Armide

De Nationale Opera

Armide

Programma

Christoph Willibald von Gluck

Toen Christoph Willibald von Gluck in september 1777 zijn opera Armide aan het Parijse publiek presenteerde, was dat een waagstuk. De grote Jean Baptiste Lully had, over hetzelfde libretto, naar een verhaal uit Gerusalemme liberata van Torquato Tasso, een eeuw eerder al een schitterende opera gemaakt. Maar Gluck wist zijn kritische toehoorders te overtuigen en schiep met zijn creatie een opera waar nog lang over werd gepraat. Hij beschouwde het dan ook als één van zijn best geslaagde werken.

Met De Nederlandse Opera en het Nederlands Kamerorkest kunt u opnieuw deze schitterende opera beleven in een prachtige enscenering van Barrie Kosky. Leef mee met de tragische verwikkelingen tussen de tovenares Armide en de middeleeuwse ridder Roland, onderweg op kruistocht naar Jeruzalem. Armide, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens van hartstochtelijke liefde en tomeloze haat voor Roland, gaat ten onder aan haar eigen betoveringen om haar emoties te beheersen.

 • Over de musici
 • Barrie Kosky

  Barrie Kosky, regie

  Deel
 • Ivor Bolton

  Ivor Bolton, dirigent

  Hij begon als klavecinist en legde zich later toe op het dirigeren en specialiseerde zich in het repertoire van de 18e en vroege 19e eeuw. Daarnaast profileerde hij zich als operadirigent. Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg. Sinds dat jaar is hij chef van het Sinfonieorchester Basel.

  ‘Telkens als ik een stuk opnieuw dirigeer, bouw ik voort op mijn ervaring en neem nieuwe risico’s. Als dat lukt, groeit het stuk bij elke uitvoering. Maar perfect wordt het nooit. Gelukkig maar, want anders zou mijn werk erg saai worden.’ Een mooie typering van de manier waarop Ivor Bolton zijn vak ervaart.

  Hij begon als klavecinist en legde zich later toe op het dirigeren en specialiseerde zich in het repertoire van de 18e en vroege 19e eeuw. Daarnaast profileerde hij zich als operadirigent na zijn succesvolle debuut in 1986 met Stravinsky’s The Rake’s Progress bij de English Touring Opera. Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg. Sinds dat jaar is hij chef van het Sinfonieorchester Basel. Ook is hij al weer enkele jaren leider van het Teatro Real in Madrid en, sinds de oprichting in 2012, van het Dresdner Festspielorchester. Als gast dirigeerde hij producties in talloze operatheaters als de Bayerische Staatsoper, Covent Garden, de Wiener Staatsoper en De Nationale Opera in Amsterdam.

  Ook op het concertpodium heeft hij zijn talent bewezen. Alleen al in Nederland leidde hij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en uiteraard het Nederlands Philharmonisch Orkest waar hij inmiddels jaarlijks een aantal concerten leidt. 

  Deel
Deel