Christian Tetzlaff en ensemble in het Vondelpark

NedPhO GO!

Christian Tetzlaff en ensemble in het Vondelpark

Programma

TETZLAFF - Diverse werken
DVOŘÁK - Strijkkwintet nr. 3, op. 97

Christian Tetzlaff

De wereldberoemde violist Christian Tetzlaff is dit seizoen artist-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. In april stond hij twee avonden in een uitverkocht Concertgebouw en schitterde hij in het beroemde Vioolconcert van Tsjaikovski. Dit weekend is hij terug in Nederland en speelt hij daar het hartverscheurende Vioolconcert van Berg.

Concert in het Vondelpark Openluchttheater

Tussen de twee concerten in is hij – op hoge uitzondering! – te bewonderen in het Vondelpark Openluchttheater en in de NedPhO-Koepel. Samen met vier musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, David Peralta Allegre (viool), Laura van der Stoep (altviool), Richard Wolfe (altviool) en Christiaan Louwens (cello), speelt hij deze middag intieme kamermuziek, waaronder het Strijkkwintet nr. 3 van Antonín Dvořák.

 • Over de musici
 • Christian Tetzlaff

  Christian Tetzlaff, viool

  Voor Christian Tetzlaff is vioolspelen altijd een feest. Dat begon al in zijn jonge jaren: ‘Vanaf mijn negende speelde ik in alle mogelijke jeugdorkesten. Het was een verbazingwekkend gevoel van gemeenschap. Overdag spelen en ’s avonds feesten. Ik heb dat volgehouden tot mijn achttiende.’

  Voor Christian Tetzlaff is vioolspelen altijd een feest. Dat begon al in zijn jonge jaren: ‘Vanaf mijn negende speelde ik in alle mogelijke jeugdorkesten. Het was een verbazingwekkend gevoel van gemeenschap. Overdag spelen en ’s avonds feesten. Ik heb dat volgehouden tot mijn achttiende.’

  Inmiddels staat de Duitse violist al weer meer dan twintig jaar aan de wereldtop, en geeft meer dan honderd concerten per jaar. Hij speelde onder meer met de Berliner Philharmoniker en de New York Philharmonic Orchestra, was artist-in-residence bij de Tonhalle Zürich en de Londense Wigmore Hall en vaker te gast bij de London Proms. Maar ook geeft hij wereldwijd recitals met pianisten Lars Vogt en Leif Ove Andsnes en is hij primarius van het inmiddels veelgeroemde Tetzlaff Quartett, waarin zijn zuster Tanja cello speelt. Talloze cd’s staan op zijn naam waaronder vele met onderscheidingen als de ECHO-Klassik, de Diapason d’Or en een Edison.

  Regelmatig speelt hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest, in seizoen 2014|2015 met het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Een werk dat hem na aan het hart ligt getuige de pers over eerdere uitvoeringen: ‘Of het nu ging om de lange monoloog van het openingsdeel, het bijna hysterisch gedreven scherzo of de uiterst veeleisende cadens, Tetzlaff beheerst het allemaal feilloos. Er zijn maar weinig violisten die hem daarin kunnen evenaren.’

  Deel
 • Richard Wolfe

  Richard Wolfe, altviool

  Nederlands Kamerorkest

  Richard Wolfe is geboren in New York en studeerde viool bij Dorothy DeLay en Walter Levin (primarius van het La Salle Quartet). Van 1977 tot 1982 woonde hij in Israël, waar hij deel uitmaakte van het Israëlisch Kamerorkest.

  aanvoerder

  Richard Wolfe is geboren in New York en studeerde viool bij Dorothy DeLay en Walter Levin (primarius van het La Salle Quartet). Van 1977 tot 1982 woonde hij in Israël, waar hij deel uitmaakte van het Israëlisch Kamerorkest. In 1982 vestigde Wolfe zich in Nederland. Sinds 1984 is hij aanvoerder altviool van het Nederlands Kamerorkest. Naast zijn orkestwerk maakt Richard Wolfe kamermuziek in tal van ensembles in Nederland en in het buitenland. Hij is lid van ‘Music in Context’ in de Verenigde Staten en speelt met ‘Ensemble Explorations’ in België. Richard Wolfe is als docent verbonden aan festivals op Palma de Mallorca en in Fontainebleau, Frankrijk.
  Deel
Deel