Classical Crash Course in Felix Meritis

Nederlands Philharmonisch Orkest

Classical Crash Course in Felix Meritis

Programma

Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 8 (1960) (deel 4 en 5)
Sibelius Impromptu voor strijkers naar opus 5 nrs. 5 en 6 (1893)
Klami Suite voor strijkorkest (1937) (deel 1 / 4)

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en Felix in de Steigers organiseren op vrijdag 9 oktober Classical Crash Course, een avond waarin het orkest samen met Jet Steinz drie 20e -eeuwse componisten ondersteboven keren: de wodka-verslindende Rus Sjostakovitsj, de Finse nationalist Sibelius en de lieflijke Klami. De concertzaal van Felix Meritis is een uitstekende plek voor deze avond. De zaal was tot ver in de 19e eeuw de belangrijkste muziekzaal van Amsterdam en genoot een grote internationale reputatie.

Jet Steinz, bekend als DWDD-tafeldame én van de bestseller Steinz – Gids voor de wereldliteratuur, is host van de avond en zal bij elk stuk iets vertellen over de literaire tijdgenoten van de componisten. Dat doet ze op dezelfde speelse en indrukwekkende wijze als in haar boek.
Herman Draaisma, klarinettist in het orkest en aanstekelijk verteller, duikt dieper in de muziek. Met anekdotes over de componisten en live-fragmenten van het orkest, zodat de bezoekers nog beter begrijpen waar ze naar gaan luisteren. Vervolgens speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest met 17 musici het werk van de betreffende componist in zijn geheel. Na afloop draait 24 Classics plaatjes tot diep in de nacht.

Klassiek in Felix
Felix Meritis heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om klassieke muziek. Veel bekende musici en componisten traden er op: Camille Saint-Saëns, Johannes Brahms en Julius Röntgen. De Kleine zaal van Het Concertgebouw is zelfs geïnspireerd op de ovale concertzaal uit 1788. Vanaf begin 2016 wordt Felix Meritis gerenoveerd; het pand wordt in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Felix in de Steigers loopt vooruit op de heropening in 2017. Tot de bouwvakkers komen, wordt er negen maanden geëxperimenteerd met pand, publiek en programmering.

 • Over de musici
 • Herman Draaisma

  Herman Draaisma, klarinet

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Herman Draaisma studeerde klarinet aan de Muziek Pedagogische Akademie te Leeuwarden bij Gerard van der Weerd. Hij vervolgde zijn opleiding bij Pierre Woudenberg aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

  ook basklarinet

  Herman Draaisma studeerde klarinet aan de Muziek Pedagogische Akademie te Leeuwarden bij Gerard van der Weerd. Hij vervolgde zijn opleiding bij Pierre Woudenberg aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij na de voltooiing van zijn klarinetstudie orkestdirectie studeerde bij Lucas Vis. Daarnaast rondde hij een studie basklarinet af bij Tom Sieuwerts.

  Na een aantal jaar geremplaceerd te hebben bij het Radio Philharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Residentie Orkest en het Orkest van het Oosten kwam hij in 1992 als klarinettist/ basklarinettist in vaste dienst bij het NedPhO|NKO. Daarnaast is Draaisma actief als dirigent bij verschillende orkesten, waaronder het strijkorkest Zoroaster en het leerlingen-strijkorkest ‘Arcato’ van de vioolpraktijk Petra Westra te Zutphen. Per 2004 is hij dirigent van Brassband ‘De Eendraght’ te Nieuwegein.

  Deel
Deel