Bruckners machtige Achtste

Nederlands Philharmonisch Orkest

Bruckners machtige Achtste

MEDIA

Programma

Bruckner - Symfonie nr. 8
Geen pauze

Twee muzikale reuzen uit Wenen, Mahler en Bruckner, hebben op chef-dirigent Marc Albrecht een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Jaarlijks prijkt dan ook van beiden een grote symfonie op het programma. Dit jaar van Anton Bruckner de machtige Symfonie nr. 8, die het gehele concert zal vullen. Lang heeft Bruckner geworsteld met deze symfonie. Het kostte hem bijna acht jaar bloed, zweet en tranen en eigenlijk was hij nog niet tevreden. Bij de premiere vonden sommigen de muziek bijna te overweldigend. Andere aanwezigen, waaronder Johann Strauss jr., waren echter diep onder de indruk van de grootse monumentaliteit van het werk. Bruckner droeg deze symfonie op aan keizer Franz Josef I van Oostenrijk.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel

Rondom het concert

Inleiding: Bruckners machtige Achtste
zo 17 jan 2016
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam
NedPhO Anders: Bruckners machtige Achtste
za 16 jan 2016
NedPhO Anders
Het Concertgebouw, Amsterdam
Muziekcollege: Bruckners machtige Achtste
za 16 jan 2016
Lezingen
NedPhO-Koepel