Chovansjtsjina

Nederlands Philharmonisch Orkest

Chovansjtsjina

Programma

Moessorgski Chovansjtsjina

Chovansjtsjina betekent vrij vertaald ‘de affaire Chovanski’ en gaat over de door vorst Chovanski geleide opstand van de strelitsi (musketiers) tegen Peter de Grote. Moesorgski laat zien hoe persoonlijke en politieke ambities in elkaar kunnen overlopen en hoe het gewone volk lijdt onder de machtsspelletjes van hun heersers.

 • Over de musici
 • Christof Loy

  Christof Loy, regie

  Deel
 • Ingo Metzmacher

  Ingo Metzmacher, dirigent

  In 2004 werd Metzmacher benoemd bij De Nationale Opera in Amsterdam. Onder de vele spraakmakende producties die hij er leidde, was Saint François d’Assise een absoluut hoogtepunt. Nog steeds is hij bij De Nationale Opera een regelmatig terugkerende gast.

  Ingo Metzmacher begon zijn loopbaan bij het Frankfurter Ensemble Modern. Vanaf 1997 was hij muzikaal directeur van het orkest en de opera van Hamburg. In 2004 volgde een benoeming bij De Nationale Opera in Amsterdam. Onder de vele spraakmakende producties die hij er leidde, was Saint François d’Assise een absoluut hoogtepunt. Nog steeds is hij bij De Nationale Opera een regelmatig terugkerende gast. Van 2007 tot 2010 was Metzmacher chef-dirigent bij het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

  Een groot deel van Metzmachers carrière staat in dienst van de hedendaagse muziek. Hij heeft talloze moderne opera’s gedirigeerd van onder anderen Nono, Rihm en Zimmermann. Hij maakte een complete opname van de symfonieën van Hartmann en dirigeerde op uitdrukkelijk verzoek van Henze de wereldpremière van diens Symfonie nr. 9. Ook schreef hij een boek waarin hij een lans breekt voor de hedendaagse muziek met de titel Keine Angst für neue Töne. Geliefd zijn zijn concerten in de Berliner Philharmonie onder de noemer Casual Concerts, waarin hij in een ongedwongen sfeer het publiek laat kennismaken met klassiek, jazz en andere genres. Vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van de opera is hij genomineerd voor de International Opera Awards 2017.

  Zijn lijfspreuk is eenvoudig maar doeltreffend: ‘Wie de oren wakker maakt, maakt de mensen wakker.’

  Deel
Deel