Debussy

NedPhO|CvA Orkestacademie in concert

NedPhO|CvA Orkestacademie in concert

Programma

DEBUSSY - Sonate voor fluit, altviool en harp
HUMMEL - Trompetconcert in E
HÄNDEL - Passacaglia voor viool en altviool arr. Johan Halvorsen
MURRAY SCHAFER - Delen uit 'The Crown of Ariadne'
SJOSTAKOVITSJ - Kamersymfonie, op. 110a

In 2012 is er een unieke samenwerking opgezet tussen het Conservatorium van Amsterdam (CvA) en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Studenten met het masterprofiel Orkestspel krijgen de kans om drie tot vier producties mee te spelen, waarbij zij worden begeleid door musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Op vrijdagavond 19 mei verzorgen zij een kamermuziekconcert in de NedPhO-Koepel: dit jaar gecoacht door cellist Nitzan Laster. Laat u verrassen door de studenten van de Orkestacademie!

  • Over de musici
Deel

Openbare repetitie met dirigent Mei-Ann Chen

Openbare repetitie met dirigent Mei-Ann Chen

Programma

Een deel uit het volgende programma:
DEBUSSY - Prélude a l’apres-midi d’un faune
VASKS - Fluitconcert Nederlandse première
SAINT-SAËNS - Symfonie nr. 3

Het is bijzonder om te zien hoe musici zich voorbereiden op het moment suprême: het concert in de grote zaal. U bent van harte welkom bij de openbare repetities van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in de NedPhO-Koepel. Kijk en luister een uur lang mee hoe symfonieën, suites en serenades vorm krijgen.

  • Over de musici
Deel

Mei-Ann Chen dirigeert Orgelsymfonie Saint-Saëns

Mei-Ann Chen dirigeert Orgelsymfonie Saint-Saëns

MEDIA

Programma

DEBUSSY - Prélude a l’apres-midi d’un faune
VASKS - Fluitconcert Nederlandse première
SAINT-SAËNS - Symfonie nr. 3

Facebook Event:

Mei-Ann Chen
Vrouwelijke dirigenten zijn er helaas nog veel te weinig, maar de Taiwanese Mei-Ann Chen heeft al een indrukwekkende carrière op haar naam. Haar uitzonderlijke talent heeft geleid tot een warme band met het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zij al verscheidene malen te gast is geweest met zeer succesvolle concerten. Dit jaar sluit Mei-Ann Chen het seizoen van het Nederlands Philharmonisch Orkest af met een zeer gevarieerd programma.

  • Over de musici

Rond Valentijn

Rond Valentijn

MEDIA

Programma

Vaughan Williams - Fantasia on Greensleeves 
Mozart -Eine kleine Nachtmusik 
Debussy -  Danse sacrée et danse profane
Biber - Battalia
Mozart - Concert voor fluit en harp

Of de heilige Valentijn van muziek hield, vermelden de legendes rondom deze christelijke Romein niet. Wel dat hij hield van gele bloemen. De twee concertdata omarmen precies zijn gedenkdag, en ook al is de muziek geen geel boeket, de concertstukken behoren wel tot het gouden repertoire. Werkelijk oorstrelend is het Concert voor fluit en harp dat Mozart schreef in 1778 voor een Franse hertog en diens harpspelende dochter. De solisten zijn leden van het orkest. Een gouden ouwe is zeker de melodie van Greensleeves, door Ralph Vaughan Williams fantasievol bewerkt voor fluit, harp en strijkers.

  • Over de musici

Carlo Rizzi over Images van Debussy

Dirigent Carlo Rizzi ziet daadwerkelijk beelden als hij luistert naar Images van Debussy. Eerst de eenzaamheid van het Britse landschap dat Debussy inspireerde, verderop juist de levendigheid van een zuidelijke stad. Debussy laat ons horen met de ogen en geeft daarbij alle ruimte voor eigen verbeelding en gevoel.

Oceaan

Oceaan

MEDIA

Programma

Brahms - Concert voor viool, cello en orkest
Hosokawa - Circulating Ocean
Debussy - La Mer

In dit concert kunt u genieten van twee volstrekt verschillende muzikale werelden. Voor de pauze hoort u het Concert voor viool, cello en orkest van Johannes Brahms. Hij schreef het in 1887 om weer op goede voet te komen met de violist Joseph Joachim. De cellopartij was voor een gezamenlijke vriend Robert Hausmann bedoeld, die de ruziemakers bij elkaar moest brengen. De opzet slaagde, ook al leverde het werk niet direct succes op bij het publiek. Na de pauze breekt de wereld van zeeën en oceanen los.

  • Over de musici

Driehoek

Een van de meest geliefde werken met maar liefst drie solisten: het Tripelconcert van Beethoven. Hij maakte het als podiumproef voor de zoon van de Oostenrijkste keizer, zijn beste pianoleerling. Artistinresidence Lars Vogt neemt deze partij nu voor zijn rekening, met aan zijn zijde de muzikaal leider Gordan Nikolić op viool en Gary Hoffman op cello. Maar er is nog meer solistische muziek. Vaste soloharpiste Sandrine Chatron laat de onlangs verworven nieuwe harp van het orkest horen.

Tovenaarsleerling

Een reis van intimiteit naar feestelijke extravertie: het Celloconcert van Frank Martin volgens componist en musicoloog Leo Samama. Verder in deze aflevering horen we de contrafagot en de basklarinet als zich vermenigvuldigende bezems... chef-dirigent Marc Albrecht over de beelden in De Tovenaarsleerling van Paul Dukas.

Driehoek

Driehoek

MEDIA

Programma

Beethoven, Debussy en Gounod

Beethoven – Tripelconcert
Debussy – Danse sacrée et profane
Gounod – Symfonie nr. 1 

BEETHOVEN, DEBUSSY EN GOUNOD Een van de meest geliefde werken met maar liefst drie solisten: het Tripelconcert van Beethoven. Hij maakte het als podiumproef voor de zoon van de Oostenrijkste keizer, zijn beste pianoleerling. Artistinresidence Lars Vogt neemt deze partij nu voor zijn rekening, met aan zijn zijde de muzikaal leider Gordan Nikoli´c op viool en Gary Hoffman op cello. Maar er is nog meer solistische muziek. Vaste soloharpiste Sandrine Chatron laat de onlangs verworven nieuwe harp van het orkest horen.

  • Over de musici

Tovenaarsleerling

Tovenaarsleerling

MEDIA

Programma

Dukas, Martin, Debussy en Ravel       

Dukas
– Lapprenti sorcier
Martin – Celloconcert
Debussy – Nocturnes, deel 1 en 2
Ravel – La Valse

DUKAS, MARTIN, DEBUSSY EN RAVEL Componisten zijn net tovenaarsleerlingen. Ze hebben de geheimen van klanken en ritmen ontdekt, maar ze zijn slimmer dan de tovenaarsleerling uit het beroemde sprookje dat Paul Dukas omtoverde in muziek. Dukas voert het lijstje van de vier Frans klinkende namen in dit concert aan. Een van hen is echter van Zwitserse oorsprong: Frank Martin. Daarnaast is hij ook een beetje Nederlander, want vanaf 1946 tot aan zijn dood in 1974 woonde en werkte hij in ons land.

  • Over de musici