Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma

Nederlands Philharmonisch Orkest

Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma

MEDIA

Programma

Schumann – Ouverture ‘Genoveva’
Schumann – Pianoconcert
Schumann – Symfonie nr. 4

Schumann totaal voor Marc Albrecht

Het leven van Robert Schumann was er een van emotionele uitersten. Zielsgelukkig met zijn lieve Clara, doodongelukkig door de waanzin die zijn einde betekende. En dat hoor je in zijn muziek van de eerste tot de laatste noot, telkens weer. Niet verbazingwekkend dat chef-dirigent Marc Albrecht een heel programma aan hem gewijd heeft. Dat begint al indrukwekkend met de ouverture van zijn enige opera Genoveva die de standvastige liefdestrouw tot onderwerp heeft.

Goerner vertolkt Schumanns Pianoconcert

Slechts één Pianoconcert schreef Schumann, maar het vond wel zijn weg in het repertoire van elke concertpianist. Nu vindt het werk een warm pleitbezorger in pianist Nelson Goerner die bekend staat om zijn gloedvolle Schumann-vertolkingen. Tot slot de Vierde Symfonie die Schumann in 1841 voltooide op de verjaardag van zijn beminde echtgenote, maar die hij pas enkele jaren voor zijn tragische dood, stevig gereviseerd, durfde uit te voeren. Het is een waardige bekroning van dit prachtige Schumann-concert.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel
 • Nelson Goerner

  Nelson Goerner, piano

  De Argentijn Nelson Goerner (1969) wordt wel gezien als de grootste pianovirtuoos uit Zuid-Amerika van de afgelopen jaren. 

  De Argentijn Nelson Goerner (1969) wordt wel gezien als de grootste pianovirtuoos uit Zuid-Amerika van de afgelopen jaren. Zijn studie sloot hij af met de eerste prijs van het Frans Liszt Piano Concours in Buenos Aires. Het leverde hem onder meer een beurs op om verder te studeren in Genève, waar hij enkele jaren later het prestigieuze Concours de Genève op zijn naam zette.

  Wereldwijd geeft Nelson Goerner concerten en recitals. Zo speelde hij onder meer met het Philharmonia Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij eerder te gast. Hij gaf recitals in zalen als Carnegie Hall, Wigmore Hall en de Musikverein in Wenen. In het Koninklijk Concertgebouw speelt hij dit seizoen voor de derde maal in de serie Meesterpianisten. In kamemuziekverband trad hij op met gerenommeerde musici als Janine Jansen, Vadim Repin en zijn legendarische landgenote Martha Argerich.

  Nelson Goerner heeft een weloverwogen kijk op Schumann: ‘Ik zie hem niet als het unieke schizofrene genie, zoals zoveel mensen denken. Luisterend naar zijn muziek hoor je hoeveel hij en andere romantische componisten te danken hebben aan klassieken als Bach, Mozart en Haydn.’

  Deel

Rondom het concert

Muziekcollege: Schumann
za 17 feb 2018
Lezingen
NedPhO-Koepel
Muziekcafé: Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma
vr 16, za 17 feb 2018
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Inleiding: Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma
zo 18 feb 2018
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam

Brunchen op zondag

BrunchGeniet voorafgaand aan het concert op zondagmiddag van een brunch in Het Concertgebouw.

Meer informatie