Bach in de Brouwerij

Nederlands Philharmonisch Orkest

Bach in de Brouwerij

Programma

Bach - Triosonate in G BWV 1038
Bach - Triosonate in c ‘Muzikalisches Opfer’ BWV 1079
Bach - Enkele delen uit Cellosuite nr. 2 in d voor altviool
Bach - Adagio uit Solosonate nr. 1 voor viool

Facebook Event:

Bach wordt 333 jaar! Dat viert het Nederlands Philharmonisch Orkest tijdens Happy Bachddag in de Oedipus Brouwerij in Amsterdam-Noord met het concert Bach in de Brouwerij. Een ensemble van het orkest speelt muziek van Bach en samen met organisator 24classics lanceert het orkest de videoclip van Bach333: 333 musici spelen samen met het Nederlands Kamerorkest Brandenburgs Concert nr. 3 van Bach.

Happy Bachdag

Happy Bachdag is een initiatief van het klassieke muziekplatform 24classics en vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats op de geboortedag van Bach. Tijdens voorgaande edities speelden ensembles van Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in de voormalige Bijlmerbajes (Bach in de bajes, ‘17), Museum van Loon (Bach voor de gracht, ‘16) en het Volkshotel (Bach voor het volk, ‘15).

Bach333

Bach333 is een project van het Nederlands Kamerorkest en Happy Bachdag. Op zondag 18 maart, de zondag voor Happy Bachdag, komen 333 musici bijeen in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, om gezamenlijk het beroemde Brandenburgs Concert nr. 3 uit te voeren. Het tv-programma Podium Witteman is erbij om dit grootste evenement vast te leggen. De videoclip wordt voor het eerst vertoond – op groot scherm! – tijdens Bach in de Brouwerij.

 • Over de musici
 • Leon Berendse

  Leon Berendse, fluit, presentatie

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 1987 is Leon Berendse eerste fluitist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  aanvoerder

  ‘Voor ik naar het conservatorium ging hield ik me vooral met jazz bezig. Ik was eigenlijk een improviserende fluitist en heb lang getwijfeld over mijn keuze voor de klassieke muziek,’ herinnert fluitist Leon Berendse zich over zijn jonge jaren. Hij studeerde bij Rien de Reede en Paul Verhey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ontving bij zijn afstuderen de Nicolai prijs.

  Al sinds 1987 is Leon Berendse eerste fluitist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast is hij lid van het Amsterdam Consort en speelde hij jarenlang in het Combattimento Consort Amsterdam. Al solist trad hij wereldwijd op met diverse orkesten en ensembles. Daaronder natuurlijk het Nederland Philharmonisch Orkest, waarmee hij in december 2004 de Nederlandse première van het fluitconcert van Christopher Rouse bracht.

  Als docent is Leon Berendse verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ook gaf hij masterclasses in onder meer Portugal, Japan, Letland, Rusland en de Royal Academy of Music in Londen. Daarnaast is hij een van de docenten tijdens de 'Grolloo Flute Sessions', een nieuwe masterclass voor elke bevlogen fluitist.

  Deel
 • David Jansen

  David Jansen, klavecimbel, orgel, piano

  Deel
 • Björn Schwarze

  Björn Schwarze, cello

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  De in Heidelberg geboren cellist Björn Schwarze volgde zijn eerste cellolessen bij zijn moeder en Ronald Kuntze van de Musikhochschule Mannheim. Hij werd op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding aan de Staatliche Musikhochschule in Karlsruhe.

  plv. aanvoerder

  De in Heidelberg geboren cellist Björn Schwarze volgde zijn eerste cellolessen bij zijn moeder en Ronald Kuntze van de Musikhochschule Mannheim. Hij werd op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding aan de Staatliche Musikhochschule in Karlsruhe bij professor Martin Ostertag. Daar begon hij in 2009 ook aan zijn bachelorstudie. Vanaf 2011 studeerde hij bij professor Troels Svane in Lübeck. Hij slott zowel zijn bachelor- als zijn masteropleiding met hoogst mogelijke cijfers af. Zijn veelzijdige artistieke ontwikkeling werd mede gevormd door masterclasses bij o.a. Jens Peter Maintz, Antonio Meneses, Pieter Wispelwey en David Geringas. 

  Naast prijzen bij 'Jugend musiziert' won Björn Schwarze 2012 het Duitsland-concours van de Lions en had hij van 2010 tot 2013 een stipendium van de kamermuziekstichting Villa Musica. Hij soleerde met orkesten zoals het Stamitz-Orchester Mannheim, de Kurpfalzphilharmonie Heidelberg en het Duits-Nederlandse jeugdorkest Jonge Eems-Dollard Philharmonie. 

  Sinds 2015 was Björn Schwarze eerste plaatsvervangend aanvoerder bij het Staatsorchester Kassel en vanaf seizoen 2017-2018 speelt hij op dezelfde positie bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Björn Schwarze bespeelt een cello van Urs Mächler, Speyer, uit 2006.

  Deel
 • Laura van der Stoep

  Laura van der Stoep, altviool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2010 is Laura plaatsvervangend aanvoerder altviolen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  plv. aanvoerder

  Altvioliste Laura werkte reeds bij verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, De Radio Kamer Filharmonie en The Philharmonic Orchestra of Europe. Sinds 2010 is ze plaatsvervangend aanvoerder altviolen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

  Deel
 • Saskia Viersen

  Saskia Viersen, 1e viool, concertmeester

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Saskia Viersen studeerde in Amsterdam o.a. bij Herman Krebbers en na het winnen van de 1e prijs op het Oskar Back Concours 1991, vervolgde ze haar studie bij Thomas Zehetmair en Thomas Brandis in Berlijn, waar ze vervolgens bijna 20 jaar bleef wonen.

  plv. 1e concertmeester

  Saskia Viersen studeerde in Amsterdam o.a. bij Herman Krebbers en na het winnen van de 1e prijs op het Oskar Back Concours 1991, vervolgde ze haar studie bij Thomas Zehetmair en Thomas Brandis in Berlijn, waar ze vervolgens bijna 20 jaar bleef wonen.
  Vanaf 1999 was Saskia primarius van het in Berlijn opgerichte Athena Quartett. Na de studie bij het Alban Berg Quartett won het kwartet internationale prijzen (o.a. op het Concours de Genève) en gaf het vele concerten. Voor de 2011 verschenen cd bij Neos/WDR, met alle strijkkwartetten van György Kurtág, ontving het kwartet een Diapason d’Or.
  Als soliste trad ze op met o.a. het Concertgebouw Kamerorkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Brabants Orkest, Orkest van het Oosten, Orchestra Philharmonica Buenos Aires en de Berliner Symphoniker.
  Sinds 2016 is zij naast haar orkestbaan lid van Ensemble Lumaka (strijktrio, fluit en harp) waarmee ze vele concerten geeft en radio- en cd-opnames maakt.

                                                                                                                                     

  Deel
Deel