Film & Geluidsfragmenten

Voor elk concert maken wij een korte film die vertoond wordt in de entreehal en de foyers van het Concertgebouw. Hierin gaan we op bezoek bij een liefhebber van het programma dat u gaat beluisteren. We komen over de vloer bij musici, solisten en andere liefhebbers die met passie en kennis praten over hun favoriete werken. Op deze manier krijgt u bijzonderheden over het concert te horen. De films zijn enkele weken voor aanvang van een concert ook op internet via onze website of orkest.tv te bekijken. Als u zich aanmeldt voor onze servicenieuwsbrief ontvangt u automatisch bericht wanneer de nieuwe films online staan.

Mozart
Nederlands Kamerorkest
Stierf Mozart terwijl hij nog koortsachtig werkte aan zijn Requiem zoals een tijdgenoot getuigde? Leerling en vriend Franz Sussmayer vulde Mozarts laatste noten en lege bladzijden aan op verzoek van...

Stierf Mozart terwijl hij nog koortsachtig werkte aan zijn Requiem zoals een tijdgenoot getuigde? Leerling en vriend Franz Sussmayer vulde Mozarts laatste noten en lege bladzijden aan op verzoek van Mozarts weduwe. Tot op de dag van vandaag proberen Mozartkenners die toevoegingen te verbeteren. In dit concert klinkt de allernieuwste versie die de Nederlander Clemens Kemme in 2011 maakte, met tal van drastische veranderingen.

Pergolesi- stabat Mater
Nederlands Philharmonisch Orkest
Beroemd is het gedicht Stabat Mater dat in de middeleeuwen werd geschreven en door vele componisten op muziek is gezet. Die van Pergolesi is misschien wel de bekendste. Met slechts twee...

Beroemd is het gedicht Stabat Mater dat in de middeleeuwen werd geschreven en door vele componisten op muziek is gezet. Die van Pergolesi is misschien wel de bekendste. Met slechts twee solisten weet hij de tekst in aria’s en duetten op serene maar intense wijze muzikaal weer te geven.

Schumann
Nederlands Philharmonisch Orkest
In zijn eerste seizoen als chef-dirigent getuigde Marc Albrecht van zijn liefde voor de werken van Robert Schumann. Ook dit seizoen wijdt hij een heel concert aan de Duitse vroeg-romanticus. Na de...

In zijn eerste seizoen als chef-dirigent getuigde Marc Albrecht van zijn liefde voor de werken van Robert Schumann. Ook dit seizoen wijdt hij een heel concert aan de Duitse vroeg-romanticus. Na de pauze de even hartstochtelijke als zangerige Vierde symfonie uit 1851. Er spreekt een enorm elan uit. Schumann had dit werk tien jaar eerder al geschreven, direct na de voltooiing van zijn Eerste. Hij verkeerde toen in een roes van creativiteit, maar was toch niet tevreden en stopte de symfonie diep weg om tien jaar later een bewerkte versie als Vierde symfonie te presenteren. Met succes. Meesterpianist Ronald Brautigam, befaamd om zijn Mozart- en Beethovenspel, is solist in twee weinig gehoorde stukken voor piano en orkest. Het tweede, uit 1853, kan een kloek eendelig pianoconcert worden genoemd. De Ouverture ‘Manfred’ opent deze avond met louter Schumann.

Nino Rota
Nederlands Kamerorkest
Giacomo Puccini en Nino Rota werden wereldberoemd, de eerste met zijn opera’s en de tweede met zijn filmmuziek.

Giacomo Puccini en Nino Rota werden wereldberoemd, de eerste met zijn opera’s en de tweede met zijn filmmuziek.

Franz Schreker
Nederlands Kamerorkest
Franz Schreker ten slotte weet een onvergelijkbaar kleurenpalet te toveren met 24 verschillende instrumenten, waaronder een harmonium.

Franz Schreker ten slotte weet een onvergelijkbaar kleurenpalet te toveren met 24 verschillende instrumenten, waaronder een harmonium.