vivaldi - Kyrie RV 587, Sinfonia al Santo, Sepolcro RV 169, Stabat Mater RV 621, Concert voor strijkers RV 157, Laudate Dominum RV 606, Sonata al Santo, Sepolcro RV 130, Credo RV 591, Concert voor 3 violen en strijkorkest in F RV 551.

Data

 • 01 mei 2014 - 20:15 uur
 • 02 mei 2014 - 20:15 uur
 • 04 mei 2014 - 20:45 uur
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest
  Concertmeester en artistiek leider NKO Gordan Nikolić is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal ...
  Concertmeester en artistiek leider NKO Gordan Nikolić is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times. Portret Gordan Nikolić Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.
  ShareDeel
 • Barbara Kozelj

  Barbara Kozelj, mezzosopraan

  De uit Slovenië afkomstige Barbara Kozelj begon haar zangstudie in Ljubljana. Deze vervolgde ze in Amsterdam waar haar zangpedagoge Sasja Hunnego met bewondering over haar talent sprak: “Haar ...

  De uit Slovenië afkomstige Barbara Kozelj begon haar zangstudie in Ljubljana. Deze vervolgde ze in Amsterdam waar haar zangpedagoge Sasja Hunnego met bewondering over haar talent sprak: “Haar Sloveense melancholische ziel en de warmte van haar persoonlijkheid klinken door in haar prachtige stem.”
  Belangrijk voor haar carrière waren de dirigenten Paul McCreesh en Richard Egarr die haar veelvuldig engageerden voor producties met barokmuziek en –opera van onder meer Bach, Handel en Vivaldi. Met Egarr zong zij de Matthäuspassion in het Concertgebouw. Hetzelfde werk zong zij onder Iván Fischer in Carnegie Hall in New York.
  Maar het repertoire van Barabara Kozelj is veel breder dan Barok alleen. Op het gebied van Opera zong zij veel grote rollen bij onder meer De Nederlandse Opera en de Opera van Essen waaraan ze als vaste gast verbonden is. Voor het Nederlands Philharmonisch Orkest zong ze de hoofdrol in de gevierde kinderopera Help Heksen HeXen.
  Met het Nationale Ballet en Holland Symfonia onder Otto Tausk maakte zij grote indruk in een speciale balletversie van Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen.

  Inmiddels zijn er twee bijzondere cd’s van Barbara Kozelj op de markt gekomen: één met liederen van Joachim Raff, een andere met de Ebony Band met liedrepertoire van Ullmann en Burian.

  ShareDeel
 • Nederlands Kamerkoor

  Nederlands Kamerkoor

  Het Nederlands Kamerkoor werd in 1937 opgericht door de legendarische koordirigent Felix de Nobel die er tot 1972 de scepter zwaaide. Hij bracht het koor tot grote bloei en maakte het tot Ă©Ă©n ...

  Het Nederlands Kamerkoor werd in 1937 opgericht door de legendarische koordirigent Felix de Nobel die er tot 1972 de scepter zwaaide. Hij bracht het koor tot grote bloei en maakte het tot Ă©Ă©n van de bekendste kamerkoren van Europa.
  Het Nederlands Kamerkoor zingt koormuziek in klein verband in de breedste zin van het woord. Dat loopt van de vroege middeleeuwen, de polyfonie van de renaissance, de klankrijkdom van barok en romantiek tot hedendaagse en experimentele muziek. Daarnaast maakt het koor graag uitstapjes naar andere genres zoals een programma met Joodse psalmmuziek in de Amsterdamse Liberale Synagoge, een semi-scenische happening rond de songs van Burt Bacharach of een concert met arrangementen van bekende Franse chansons. Daarbij zingt het koor vaak a cappella, maar ook werken ze mee aan vocale programma’s van de grote symfonieorkesten in Nederland en het buitenland. Inmiddels heeft het koor meer dan 75 cd-opnames op zijn naam staan waaronder in 2012 een cd met werken van Arvo Pärt in samenwerking met het Nederlands Kamerorkest. De uitzonderlijke kwaliteit van het ensemble heeft heel wat componisten in de loop der jaren verleid tot composities zoals Francis Poulenc, Rudolf Escher, Harrison Birtwistle, Mauricio Kagel en Micha Hamel.
  Lange tijd heeft het Nederlands Kamerkoor gewerkt met steeds wisselende gastdirigenten. Vanaf 2011 heeft het koor weer een vaste dirigent in de persoon van de Estlandse Risto Joost.

  ShareDeel

Heeft u genoten van een concert, wilt u graag een ervaring delen of een andere reactie plaatsen? Ons gastenboek is uw podium.

Laat een bericht achter