De laatste noten

Nederlands Kamerorkest

De laatste noten

MEDIA

Programma

Bach, Britten en Mozart        
Bach
– Kunst der Fuge: Contrapunctus I en V
Britten – Les illuminations
Mozart – Requiem

Stierf Mozart terwijl hij nog koortsachtig werkte aan zijn Requiem zoals een tijdgenoot getuigde? Leerling en vriend Franz Sussmayer vulde Mozarts laatste noten en lege bladzijden aan op verzoek van Mozarts weduwe. Tot op de dag van vandaag proberen Mozartkenners die toevoegingen te verbeteren. In dit concert klinkt de allernieuwste versie die de Nederlander Clemens Kemme in 2011 maakte, met tal van drastische veranderingen. Ook Bach levert raadsels op. Hoe wilde hij de vierstemmige canons uit zijn Kunst der Fuge laten klinken: op klavier of voor vier instrumenten, bijvoorbeeld strijkers? Het Nederlands Kamerorkest kiest voor die optie. Tussen Bach en Mozart het voltooide Les illuminations van Benjamin Britten op teksten van Arthur Rimbaud. (einde concert ca. 22.15)

EXTRA: zaterdag en maandag 19.40 Muziekcafé, spiegelzaal

 • Over de musici
 • Helena Rasker

  Helena Rasker, alt

  De alt Helena Rasker studeerde aan het conservatorium van Den Haag. Daarnaast volgde ze lessen bij d

  De alt Helena Rasker studeerde aan het conservatorium van Den Haag. Daarnaast volgde ze lessen bij de vermaarde Tanglewood summer academy in de Verenigde Staten.  Ze heeft een imposante carrière opgebouwd en werkte met orkesten als het Orchestre de la Suisse Romande, het Gulbenkian Orkest van Lissabon en in Nederland met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest en Asko | Schönberg.  Naast barok en klassiek romantisch repertoire heeft Helena Rasker een fascinatie voor moderne muziek. Op het podium van De Nationale Opera was ze regelmatig te vinden in wereldpremières van Claude Vivier, Michel van der Aa, Peter-Jan Wagemans en Robert Zuidam. Deze laatste schreef in 2013 speciaal voor haar zijn opera Troparion, door de pers met bewondering ontvangen: ‘Zuidam is een begaafd schrijver van melodieën; hij heeft duidelijk inspiratie gevonden in de diepe en donkere altstem van Helena Rasker’, aldus de Volkskrant. Helena Rasker kan meer dan zingen alleen: in de multidisciplinaire productie Merg met de hedendaagse dansgroep LeineRoebana zong zij niet alleen Italiaanse madrigalen, maar danste ook zelf.

   

  In mei 2013 maakte de alt al grote indruk bij het Nederlands Philharmonisch Orkest met het Requiem van Mozart. Nu zingt zij weer met het orkest, in een schitterende Nederlandse cantate.

  Deel
 • Maximilian Schmitt

  Maximilian Schmitt, tenor

  Deel
 • Richard Egarr

  Richard Egarr, dirigent

  Richard Egarr begon ooit als koorknaap in York Minster aan de Chetham’s School of Music in Manches

  Richard Egarr begon ooit als koorknaap in York Minster aan de Chetham’s School of Music in Manchester. Daarna studeerde hij orgel en clavecimbel bij onder anderen Gustav Leonhardt en volgde een opleiding tot dirigent. Hij gaf talloze recitals en dirigeerde vele barokke opera’s en oratoria. Daarnaast geniet hij ook grote bekendheid als vertolker van het romantische en moderne repertoire van Schubert en Maxwell Davies. In Nederland is Egarr regelmatig te gast op het Festival Oude Muziek en speelde hij met ensembles als de Nederlandse Bachvereniging en de Radio Kamer Filharmonie. Sinds 2006 in Richard Egarr artistiek leider van de befaamde Academy of Ancient Music.

  Deel
 • Lisa Larsson

  Lisa Larsson, sopraan

  Ooit speelde zij dwarsfluit, maar de Zweedse sopraan Lisa Larsson ging toch met haar stem  de p

  Ooit speelde zij dwarsfluit, maar de Zweedse sopraan Lisa Larsson ging toch met haar stem  de professionele muziek in. De klank van de fluit heeft ze wel meegenomen in haar stemgeluid. ‘Een stem van zilver’, ‘etherisch en glashelder, een stem als een engel’, zo prees de pers de lichtheid en souplesse van haar stem. Haar eerste aanstelling was aan de opera van Zürich, maar al gauw kregen ook ander operahuizen belangstelling en stond op ze het toneel van Covent Garden in Londen, La Fenice in Venetië en de Koninklijke Opera van Stockholm. Ze blonk in eerste instantie uit in de operarollen van Mozart, maar haar repertoire heeft zich in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Op het gebied van de oude muziek zong ze Bach-cantates onder Ton Koopman en John Eliot Gardiner tijdens concerten en op talloze cd’s. Met Het Gelders Orkest maakte ze een onlangs een opname van de vocale werken van Berlioz. Maar ook het moderne repertoire heeft haar liefde. Zo zong zij van composer-in-residence Rolf Martinsson in 2009 de première van diens Orchestral Songs on Poems by Emily Dickinson, waarover de critici schreven: ‘Zij brengt de ogenschijnlijk simpele maar waarlijk existentiële liederen met lyrische helderheid en spirituele warmte, en dat met een perfecte stembeheersing.’

  Deel
 • Stephan MacLeod

  Stephan MacLeod, bariton

  De Zwitserse bas-bariton Stephan MacLeod studeerde lange tijd viool en piano voordat hij zich op zan

  De Zwitserse bas-bariton Stephan MacLeod studeerde lange tijd viool en piano voordat hij zich op zang toelegde. Hij studeerde bij onder meer Gary Magby en Kurt Moll. Een substantieel deel van zijn tijd besteedde Stephan MacLeod aan oude muziek. Zo werkte hij samen met Gustav Leonhardt, Stephen Stubbs en Philippe Herrweghe en was hij enkele jaren eerste bas bij het befaamde Huelgas Ensemble. Daarnaast trad hij op in diverse opera’s en specialiseerde zich in het Duitse romantische lied. Inmiddels heeft Stephan MacLeod zich ook bekwaamd als dirigent en geeft hij leiding aan het door hemzelf in 2003 opgerichte barok-ensemble Gli Angeli Genève.

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest
  Concertmeester en artistiek leider NKO ...
  Concertmeester en artistiek leider NKO Gordan Nikolić is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times. Portret Gordan Nikolić Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.
  Deel