Christian Tetzlaff en ensemble in het Vondelpark

NedPhO GO!

Christian Tetzlaff en ensemble in het Vondelpark

Programma

TETZLAFF - Diverse werken
DVOŘÁK - Strijkkwintet nr. 3, op. 97

Christian Tetzlaff

De wereldberoemde violist Christian Tetzlaff is dit seizoen artist-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. In april stond hij twee avonden in een uitverkocht Concertgebouw en schitterde hij in het beroemde Vioolconcert van Tsjaikovski. Dit weekend is hij terug in Nederland en speelt hij daar het hartverscheurende Vioolconcert van Berg.

Concert in het Vondelpark Openluchttheater

Tussen de twee concerten in is hij – op hoge uitzondering! – te bewonderen in het Vondelpark Openluchttheater en in de NedPhO-Koepel. Samen met vier musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, David Peralta Allegre (viool), Laura van der Stoep (altviool), Richard Wolfe (altviool) en Christiaan Louwens (cello), speelt hij deze middag intieme kamermuziek, waaronder het Strijkkwintet nr. 3 van Antonín Dvořák.

 • Over de musici
 • David Peralta Alegre

  David Peralta Alegre, 2e viool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  David Peralta Alegre (1972) is geboren in Madrid en sinds 2000 woonachtig in Nederland. Hij studeerde in Barcelona en Wenen, waar hij zijn solistendiploma behaalde bij Maighread McCrann.

  aanvoerder

  David Peralta Alegre (1972) is geboren in Madrid en sinds 2000 woonachtig in Nederland. Hij studeerde in Barcelona en Wenen, waar hij zijn solistendiploma behaalde bij Maighread McCrann. Hij is sinds 2008 aanvoerder van de tweede violen van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Deze functie vervulde hij eerder van 2006 tot 2008 in het Nederlands Kamerorkest. David heeft als aanvoerder of concertmeester in vele internationale en nationale orkesten gespeeld, waaronder het Gelders Orkest, de Philharmonie van Antwerpen, Holland Symfonia, Het Balletorkest, La Orquesta de la Ciudad Granada, het symfonieorkest van Vallés en het symfonieorkest van de Middellandse Zee.

  David is sinds 2014 verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als docent viool voor de master Orkestspel. Ook doceert hij regelmatig bij het Nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE). In 2015 was David artistiek directeur van de Academia Sarasate in Pamplona (Spanje) waar hij in samenwerking met het Symfonie Orkest van Navarra een pedagogisch project voor jonge musici heeft ontwikkeld en geleid. Van 2007 tot 2014 was David zakelijk en artistiek leider van de internationale zomercursus voor strijkinstrumenten 'Verano Musical' in Spanje. Samen met pianiste Ana Sánchez Donate heeft hij de complete werken voor viool en piano van Joaquín Turina opgenomen voor het label Verso.

  Daarnaast is David actief op het gebied van social media. Hij geeft lezingen, cursussen en advies over de hedendaagse toepassingen van communicatie 2.0 met behulp van social media in de wereld van klassieke muziek. 

  Deel
 • Christiaan Louwens

  Christiaan Louwens, cello

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Christiaan Louwens werkt sinds 1978 bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij komt uit een muzikale familie en had van jongs af aan de ambitie om in een groot, professioneel orkest te spelen. 

  aanvoerder

  Christiaan Louwens werkt sinds 1978 bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij komt uit een muzikale familie en had van jongs af aan de ambitie om in een groot, professioneel orkest te spelen. Zijn hele jeugd heeft daarom in het teken van het musiceren gestaan. Hij kreeg les van Co van der Beek en later van Tibor de Machula. Aan het Rotterdams Conservatorium kreeg hij les van o.a. Rositslav Dubinsky.

  Tijdens zijn studie werd hij uitgenodigd als solo-cellist in het Kamerorkest van Tibor Varga. Hij speelde daarmee onder meer in Detmold en op het Festival in Sion. Al jong speelde hij in het Naardens Kamerorkest als solo-cellist en vervolgens in het Nationaal Jeugdorkest. Op 17-jarige leeftijd (in 1976) werkte hij in het Utrechts Symfonie Orkest als vaste remplaçant. Twee jaar later werd hij door Willem van Otterlo aangesteld als vaste cellist. In 1983 won hij het proefspel voor solo-cellist in het Utrechts Symfonie Orkest, dat later overgegaan is in het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Christiaan Louwens speelt op een cello gebouwd in 1979 in Amsterdam door Jaap Bolink.

  Deel
 • Laura van der Stoep

  Laura van der Stoep, altviool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2010 is Laura plaatsvervangend aanvoerder altviolen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  plv. aanvoerder

  Altvioliste Laura werkte reeds bij verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, De Radio Kamer Filharmonie en The Philharmonic Orchestra of Europe. Sinds 2010 is ze plaatsvervangend aanvoerder altviolen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

  Deel
 • Christian Tetzlaff

  Christian Tetzlaff, viool

  Regelmatig speelt hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest en in seizoen 2016|2017 is hij artist-in-residence.

  Voor Christian Tetzlaff is vioolspelen altijd een feest. Dat begon al in zijn jonge jaren: ‘Vanaf mijn negende speelde ik in alle mogelijke jeugdorkesten. Het was een verbazingwekkend gevoel van gemeenschap. Overdag spelen en ’s avonds feesten. Ik heb dat volgehouden tot mijn achttiende.’

  Inmiddels staat de Duitse violist al weer meer dan twintig jaar aan de wereldtop, en geeft meer dan honderd concerten per jaar. Hij speelde onder meer met de Berliner Philharmoniker en de New York Philharmonic Orchestra, was artist-in-residence bij de Tonhalle Zürich en de Londense Wigmore Hall en vaker te gast bij de London Proms. Maar ook geeft hij wereldwijd recitals met pianisten Lars Vogt en Leif Ove Andsnes en is hij primarius van het inmiddels veelgeroemde Tetzlaff Quartett, waarin zijn zuster Tanja cello speelt. Talloze cd’s staan op zijn naam waaronder vele met onderscheidingen als de ECHO-Klassik, de Diapason d’Or en een Edison.

  Regelmatig speelt hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest, in seizoen 2014|2015 met het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Een werk dat hem na aan het hart ligt getuige de pers over eerdere uitvoeringen: ‘Of het nu ging om de lange monoloog van het openingsdeel, het bijna hysterisch gedreven scherzo of de uiterst veeleisende cadens, Tetzlaff beheerst het allemaal feilloos. Er zijn maar weinig violisten die hem daarin kunnen evenaren.’

  Deel
 • Richard Wolfe

  Richard Wolfe, altviool

  Nederlands Kamerorkest

  Richard Wolfe is geboren in New York en studeerde viool bij Dorothy DeLay en Walter Levin (primarius van het La Salle Quartet). Van 1977 tot 1982 woonde hij in Israël, waar hij deel uitmaakte van het Israëlisch Kamerorkest.

  aanvoerder

  Richard Wolfe is geboren in New York en studeerde viool bij Dorothy DeLay en Walter Levin (primarius van het La Salle Quartet). Van 1977 tot 1982 woonde hij in Israël, waar hij deel uitmaakte van het Israëlisch Kamerorkest. In 1982 vestigde Wolfe zich in Nederland. Sinds 1984 is hij aanvoerder altviool van het Nederlands Kamerorkest. Naast zijn orkestwerk maakt Richard Wolfe kamermuziek in tal van ensembles in Nederland en in het buitenland. Hij is lid van ‘Music in Context’ in de Verenigde Staten en speelt met ‘Ensemble Explorations’ in België. Richard Wolfe is als docent verbonden aan festivals op Palma de Mallorca en in Fontainebleau, Frankrijk.
  Deel
Deel