Tanz in der Dorfschenke

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tanz in der Dorfschenke

MEDIA

Programma

Liszt - Mephistowals nr. 1
Saint-Saëns - Celloconcert nr. 1
Fauré
- Elegie voor cello en orkest                                                                                                                                               
Dvořák
- Symfonie nr. 7

Frans en Slavisch met veel variatie zou het thema kunnen zijn van dit programma. Nederlands bekendste celliste Quirine Viersen laat haar instrument zingen in het Franse deel van het programma. Als uit een blok gegoten, klinkt het romantische Eerste celloconcert van Saint-Saëns, gevolgd door een weemoedige, maar zeer virtuoos dansende Elegie van zijn landgenoot Fauré. Van een heel ander kaliber is de symfonische muziek die het Nederlands Philharmonisch Orkest in dit programma speelt. Daarin kan dirigent Dima Slobodeniouk, die vier jaar geleden bij het orkest een succesvol debuut maakte en sindsdien regelmatig te gast is, zich uitleven in de dans. Liszt schreef vier onheilspellende Mephistowalsen, waarvan de eerste de titel Tanz in der Dorfschenke meekreeg. En wie luistert naar de grootse Zevende symfonie van Dvořák, waant zich bij tijd en wijle in een Boheemse herberg.

vr 7 mrt 2014, Philharmonie, Haarlem, Grote Zaal
za 8 mrt 2014, Het Concertgebouw, Amsterdam, Grote Zaal
ma 10 mrt 2014, Het Concertgebouw, Amsterdam, Grote Zaal

Extra: Zaterdag NedPhO Anders, borrel met livemuziek direct na afloop van het concert.
Donderdag 6 maart 12.00 uur Openbare repetitie, NedPhO-Koepel.

 • Over de musici
 • Dima Slobodeniouk

  Dima Slobodeniouk, dirigent

  De in Rusland geboren Dima Slobodeniouk studeerde aanvankelijk viool aan het Conservatorium van Mosk

  De in Rusland geboren Dima Slobodeniouk studeerde aanvankelijk viool aan het Conservatorium van Moskou. Hij voltooide zijn opleiding in Finland waar hij ook belangstelling kreeg voor orkestdirectie. In die hoedanigheid studeerde hij aan diverse Finse muziekopleidingen bij onder ander Ilya Musin, Jorma Panula en Esa-Pekka Salonen. 


  Van 2005 tot 2008 was Dima Slobodeniouk chef-dirigent van het Symfonieorkest van Oulu. Zijn prestaties daar, vooral op het operavlak werden opgemerkt door de Koninklijke Zweedse Opera in Stockholm, waar hij een aantal spraakmakende producties leidde.

  
En ook in de rest van de wereld krijgt Slobodeniouk steeds meer bekendheid als excellent dirigent. Naast veel orkesten in Scandinavië stond hij inmiddels al voor het Cincinnati Symphony Orchestra, de Dresdner Philharmonie en de City Of Birmingham Symphony Orchestra, om er maar enkele te noemen. Dima Slobodeniouk heeft zich de laatste tijd vooral ingezet voor het moderne repertoire. Hij is artistiek leider van het Korsholm Muziekfestival dat hij in 2009 wijdde aan de jonge componist Sebastian Fagerlund. En tijdens zijn gastdirecties met het Avanti! Kamerorkest voerde hij regelmatig werk uit van hedendaagse Scandinavische componisten.

  ShareDeel
 • Quirine Viersen

  Quirine Viersen, cello

  Als een van de vooraanstaande Nederlandse cellisten is Quirine Viersen, winnaar van onder meer de Ne

  Als een van de vooraanstaande Nederlandse cellisten is Quirine Viersen, winnaar van onder meer de Nederlandse Muziekprijs, over de hele wereld op de grote concertpodia te vinden. Nog onlangs wist zij de muziekwereld te verbazen met een exemplarische opname van de cellosuites van Bach.
  Het idee dat de cello mooi kan zingen kan Quirine volmondig beamen: ‘De cello is het instrument dat het dichtst bij de menselijke stem ligt. Alle stemtypes, van bas tot sopraan, zijn in het instrument terug te vinden. Dat is voor mij het meest bijzondere aan de cello, en daarom kan ik ook heel erg leven met het feit dat ik celliste ben en geen zangeres.’

  ShareDeel
Luisterfragment ShareDeel