Couleur locale

Nederlands Philharmonisch Orkest

Couleur locale

MEDIA

Programma

Mendelssohn - Ouverture ‘Ruy Blas’
Lalo - Symphonie Espagnole
Mendelssohn - Symfonie nr. 3 ‘Schotse'

‘Wie reist, kan verhalen vertellen’ , zegt het spreekwoord. Componisten vertellen reisverhalen met muziek. Lalo schreef een vioolconcert als een Spaanse symfonie. Hoe kon het ook anders: zelf had hij nog een drupje Spaans bloed in de aderen en het stuk was bedoeld voor de Spaanse violist Pablo de Sarasate. In dit programma is Alexander Sitkovetsky de solist, een violist die in het verleden al furore maakte bij het NedPhO.
Mendelssohn was een echte toerist. Als jongeman trok hij een tijdlang door Schotland en legde zijn indrukken vast in zijn schitterende en beeldende Schotse symfonie. Het stuk behoort nog steeds tot zijn meest bekende werken. Maar ook hij was niet ongevoelig voor Spaans temperament. Dat bewijst zijn ouverture voor het toneelstuk Ruy Blas van Victor Hugo, een romantisch drama over intriges aan het Spaanse hof.

Extra: Zaterdag 19.40 uur en zondag 13.40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie over dit 'café' punt 5 op onze Extra's bij het concert-pagina.
Zaterdag 7 december 14.00 uur Lezing, NedPhO-Koepel.

 • Over de musici
 • Christoph Poppen

  Christoph Poppen, dirigent

  Hoewel Christoph Poppen grote faam verwierf als dirigent, begon hij zijn carrière als violist. In die hoedanigheid gaf hij een groot aantal concerten en maakte enkele cd-opnames. Als dirigent begon hij zijn loopbaan bij het Detmolder Kammerorchester.

  Hoewel Christoph Poppen grote faam verwierf als dirigent, begon hij zijn carrière als violist. In die hoedanigheid gaf hij een groot aantal concerten en maakte enkele cd-opnames. Als dirigent begon hij zijn loopbaan bij het Detmolder Kammerorchester. Hij was leider van het Münchener Kammerorchester en de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern. Momenteel is hij chef-dirigent van het Kölner Kammerorchester en vaste gastdirigent van Hong Kong Sinfonietta. Hij was bij veel orkesten te gast, waaronder de Staatskapelle Dresden, de Wiener Symphoniker en het Detroit Symphony Orchestra. Ook stond hij al diverse malen voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast dirigeerde hij regelmatig operaproducties bij onder meer de Oper Frankfurt en het Tiroler Landestheater Innsbruck. Van 2000 tot 2005 was Christoph Poppen artistiek leider van het prestigieuze Internationale Musikwettbewerb der ARD. Ook is hij oprichter en nog steeds leider van het muziekfestival Marvão in Portugal.

  Voor Christoph Poppen is muziek allesomvattend en ondeelbaar in alle mogelijke verschijningsvormen: ‘Het is om het even of het gaat om een melodietje van een moeder die haar kind in slaapt zingt, of een herder die in de bergen op zijn fluit speelt en dat diezelfde melodie dan terugkomt in een Mahlersymfonie, een jazzimprovisatie of een hiphop-nummer.’

  Deel
 • Alexander Sitkovetsky

  Alexander Sitkovetsky, viool

  Violist Alexander Sitkovetsky heeft in korte tijd een glansrijke carrière opgebouwd. Hij is te vind

  Violist Alexander Sitkovetsky heeft in korte tijd een glansrijke carrière opgebouwd. Hij is te vinden op de grote concertpodia, waaronder Het Concertgebouw waar hij in 2009 met het NedPhO zijn debuut maakte. Als naamgever en lid van het Sitkovetsky Trio is de kamermuziek voor hem een onmisbaar onderdeel van zijn concertpraktijk: ‘Om succesvol solist te zijn is het van groot belang om je intensief bezig te houden met kamermuziek. Want juist in de kamermuziek is het bijna belangrijker te luisteren naar je collega’s dan naar jezelf. Je moet gezamenlijk de klank maken, voelen wat de anderen voelen, om zo perfect samen te kunnen spelen. De ervaring die je opdoet in de kamermuziek is essentieel voor je solocarriere.’

  Deel