Britten en Rachmaninoff

Nederlands Philharmonisch Orkest

Britten en Rachmaninoff

MEDIA

Programma

Rachmaninoff – Dodeneiland
Britten – Vioolconcert
Rachmaninoff – Symfonische Dansen

Facebook Event:
Simone Lamsma maakt furore met Britten

'May Britten and Lamsma be heard again,' was de vurige wens van de Amerikaanse pers toen Simone Lamsma het Vioolconcert van Britten bij het Chicago en Cleveland Orchestra speelde. Een wens die uitkomt, want bij het Nederlands Philharmonisch Orkest vertolkt zij dit opnieuw. Dat dit vioolconcert behoort tot het weinige uit de 20e eeuw dat repertoire gehouden heeft, geeft wel aan dat de componist hiermee een werk heeft geschapen dat het publiek nog steeds fascineert.

Rachmaninoff onder Gardner

Britten wordt geflankeerd door muziek van Rachmaninoff. Dodeneiland stamt uit de tijd dat hij in Rusland op het hoogtepunt van zijn roem stond. De Symfonische Dansen is zijn allerlaatste compositie, geschreven toen hij al enige tijd in Amerika woonde. Met de verborgen citaten uit eerdere werken klinkt het dan ook als een muzikaal testament. Twee indrukwekkende composities van de grote Rus, tot leven gewekt onder de bekwame handen van dirigent Ed Gardner.

 • Over de musici
 • Ed Gardner

  Ed Gardner, dirigent

  Als gast leidde Ed Gardner vele gerenommeerde orkesten, waaronder het New York Philharmonic Orchestra, de Filarmonica della Scala en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij heeft diverse cd’s op zijn naam staan met muziek van onder andere Lutoslawski, Britten, en Berio. 

  In zijn kinderjaren kreeg de Engelse dirigent Ed Gardner zijn eerste muzikale training als koorzanger van Gloucester Cathedral. Tijdens zijn studie in Cambridge was hij lid van het befaamde King’s College Choir. Aanvankelijk studeerde hij dan ook koordirectie, voordat hij overstapte op orkestdirectie. Als orkestdirigent maakte hij al snel naam. Hij was assistent-dirigent van het Hallé Orchestra en Glyndeborne on Tour. In 2005 was hij winnaar van de Young Artist Prize of the Royal Philharmonic Society. Twee jaar later werd hij artistiek directeur van de English National Opera, waar hij tot 2015 bleef. Van 2010 tot 2016 was hij vaste gastdirigent van het City of Birmingham Orchestra. Momenteel is hij chef-dirigent van het Philharmonisch Orkest van Bergen in Noorwegen.

  Als gast leidde Ed Gardner vele gerenommeerde orkesten, waaronder het New York Philharmonic Orchestra, de Filarmonica della Scala en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij heeft diverse cd’s op zijn naam staan met muziek van onder andere Lutoslawski, Britten en Berio. Het vak van internationaal dirigent brengt veel reizen met zich mee. Waar het kan, geeft Ed Gardner de voorkeur aan de trein: ‘In de trein kan ik mij goed concentreren en efficiënt studeren. Ik ben daarom niet altijd blij me de komst van hoge snelheidstreinen. Het verkort mijn studietijd aanzienlijk.’

  Deel
 • Simone Lamsma

  Simone Lamsma, viool

  Sinds zij op 19-jarige leeftijd cum laude afstudeerde aan de Royal Academy of Music in Londen, is Simone Lamsma's carrière stormachtig verlopen en behoort ze tot 's werelds meest opvallende en boeiende muzikale persoonlijkheden.

  Sinds zij op 19-jarige leeftijd cum laude afstudeerde aan de Royal Academy of Music in Londen, is Simone Lamsma's carrière stormachtig verlopen en behoort ze tot 's werelds meest opvallende en boeiende muzikale persoonlijkheden. Door dirigent Jaap van Zweden, met wie Simone nauw samenwerkt, wordt ze omschreven als één van de meest toonaangevende violisten ter wereld. Vele belangrijke orkesten nodigden haar uit om te komen soleren, waaronder het Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, Koninklijk Concertgebouworkest, London Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Royal Stockholm Philharmonic en Hong Kong Philharmonic. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest maakte ze verscheidene malen haar opwachting. Daarnaast weten de grote zalen in de wereld Simone Lamsma te engageren voor recitals. Zo maakte ze in maart 2017 een indrukwekkend debuut in de Londense Wigmore Hall en Carnegie Hall in New York. In maart 2017 bracht ze met het Radio Filharmonisch Orkest een opname uit van Sjostakovitsj’ Vioolconcert nr. 1 en Gubaidulina’s In tempus praesens. Simone Lamsma bespeelt de 'Mlynarksi' Stradivarius (1718), die haar genereus ter beschikking is gesteld door een anonieme bruikleengever.

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Britten en Rachmaninoff
za 9 juni 2018
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
De Ontmoeting: Britten en Rachmaninoff
ma 11 juni 2018
De Ontmoeting
Het Concertgebouw, Amsterdam