Matthäus-Passion

Nederlands Kamerorkest

Matthäus-Passion

Hoewel Bach zijn Matthäus-Passion bijna 300 jaar geleden schreef, heeft de muziek nog niet aan kracht verloren. Bach laat het lijdensverhaal van Christus, in de versie van de evangelist Mattheus en aangevuld met een groot aantal beschouwende teksten, als een ware tragedie aan de luisteraar voorbijtrekken. Daarbij schuwt hij niet om theatrale effecten van de opera uit die dagen ook in zijn passiemuziek te gebruiken. Zo laat hij ons intens alle emoties van de karakters meebeleven, zoals de wroeging van Petrus, het verdriet van Maria en de wanhoop van Judas. Al sinds jaar en dag voert het Toonkunstkoor Amsterdam deze indrukwekkende Passie van Bach in de lijdenstijd uit. Het Nederlands Kamerorkest voegt zich in deze traditie en treedt op als inspirerend ensemble bij een van de belangrijkste koren van Nederland. Met uitmuntende vocale solisten en onder leiding van Boudewijn Jansen zal het ook dit jaar een bijzonder concert worden.

zo 13 apr 2014, Philharmonie, Haarlem, Grote Zaal
di 15 apr 2014, Grote Kerk, Alkmaar

Archive: 
archief

Programma

Data

 • 13 apr 2014 - 14:00 uur
 • 15 apr 2014 - 19:30 uur
 • Toonkunstkoor Amsterdam

  Toonkunstkoor Amsterdam, koor

  Toen in 1829 de Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst werd opgericht, was Amsterdam één van de eerste afdelingen met een eigen koor. In al die jaren is het Toonkunstkoor Amsterdam ...

  Toen in 1829 de Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst werd opgericht, was Amsterdam één van de eerste afdelingen met een eigen koor. In al die jaren is het Toonkunstkoor Amsterdam uitgegroeid tot een waar muzikaal instituut die de koortraditie in de hoofdstad hoog houdt. Het koor bestaat uit uitstekend geschoolde amateur-zangers. Door die hoge kwaliteit werkt het regelmatig mee aan producties van de Nederlandse symfonieorkesten waaronder het Nederlands Concertgebouworkest, het Residentieorkest, Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en ook het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarbij schuwen de zangers niet om ook lastig repertoire uit de 20e eeuw uit te voeren dat maar zelden door amateurkoren uitgevoerd wordt. Niet voor niets dat zij in hun lange geschiedenis optraden met beroemde dirigenten als Willem Mengelberg, Otto Klemperer, Bruno Walter, Eduard van Beinum en Bernard Haitink. Momenteel staat het koor onder de bezielende leiding van Boudewijn Janssen. Met hem verzorgen zij vele, vaak uitverkochte concerten, met zeer gevarieerd repertoire van barok en klassiek tot hedendaagse composities. Traditiegetrouw hoort daarbij de jaarlijkse uitvoering van de Bachs Matthäus-Passion in Het Concertgebouw op Goede Vrijdag. Lange tijd was Holland Symfonia hierin de vaste begeleider van het koor. Dit jaar zal het Nederlands Kamerorkest voor het eerst deze taak op zich nemen.

 • Boudewijn Jansen

  Boudewijn Jansen, dirigent

  Koordirigent Boudewijn Jansen studeerde piano en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Zijn eerste belangrijke ervaring deed hij op bij de operastudio van de Nationale Reisopera. Ook ...

  Koordirigent Boudewijn Jansen studeerde piano en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Zijn eerste belangrijke ervaring deed hij op bij de operastudio van de Nationale Reisopera. Ook was hij muzikaal leider van de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is hij verbonden aan De Nationale Opera als repetitor en assistent-dirigent. Als zodanig werkte hij samen met grote dirigenten als Hartmut Haenchen, Sir Simon Rattle en Pierre Boulez. In 2001 debuteerde hij als dirigent in Het Muziektheater Amsterdam met Janáčeks Jenůfa met het Radio Filharmonisch Orkest.
  Boudewijn Jansen kreeg grote bekendheid als dirigent van diverse koren in Nederland. In 1991 kreeg hij de leiding van het Kamerkoor van de Vrije Universiteit. Het koor wordt vaak terzijde gestaan door het door hem opgerichte projectorkest de VU-Camerata. Met dit koor was hij winnaar van de TENSO-dagen voor moderne muziek in 2009. Sinds 2003 is hij dirigent van het Toonkunstkoor Amsterdam. In de afgelopen jaren gaf hij met dit koor talloze concerten vaak in samenwerking met grote Nederlandse orkesten als Holland Symfonia, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook voor het Nederlands Philharmonisch Orkest is hij bepaald geen onbekende. Sinds 2011 is Boudewijn Jansen artistiek leider van het Nederlands Concertkoor in Amsterdam.

 • Lisandro Abadie

  Lisandro Abadie, bariton

  ‘We zullen zeker meer horen op het gebied van barokmuziek van de Argentijnse basbariton Lisandro Abadie’, schreef The Times in 2008 enthousiast toen de zanger de eerste prijs won van de London ...

  ‘We zullen zeker meer horen op het gebied van barokmuziek van de Argentijnse basbariton Lisandro Abadie’, schreef The Times in 2008 enthousiast toen de zanger de eerste prijs won van de London Handel Singing Competition. Niet verwonderlijk want hij werd opgeleid door specialisten als Evelyn Tubb van de Schola Cantorum Basiliensis en Peter Brechbühler van de Musikhochschule Luzern.
  Inmiddels is Lisandro Abadie een veelgevraagd zanger van het barokke genre. Zo werkte hij samen met Les Arts Florissants onder William Christie en het Collegium 1704 van Václav Luks. Naast de vertolking van veel kerkmuziek, waaronder de cantates en passies van Bach, is Abadie ook gewild als operazanger. Zo vertolkte hij diverse belangrijke rollen in opera’s van Monteverdi, Lully en Handel. Voor zijn medewerking aan de opname van The Passions van Williams Hayes ontving hij de Choc de Classica.
  Overigens reikt het oeuvre van Lisandro Abadie veel verder dan barok alleen. Ook het vocale werk van Mozart, Beethoven, Brahms en Stravinsky behoort tot zijn uitgebreide repertoire. Daarnaast heeft hij grote belangstelling voor hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij recitals met liederen van Paul Suits, begeleid door de componist zelf. In 2010 vertolkte hij de titelrol tijdens de wereldpremière van de opera Cachafaz van zijn landgenoot Oscar Strasnoy.

Heeft u genoten van een concert, wilt u graag een ervaring delen of een andere reactie plaatsen? Ons gastenboek is uw podium.

Laat een bericht achter