Das Floss der Medusa

De Nationale Opera

Das Floss der Medusa

Programma

Henze - Das Floss der Medusa

Das Floss der Medusa is een tijdloos requiem voor de vergeten slachtoffers van de onverschilligheid van de bevoorrechten. Romeo Castellucci, één van de meest radicale theatermakers van onze tijd, zet zijn tanden in dit recalcitrante werk, waarmee het Opera Forward Festival 2018 van start gaat. 

Met Das Floss der Medusa veroorzaakte de Duitse componist Hans Werner Henze in 1968 een enorm schandaal. De première van dit oratorium werd vlak voor aanvang door de politie met harde hand tot een halt geroepen, na de rel die was ontstaan in de zaal toen daar een grote afbeelding van Che Guevara werd uitgerold. Gelukkig waren er opnamen van repetities gemaakt die de Norddeutscher Rundfunk kon uitzenden. De uiteindelijke première vond pas in 1971 in Wenen plaats. In 1990 maakte Henze een nieuwe versie van Das Floss der Medusa.

Das Floss der Medusa vertelt het verhaal van het Franse fregat Méduse, dat in 1816 schipbreuk leed op de zandbanken bij Mauritanië. De Franse regering liet de 150 slachtoffers aan hun lot over. Deze schandelijke episode uit de geschiedenis is vereeuwigd in het enorme schilderij Le radeau de la Méduse van Théodore Géricault. 

 • Over de musici
 • Romeo Castellucci

  Romeo Castellucci, regie

  Deel
 • Ingo Metzmacher

  Ingo Metzmacher, dirigent

  In 2004 werd Metzmacher benoemd bij De Nationale Opera in Amsterdam. Onder de vele spraakmakende producties die hij er leidde, was Saint François d’Assise een absoluut hoogtepunt. Nog steeds is hij bij De Nationale Opera een regelmatig terugkerende gast.

  Ingo Metzmacher begon zijn loopbaan bij het Frankfurter Ensemble Modern. Vanaf 1997 was hij muzikaal directeur van het orkest en de opera van Hamburg. In 2004 volgde een benoeming bij De Nationale Opera in Amsterdam. Onder de vele spraakmakende producties die hij er leidde, was Saint François d’Assise een absoluut hoogtepunt. Nog steeds is hij bij De Nationale Opera een regelmatig terugkerende gast. Van 2007 tot 2010 was Metzmacher chef-dirigent bij het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

  Een groot deel van Metzmachers carrière staat in dienst van de hedendaagse muziek. Hij heeft talloze moderne opera’s gedirigeerd van onder anderen Nono, Rihm en Zimmermann. Hij maakte een complete opname van de symfonieën van Hartmann en dirigeerde op uitdrukkelijk verzoek van Henze de wereldpremière van diens Symfonie nr. 9. Ook schreef hij een boek waarin hij een lans breekt voor de hedendaagse muziek met de titel Keine Angst für neue Töne. Geliefd zijn zijn concerten in de Berliner Philharmonie onder de noemer Casual Concerts, waarin hij in een ongedwongen sfeer het publiek laat kennismaken met klassiek, jazz en andere genres. Vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van de opera is hij genomineerd voor de International Opera Awards 2017.

  Zijn lijfspreuk is eenvoudig maar doeltreffend: ‘Wie de oren wakker maakt, maakt de mensen wakker.’

  Deel
Deel