Couleur locale

Nederlands Philharmonisch Orkest

Couleur locale

MEDIA

Programma

Mendelssohn - Ouverture ‘Ruy Blas’
Lalo - Symphonie Espagnole
Mendelssohn - Symfonie nr. 3 ‘Schotse'

‘Wie reist, kan verhalen vertellen’ , zegt het spreekwoord. Componisten vertellen reisverhalen met muziek. Lalo schreef een vioolconcert als een Spaanse symfonie. Hoe kon het ook anders: zelf had hij nog een drupje Spaans bloed in de aderen en het stuk was bedoeld voor de Spaanse violist Pablo de Sarasate. In dit programma is Alexander Sitkovetsky de solist, een violist die in het verleden al furore maakte bij het NedPhO.
Mendelssohn was een echte toerist. Als jongeman trok hij een tijdlang door Schotland en legde zijn indrukken vast in zijn schitterende en beeldende Schotse symfonie. Het stuk behoort nog steeds tot zijn meest bekende werken. Maar ook hij was niet ongevoelig voor Spaans temperament. Dat bewijst zijn ouverture voor het toneelstuk Ruy Blas van Victor Hugo, een romantisch drama over intriges aan het Spaanse hof.

Extra: Zaterdag 19.40 uur en zondag 13.40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie over dit 'café' punt 5 op onze Extra's bij het concert-pagina.
Zaterdag 7 december 14.00 uur Lezing, NedPhO-Koepel.

 • Over de musici
 • Christoph Poppen

  Christoph Poppen, dirigent

  Christoph Poppen begon zijn loopbaan als violist. Als zodanig won hij verscheidene prijzen, was hij

  Christoph Poppen begon zijn loopbaan als violist. Als zodanig won hij verscheidene prijzen, was hij in 1978 oprichter van het succesvolle Cherubini-Quartett en maakte diverse cd-opnames. Nog steeds is hij actief als docent viool en kamermuziek aan de Hochschule für Musik und Theater in München.

  Zijn carrière vóór het orkest begon hij als chef-dirigent in 1988 bij het toen net opgerichte Detmolder Kammerorchester, waar hij tot 1995 bleef. In dat jaar werd hij chef-dirigent van het Münchener Kammerorchester. In de elf jaar dat hij dit orkest leidde ontwikkelde hij het tot één van de meest gerenommeerde kleine orkesten van Duitsland.

  Van 2007 tot 2011 was Poppen dirigent van het uit twee orkesten gefuseerde Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern. Hij heeft in die korte tijd de moeilijke taak om van deze twee orkesten één hecht ensemble te maken en uitstekend volbracht, een prestatie waarvoor hij in 2010 de Kunstpreis des Saarlandes ontving. Met dit orkest maakte hij vele opnamen, waaronder de veelgeprezen serie symfonieën van Tsjaikovski.

  Als gastdirigent is Christoph Poppen een veel gevraagd artiest. Hij werkte onder anderen met de Singapore Symphony Orhestra, de Staatskapelle Dresden en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als operadirigent leidde hij producties bij de operatheaters van onder meer Stuttgart, Essen en Frankfurt.

  Deel
 • Alexander Sitkovetsky

  Alexander Sitkovetsky, viool

  Violist Alexander Sitkovetsky heeft in korte tijd een glansrijke carrière opgebouwd. Hij is te vind

  Violist Alexander Sitkovetsky heeft in korte tijd een glansrijke carrière opgebouwd. Hij is te vinden op de grote concertpodia, waaronder Het Concertgebouw waar hij in 2009 met het NedPhO zijn debuut maakte. Als naamgever en lid van het Sitkovetsky Trio is de kamermuziek voor hem een onmisbaar onderdeel van zijn concertpraktijk: ‘Om succesvol solist te zijn is het van groot belang om je intensief bezig te houden met kamermuziek. Want juist in de kamermuziek is het bijna belangrijker te luisteren naar je collega’s dan naar jezelf. Je moet gezamenlijk de klank maken, voelen wat de anderen voelen, om zo perfect samen te kunnen spelen. De ervaring die je opdoet in de kamermuziek is essentieel voor je solocarriere.’

  Deel