Christianne Stotijn

Nederlands Philharmonisch Orkest

Christianne Stotijn

MEDIA

Programma

Verdi, Berlioz en Franck

Verdi
– Ouverture La Forza del Destino 
Berlioz – La Mort de Cléopâtre
Franck – Symfonie in d

Verdi, Berlioz en Franck
Dirigent Paolo Carignani en de musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn oude bekenden van elkaar, getuige de vele operaproducties die zij gezamenlijk met De Nederlandse Opera maakten. Nu vinden ze elkaar op het podium van de concertzaal, al wordt ook daar de opera niet vergeten. Dat begint al met Verdi’s prachtige noodlotsopera waarvoor hij de langste ouverture uit zijn carrière schreef. Christanne Stotijn, Nederlands bekendste mezzosopraan, is Cleopatra in een vurige cantate die Berlioz schreef over de laatste uren van deze exotische Egyptische koningin. Het klinkt als een dramatische slotscene van een echte Franse grand opera. Met Cesar Franck wordt het concert echt symfonisch. Van hem klinkt zijn indrukwekkende symfonie. Helaas zijn enige, want deze befaamde organist van de Parijse Sainte Clotilde bewijst met dit werk eens te meer hoe perfect hij de symfonische klankkleuren beheerste.
(einde concert ca. 21.55 uur)

EXTRA: Zaterdag en maandag 19.35 uur De Ontmoeting.

Zondag is dit concert ook te zien in Vredenburg Leidsche Rijn. Klik hier voor meer informatie.

 • Over de musici
 • Paolo Carignani

  Paolo Carignani, dirigent

  De Italiaanse dirigent Paolo Carignani studeerde aanvankelijk piano, orgel en compositie, maar legde

  De Italiaanse dirigent Paolo Carignani studeerde aanvankelijk piano, orgel en compositie, maar legde zich naderhand toe op directie, met name opera. Als Italiaan specialiseerde Carignani zich in het uitgebreide operarepertoire van zijn vaderland. Toen hij in 1999 werd benoemd als muzikaal leider van de Opera in Frankfurt, waar hij tot 2008 bleef, kwam hij intensief in aanraking met niet alleen Duitse opera, maar ook opera’s uit vele andere landen. Dat heeft naar zijn zeggen zijn horizon verbreed en hem gemaakt tot de allround dirigent die hij nu is. Op operagebied leidde hij producties bij onder meer de Vlaamse Opera, Covent Garden en de Metropolitan Opera. Als orkestdirigent gaf hij concerten met onder meer het Italiaans Radio-Orkest in Turijn, het Symfonieorkest van Göteborg en het Deutsche Symphonie-Orchester Berlin. Ook bij De Nederlandse Opera is hij regelmatig te gast. Hij dirigeerde het Nederlands Philharmonisch Orkest de afgelopen jaren bij succesvolle producties als Lucia di Lammermoor, La Traviata en Verdi’s Les vêpres siciliennes.
  Zijn geheim als dirigent verwoordde hij onlangs in een interview: ‘Leer als dirigent intensief een muziekinstrument te bespelen en te componeren. Want met die ervaring kun je een compositie van binnenuit begrijpen en in al zijn nuances voor het voetlicht brengen.’

  Deel
 • Christianne Stotijn

  Christianne Stotijn, mezzosopraan

  Sinds haar spectaculaire uitvoering van de Rückert-Lieder van Mahler met het Concertgebouworkest en

  Sinds haar spectaculaire uitvoering van de Rückert-Lieder van Mahler met het Concertgebouworkest en Bernard Haitink in 2005 heeft Christianne Stotijn haar reputatie gevestigd als één van Nederlands belangrijkste vocalisten van onze tijd. Dat werd in 2008 bekroond met de uiterst prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Zij zong in diverse grote operaproducties waaronder Poppea bij De Nederlandse Opera. Als concertzangeres trad zij op met grootheden als Claudio Abbado, Kurt Masur en Charles Dutoit. Daarnaast is ze een gepassioneerd vertolkster van liederen en reisde met haar vaste begeleider Julias Drake de wereld rond voor uiterst succesvolle recitals. Hun spraakmakende cd met liederen van Tsjaikovski werd onlangs bekroond met de felbegeerde BBC Music Magazine Award.

  Deel
Deel