Culture Club in De School: Voorproefje Souk

Nederlands Philharmonisch Orkest

Culture Club in De School: Voorproefje Souk

Programma

Saygun - Deel 3 uit Strijkkwartet nr. 1
Glazunov - Deel 3 ‘Orientale’ uit Suite voor Strijkkwartet, op. 35
Glazunov - Deel 2 ‘Orientale’ uit Novelettes, op. 15
Tsjaikovski - Andante Cantabile

Facebook Event:

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt in De School, de opvolger van club Trouw, tijdens de Culture Club van We Are Public. De Culture Club is een avond vol kunst, theater en muziek op meerdere locaties in het omgetoverde oude schoolgebouw in Amsterdam-West. Tijdens deze kick-off van het culturele seizoen geeft een strijkkwartet van het Nederlands Philharmonisch Orkest een voorproefje op Souk, het festival in Het Concertgebouw waarin Arabische en westerse muziek samenkomen.

Culture Club 

Culture Club belooft een bijzondere avond te worden. Met grote namen en nieuwe makers, prikkelende programma’s en tipjes-van-de-sluier, van klassiek tot elektronisch, van beeldende kunst tot theater en van moderne dans tot filmklassieker. Naast het Nederlands Philharmonisch Orkest staat onder meer op het programma: de slepende hiphop van Yung Nnelg, installatietheater van BetweenTwoHands en de dansvoorstelling Morning, Mourning van Youri Peters en Marie Khatib-Shahidi. 

Souk 

Souk vindt dit jaar plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 november in Het Concertgebouw in Amsterdam. Asma Lmnawar, één van de grootste Arabische zangeressen van dit moment, geeft een bijzonder optreden met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić. Asma, geroemd om haar fenomenale stem, zingt haar grootste hits en zal een aantal beroemde tarab-klassiekers vertolken. Het Nederlands Kamerorkest speelt tijdens Souk in een maximale bezetting van 40 musici met strijkers, blazers en slagwerk.

 • Over de musici
 • Mintje van Lier

  Mintje van Lier , 2e viool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Mintje is plaatsvervangend aanvoerder.

  plv. aanvoerder

  Op 5-jarige leeftijd begon Mintje met vioollessen bij Anneke Schilt. Ze volgde vervolgens lessen bij Hans Scheepers, Joyce Tan, Mimi Zweig, Chris Duindam en Lex Korff de Gidts. In 2006 behaalde ze haar bachelordiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna studeerde zein Berlijn bij Ilan Gronich aan de Universität der Künste. Van 2004 tot 2006 was Mintje lid van het European Union Youth Orchestra onder leiding van o.a. Bernard Haitink, Sit Colin Davis Vladimir Ashkenazy, Paavo Jarvi en Sir John Eliot Gardiner.

  In 2007 werd Mintje toegelaten tot Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Nog tijdens het academiejaar kreeg zij een baan in de Radio Kamer Filharmonie, waar zij vijf jaar lang, tot de opheffing, met veel plezier speelde, geïnspireerd door dirigenten zoals Philippe Herreweghe en Frans Brüggen. Mintje remplaçeert bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en Mahler Chamber Orchestra. Tweemaal nam zij deel aan het Zermatt Festival met het Scharoun Ensemble uit de Berliner Philharmoniker. In Berlijn speelde zij met Solistenensemble Kaleidoskop.

  Mintje bespeelt een Johannes Fransiscus Cuypers (1812), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

  Deel
 • Björn Schwarze

  Björn Schwarze, cello

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  De in Heidelberg geboren cellist Björn Schwarze volgde zijn eerste cellolessen bij zijn moeder en Ronald Kuntze van de Musikhochschule Mannheim. Hij werd op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding aan de Staatliche Musikhochschule in Karlsruhe.

  plv. aanvoerder

  De in Heidelberg geboren cellist Björn Schwarze volgde zijn eerste cellolessen bij zijn moeder en Ronald Kuntze van de Musikhochschule Mannheim. Hij werd op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding aan de Staatliche Musikhochschule in Karlsruhe bij professor Martin Ostertag. Daar begon hij in 2009 ook aan zijn bachelorstudie. Vanaf 2011 studeerde hij bij professor Troels Svane in Lübeck. Hij slott zowel zijn bachelor- als zijn masteropleiding met hoogst mogelijke cijfers af. Zijn veelzijdige artistieke ontwikkeling werd mede gevormd door masterclasses bij o.a. Jens Peter Maintz, Antonio Meneses, Pieter Wispelwey en David Geringas. 

  Naast prijzen bij 'Jugend musiziert' won Björn Schwarze 2012 het Duitsland-concours van de Lions en had hij van 2010 tot 2013 een stipendium van de kamermuziekstichting Villa Musica. Hij soleerde met orkesten zoals het Stamitz-Orchester Mannheim, de Kurpfalzphilharmonie Heidelberg en het Duits-Nederlandse jeugdorkest Jonge Eems-Dollard Philharmonie. 

  Sinds 2015 was Björn Schwarze eerste plaatsvervangend aanvoerder bij het Staatsorchester Kassel en vanaf seizoen 2017-2018 speelt hij op dezelfde positie bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Björn Schwarze bespeelt een cello van Urs Mächler, Speyer, uit 2006.

  Deel
 • Laura van der Stoep

  Laura van der Stoep, altviool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2010 is Laura plaatsvervangend aanvoerder altviolen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  plv. aanvoerder

  Altvioliste Laura werkte reeds bij verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, De Radio Kamer Filharmonie en The Philharmonic Orchestra of Europe. Sinds 2010 is ze plaatsvervangend aanvoerder altviolen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. 

  Deel
 • Saskia Viersen

  Saskia Viersen, 1e viool, concertmeester

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Saskia Viersen studeerde in Amsterdam o.a. bij Herman Krebbers en na het winnen van de 1e prijs op het Oskar Back Concours 1991, vervolgde ze haar studie bij Thomas Zehetmair en Thomas Brandis in Berlijn, waar ze vervolgens bijna 20 jaar bleef wonen.

  plv. 1e concertmeester

  Saskia Viersen studeerde in Amsterdam o.a. bij Herman Krebbers en na het winnen van de 1e prijs op het Oskar Back Concours 1991, vervolgde ze haar studie bij Thomas Zehetmair en Thomas Brandis in Berlijn, waar ze vervolgens bijna 20 jaar bleef wonen.
  Vanaf 1999 was Saskia primarius van het in Berlijn opgerichte Athena Quartett. Na de studie bij het Alban Berg Quartett won het kwartet internationale prijzen (o.a. op het Concours de Genève) en gaf het vele concerten. Voor de 2011 verschenen cd bij Neos/WDR, met alle strijkkwartetten van György Kurtág, ontving het kwartet een Diapason d’Or.
  Als soliste trad ze op met o.a. het Concertgebouw Kamerorkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Brabants Orkest, Orkest van het Oosten, Orchestra Philharmonica Buenos Aires en de Berliner Symphoniker.
  Sinds 2016 is zij naast haar orkestbaan lid van Ensemble Lumaka (strijktrio, fluit en harp) waarmee ze vele concerten geeft en radio- en cd-opnames maakt.

                                                                                                                                     

  Deel
Deel