Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma

Nederlands Philharmonisch Orkest

Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma

MEDIA

Programma

Schumann – Ouverture ‘Genoveva’
Schumann – Pianoconcert
Schumann – Symfonie nr. 4

Schumann totaal voor Marc Albrecht

Het leven van Robert Schumann was er een van emotionele uitersten. Zielsgelukkig met zijn lieve Clara, doodongelukkig door de waanzin die zijn einde betekende. En dat hoor je in zijn muziek van de eerste tot de laatste noot, telkens weer. Niet verbazingwekkend dat chef-dirigent Marc Albrecht een heel programma aan hem gewijd heeft. Dat begint al indrukwekkend met de ouverture van zijn enige opera Genoveva die de standvastige liefdestrouw tot onderwerp heeft.

Goerner vertolkt Schumanns Pianoconcert

Slechts één Pianoconcert schreef Schumann, maar het vond wel zijn weg in het repertoire van elke concertpianist. Nu vindt het werk een warm pleitbezorger in pianist Nelson Goerner die bekend staat om zijn gloedvolle Schumann-vertolkingen. Tot slot de Vierde Symfonie die Schumann in 1841 voltooide op de verjaardag van zijn beminde echtgenote, maar die hij pas enkele jaren voor zijn tragische dood, stevig gereviseerd, durfde uit te voeren. Het is een waardige bekroning van dit prachtige Schumann-concert.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera.

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

  Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

  Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

  De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

  Deel
 • Nelson Goerner

  Nelson Goerner, piano

  De Argentijn Nelson Goerner (1969) wordt wel gezien als de grootste pianovirtuoos uit Zuid-Amerika van de afgelopen jaren. 

  De Argentijn Nelson Goerner (1969) wordt wel gezien als de grootste pianovirtuoos uit Zuid-Amerika van de afgelopen jaren. Zijn studie sloot hij af met de eerste prijs van het Frans Liszt Piano Concours in Buenos Aires. Het leverde hem onder meer een beurs op om verder te studeren in Genève, waar hij enkele jaren later het prestigieuze Concours de Genève op zijn naam zette.

  Wereldwijd geeft Nelson Goerner concerten en recitals. Zo speelde hij onder meer met het Philharmonia Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij eerder te gast. Hij gaf recitals in zalen als Carnegie Hall, Wigmore Hall en de Musikverein in Wenen. In het Koninklijk Concertgebouw speelt hij dit seizoen voor de derde maal in de serie Meesterpianisten. In kamemuziekverband trad hij op met gerenommeerde musici als Janine Jansen, Vadim Repin en zijn legendarische landgenote Martha Argerich.

  Nelson Goerner heeft een weloverwogen kijk op Schumann: ‘Ik zie hem niet als het unieke schizofrene genie, zoals zoveel mensen denken. Luisterend naar zijn muziek hoor je hoeveel hij en andere romantische componisten te danken hebben aan klassieken als Bach, Mozart en Haydn.’

  Deel

Rondom het concert

Muziekcollege: Schumann
za 17 feb 2018
Lezingen
NedPhO-Koepel
Muziekcafé: Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma
vr 16, za 17 feb 2018
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Inleiding: Albrecht dirigeert exclusief Schumann-programma
zo 18 feb 2018
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam

Brunchen op zondag

BrunchGeniet voorafgaand aan het concert op zondagmiddag van een brunch in Het Concertgebouw.

Meer informatie