De Nieuwe Wereld

Nederlands Philharmonisch Orkest

De Nieuwe Wereld

MEDIA

Programma

Smetana De verkochte bruid, ouverture en drie dansen Liszt Pianoconcert nr. 2 Dvořák Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’

Rijke dames wierpen hun juwelen aan de voeten van Franz Liszt wanneer hij een pianorecital speelde met veel virtuoze bewerkingen van bekende operamelodieën. Hij componeerde ook voor zijn eigen vingers, onder meer twee pianoconcerten. Ze werden spoedig de paradepaardjes van iedere opvolgende generatie pianisten. Het Tweede pianoconcert bevat naast drama in vurige vingervlugheid ook passages van intense lyriek. Met zijn nog steeds populaire opera De verkochte bruid zette Bedrich Smetana zijn Tsjechische land op de kaart van de operawereld. Het folkloristische gegeven komt tot uitdrukking in de ouverture en de typisch Slavische dansen (Polka, Furiant, Skočná) met hun tegendraadse ritmen. Antonin Dvořák, ook Tsjech, zorgde er voor dat zijn land ging meetellen in de wereld van de symfonische muziek. Zijn Negende symfonie kijkt echter verder, want – gecomponeerd in de VS – bevat het ook een gospelthema.

 

Extra: Maandag 19.40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal.

 • Over de musici
 • Nino Gvetadze

  Nino Gvetadze, piano

  "Een geboren pianiste die de kunst verstaat om zelfs tijdens de meest halsbrekende passages tot het hart te spreken"
(NRC Handelsblad).

  "Een geboren pianiste die de kunst verstaat om zelfs tijdens de meest halsbrekende passages tot het hart te spreken"
(NRC Handelsblad). 

Het is nauwelijks overdreven om te zeggen dat pianiste Nino Gvetadze (1981) is opgegroeid op het concertpodium. Al vanaf haar zesde gaf ze uitvoeringen met orkesten in haar geboorteland Georgië. Het vroege podiumsucces stond een gedreven pianostudie niet in de weg. Nadat ze het conservatorium van Tbilisi had afgerond, kwam Gvetadze in 2003 naar Nederland om te studeren bij Paul Komen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 2007 haar master behaalde met een 10+. Op dit moment studeert ze bij Jan Wijn aan het Amsterdams conservatorium, terwijl ze ook de nodige masterclasses volgt bij pianogrootheden als Jean-Yves Thibaudet en Boris Berman. Thibaudet nodigde haar na een zeer geslaagde gezamenlijke uitvoering van Ravels Ma Mère l'oye zelfs uit voor het Spoleto Festival in Italië.

 Nino Gvetadze is een bijzonder gedreven toptalent, dat voortdurend wordt geprezen om de manier waarop ze haar fabelachtige techniek ondergeschikt maakt aan de poëzie en zeggingskracht van de muziek. Zeker sinds ze in 2008 tijdens het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht zowel de 2e prijs, de persprijs als de publiekprijs won, is Gvetadze een bekend gezicht geworden op de belangrijke Nederlandse podia. Haar concerten worden bovendien regelmatig uitgezonden op de Nederlandse radio en tv. Ook in de rest van Europa is Gvetadzes talent niet onopgemerkt gebleven en wint ze een voortdurend groeiend publiek voor zich met haar natuurlijke, hartstochtelijke spel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haar agenda steeds voller raakt met concerten en festivals.

 Inmiddels is Gvetadzes talent ook op diverse cd's te beluisteren, bijvoorbeeld in de prachtige Moessorgski-opnames verzorgd door Brilliant Classics.

  Deel
 • Jacub Hrusa

  Jacub Hrusa, dirigent

  Hoe vliegend een carrière van start kan gaan bewijst wel de Tsjechische dirigent Jakub Hrůša. Geb

  Hoe vliegend een carrière van start kan gaan bewijst wel de Tsjechische dirigent Jakub Hrůša. Geboren in 1981, studeerde hij tot 2004 aan het Conservatorium van Praag onder Jiří Bělohlávek, waar hij met excellente cijfers zijn diploma haalde. Al tijdens zijn studie werkte hij als assistent-dirigent bij het Tsjechisch Philharmonisch Orkest en later het Orchestre Philharmonique de Radio France waarvoor hij uit meer dan 90 kandidaten gekozen werd.

  In zijn vaderland heeft Hrůša een stevige reputatie opgebouwd. Van 2005 tot 2008 was hij chef-dirigent van het Bohuslav Martinů Philharmonisch Orkest. In 2009 is hij benoemd tot chef van het Praags Philharmonisch Orkest. Met dit orkest werkt hij aan een serie cd-opnames met werk van Tsjechische componisten.

  Maar ook buiten zijn vaderland is Hrůša een veelgevraagd dirigent. Zo stond hij de afgelopen jaren onder meer voor het Deutsches Symphonie Orchester Berlin, het BBC Symphony Orchestra, de London Philharmonic Orchestra en het de Rotterdams Philharmonisch Orkest.

  En hoewel Jakub Hrůša zijn opleiding ruimschoots heeft afgerond is hij voorlopig nog niet uitgestudeerd. Momenteel werkt hij aan een dissertatie over moderne Tsjechische componisten en de opera. In oktober 2011 is Hrůša benoemd tot muzikaal directeur van de Koninklijke Deense Opera.

  Deel