De legende van de onzichtbare stad Kitesj

De Nationale Opera

De legende van de onzichtbare stad Kitesj

Programma

Nikolaj Rimski-Korsakov                
         
De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja

In een dicht woud woont het meisje Fevronja met haar broer. Een vreemdeling verdwaalt tijdens de jacht: prins Vsevolod Joerjevitsj, zoon van vorst Joeri Vsevoloditsj van Kitesj. Fevronja en Vsevolod worden verliefd op elkaar en hij vraagt haar ten huwelijk.
In Klein Kitesj wacht een menigte de bruid op. Een bard voorspelt een sombere toekomst; de dronkenlap Grisjka bespot Fevronja. Als het gezelschap een begin wil maken met de huwelijksrituelen, vallen plotseling de Tataren binnen. Ze nemen Fevronja en Grisjka gevangen: haar als buit en hem als gids om hen naar Groot Kitesj te leiden. Fevronja bidt dat Groot Kitesj onzichtbaar mag worden voor de vijand.
In Groot Kitesj gaat Joeri zijn volk voor in gebed. Hij benoemt Vsevolod tot bevelhebber van de strijdkracht. Terwijl de soldaten wegmarcheren, daalt een gouden mist neer over Groot Kitesj en de kerkklokken beginnen te luiden.
Als Grisjka de Tataren naar een meer heeft gebracht, vanwaar Groot Kitesj zichtbaar moet zijn, zien ze aan de overkant alleen de gouden mist en dreigen hem te doden. Vsevolod sneuvelt op het slagveld. 's Nachts weten Fevronja en Grisjka te ontsnappen. In het meer weerspiegelt zich op wonderbaarlijke wijze het beeld van de stad, die zelf onzichtbaar is gebleven. De Tataren slaan op de vlucht.
In een bos zoeken de gevluchte Fevronja en Grisjka hun weg. Hij verliest echter zijn verstand en verdwijnt. Terwijl Fevronja ligt te slapen, ondergaat het bos een magische transformatie. De vogel Alkonost voorspelt Fevronja dat ze moet sterven; de geest van Vsevolod brengt haar naar de onzichtbare stad. Volgens de vogel Sirin staat haar het eeuwige leven te wachten.
In de onzichtbare stad wordt Fevronja verwelkomd door vorst Joeri. Vsevolod leidt haar naar het altaar. Fevronja stuurt een boodschap naar Grisjka: ook hij kan in de onzichtbare stad eeuwig leven.

  • Over de musici
Deel