Schumann

Schumann 2 en Sheku Kanneh-Mason speelt Celloconcert Haydn

Schumann 2 en Sheku Kanneh-Mason speelt Celloconcert Haydn

Programma

Mendelssohn – Ouverture ‘Das Märchen von der schönen Melusine’
Haydn – Celloconcert in C
Schumann – Symfonie nr. 2

Het Nederlands Kamerorkest speelt Schumann 2

In dit programma krijgt de romantiek ruim baan. Als finale klinkt Symfonie nr. 2 van Schumann, de vrolijkste maar ook innigste symfonie van deze Duitse meester. Niet alleen bewonderaar van Mendelssohn, maar ook van Bach en Beethoven, die in deze symfonie even letterlijk om de hoek komen kijken. Op zijn onnavolgbare wijze leidt Gordan Nikolić ook dit vurige romantische werk spelend vanaf de concertmeesterstoel.

  • Over de musici
Deel

Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma

Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma

MEDIA

Programma

Schumann – Ouverture ‘Genoveva’
Schumann – Pianoconcert
Schumann – Symfonie nr. 4

Schumann totaal voor Marc Albrecht

Het leven van Robert Schumann was er een van emotionele uitersten. Zielsgelukkig met zijn lieve Clara, doodongelukkig door de waanzin die zijn einde betekende. En dat hoor je in zijn muziek van de eerste tot de laatste noot, telkens weer. Niet verbazingwekkend dat chef-dirigent Marc Albrecht een heel programma aan hem gewijd heeft. Dat begint al indrukwekkend met de ouverture van zijn enige opera Genoveva die de standvastige liefdestrouw tot onderwerp heeft.

  • Over de musici

Rondom het concert

Muziekcollege: Schumann
za 17 feb 2018
Lezingen
NedPhO-Koepel
Muziekcafé: Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma
vr 16, za 17 feb 2018
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Inleiding: Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma
zo 18 feb 2018
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam

Robeco Summer Nights

Robeco Summer Nights

Programma

BEETHOVEN - Ouverture 'Coriolan' in c, op. 62
MOZART - Concert voor 2 piano's, KV 365
SCHUMANN - Symfonie nr. 3 'Rheinische'

Ook deze zomer bent u weer van harte welkom tijdens de Robeco SummerNights in Het Concertgebouw. Geniet van de vele (inter)nationale orkesten, ensembles en solisten. Van de klassieke concerten, de verrassende settings en de swingende jazz en pop. Om bij weg te dromen – soms zelfs liggend – of lekker bij te dansen. Meer dan 80 zomerse concerten om uit te kiezen!

Op za 20 aug speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Clemens Schuldt samen met The Naughton Sisters op piano.

Dit concert is geen onderdeel van de keuzeserie.

  • Over de musici
Deel

Mahlers liefdesverklaring

Mahlers liefdesverklaring

MEDIA

Programma

Mahler-  Symfonie nr. 5 

* za 2 en di 5 apr met 
Dutilleux -  Celloconcert 

*ma 4 apr met 
Schumann - Celloconcert

Met zijn Symfonie nr. 5 sloeg Gustav Mahler in 1902 een nieuwe weg in. Hij wilde loskomen van het gezongen woord en de liedmelodieën die zijn vier voorgaande symfonieën kenmerkten. Wonderlijk genoeg is deze Vijfde populair geworden door de liedmelodie, Mahlers woordloze liefdesverklaring aan zijn toekomstige vrouw Alma, in het vierde deel. Dit adagietto is befaamd geworden als liefdesthema in de film Dood in Venetië. Chef-dirigent Marc Albrecht zet met deze symfonie zijn jaarlijkse aandacht voor Mahlers symfonische werk voort.

  • Over de musici

Rondom het concert

De Verdieping: Mahlers liefdesverklaring
di 5 apr 2016
De Verdieping
Het Concertgebouw, Amsterdam
Muziekcafé: Mahlers liefdesverklaring
ma 4 apr 2016
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Muziekcollege: Mahlers liefdesverklaring
za 2 apr 2016
Lezingen
NedPhO-Koepel

Dansende klarinet

Dansende klarinet

Programma

Brahms - Hongaarse dansen nr. 1, 12 en 21 arr. Göran Fröst 
Schumann - Stücke im Volkston nr. 1, 2 en 5 arr. Wijnand van Klaveren 
Traditional - 3 Klezmerdansen voor klarinet en strijkers arr. Göran Fröst 
Brahms - Strijksextet nr. 1

Eerder in het seizoen speelde de virtuoze klarinetist Martin Fröst als artist-in-residence samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest. In dit programma is hij gast bij het Nederlands Kamerorkest. Niet alleen hij, maar ook zijn broer Göran, die op de achtergrond meewerkt als componist/arrangeur van twee stukken voor klarinet en ensemble, gemaakt door zijn broer Martin. Het zijn de Klezmerdansen op traditionele melodieën, en enkele Hongaarse dansen van Johannes Brahms die göran bewerkte tot klarinetconcertjes.

  • Over de musici

Rondom het concert

Muziekcafé: Dansende klarinet
ma 14 mrt 2016
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam

Schumann

In zijn eerste seizoen als chef-dirigent getuigde Marc Albrecht van zijn liefde voor de werken van Robert Schumann. Ook dit seizoen wijdt hij een heel concert aan de Duitse vroeg-romanticus. Na de pauze de even hartstochtelijke als zangerige Vierde symfonie uit 1851. Er spreekt een enorm elan uit. Schumann had dit werk tien jaar eerder al geschreven, direct na de voltooiing van zijn Eerste. Hij verkeerde toen in een roes van creativiteit, maar was toch niet tevreden en stopte de symfonie diep weg om tien jaar later een bewerkte versie als Vierde symfonie te presenteren. Met succes.

Lentesymfonie

Lentesymfonie

MEDIA

Programma

Schumann - Ouverture, Scherzo en Finale
Schumann - Celloconcert
Schumann - Symfonie nr. 1 ‘Lente'

‘Laat de eerste oproep van de trompetten klinken als een oproep tot ontwaken. Er moet uit het orkest een lentegevoel opstijgen.’ Dat advies gaf Robert Schumann aan een dirigent die zijn Eerste symfonie ging uitvoeren. Het openingsthema verwijst naar het lied ‘In het dal bloeit de lente op’. Vandaar de bijnaam Lentesymfonie. Aanvankelijk dacht Robert Schumann voor de titel van zijn symfonie aan de naam van zijn vrouw Clara omdat zij hem – de liedcomponist – aanmoedigde om de grote vorm van de symfonie meester te worden.

  • Over de musici

Louter Schumann

Chef-dirigent Marc Albrecht vindt de Vierde symfonie van Robert Schumann een geniaal stuk waarin de vier delen in elkaar overgaan als één grote fantasie. Actrice Tanja Jess herkent in de symfonie duidelijk de twee kanten van Schumann een zwaarmoedige, onheilspellende kant en een uitbundige, gelukkige kant.

Pagina's