De perfecte symfonie

Nederlands Kamerorkest

De perfecte symfonie

MEDIA

Programma

Haydn - Ouverture ‘Armida’
Martin - Ballade voor fluit en strijkers
Saint-Saëns - Pianoconcert nr. 2
Beethoven - Symfonie nr. 7

Miniaturen en grote meesterwerken kenmerken dit concert. Het programma opent kort maar krachtig met de ouverture die de Oostenrijkse Haydn schreef bij zijn meest succesvolle opera Armida. Langer, maar minstens even krachtig, is het Tweede pianoconcert van Saint-Saëns, uitgevoerd door Pascal Rogé. Als meesterpianist van het Franse repertoire is hij een onnavolgbaar vertolker van dit geliefde pianoconcert van Franse bodem. Martin is Zwitser van origine, maar het subtiele samenspel tussen fluit en ensemble in zijn Ballade heeft een heerlijk Franse atmosfeer. In dit schitterende kleinood hoort u Hanspeter Spannring, solofluitist van het NedPhO. Het slot van het concert brengt ons terug naar Wenen met een van de mooiste symfonieën van Beethoven. Lichtvoetig, dansend, bruisend en intens: muziek balancerend op de grens tussen klassiek en romantiek. Hoe perfect wil je een symfonie hebben?

vr 22 nov 2013, De Vest, Alkmaar
za 23 nov 2013, Het Concertgebouw, Amsterdam, Grote Zaal
zo 24 nov 2013, Het Concertgebouw, Amsterdam, Grote Zaal

Extra:
Zaterdag 19:40 uur, Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie hierover punt 5 op onze Extra's bij het concert-pagina.

 • Over de musici
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
 • Pascal Rogé

  Pascal Rogé, piano

  Al weer heel wat jaren behoort Pascal Rogé tot de absolute top van de Franse pianisten. Zijn carri

  Al weer heel wat jaren behoort Pascal Rogé tot de absolute top van de Franse pianisten. Zijn carrière maakte een indrukwekkende start toen hij in 1971 het Concours international Marguerite-Long-Jacques-Thibaud in Parijs won. Al snel daarna volgde het ene engagement na het andere waardoor zijn wereldfaam snel groeide. Hoewel Rogé een breed repertoire koestert, is hij een belangrijk ambassadeur van het Franse repertoire. Zijn opnames met het complete piano-oeuvre van onder anderen Poulenc, Ravel en Satie brachten hem ettelijke onderscheidingen. Dat gold ook voor zijn cd met de pianoconcerten van Saint-Saëns. Sinds 2005 werkt Pascal Rogé aan een complete uitgave van de pianowerken van Debussy. De inmiddels verschenen delen worden alom door de vakpers geroemd.
  Tijdens één van zijn vele tournees in Japan ontmoette hij de pianiste Ami Hakuno. Zij trouwden en vormen sindsdien een spraakmakend pianoduo. Verscheidene componisten hebben het unieke samenspel van dit duo ontdekt en speciaal voor hen composities geschreven. Hoogtepunt is wel het Concert voor twee piano’s van Matthew Hindson, dat in 2011 een uiterst succesvolle wereldpremière beleefde met het Sidney Symphony Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy.

  Deel
 • Hanspeter Spannring

  Hanspeter Spannring, fluit

  Nederlands Philharmonisch Orkest
  aanvoerder Hanspeter Spannring is geboren in Oostenrijk (Graz) en kreeg in 1987 de waarderingspri

  aanvoerder

  Hanspeter Spannring is geboren in Oostenrijk (Graz) en kreeg in 1987 de waarderingsprijs van het Oostenrijkse ministerie. Hij won daarnaast verschillende concoursen, zoals Jugend Musiziert en Wiener Internationales Musikseminar. Spannring sinds 1988 docent aan de Musikschule te Graz en eerste fluitist in het Grazer Symfonie Orkest. Ook is hij eerste fluitist in het Kroatisch Kammerorchester van Zagreb. Sinds 1991 is hij eerste fluitist van het Nederlands Philharmonisch OrkestƖNederlands Kamerorkest.

  Deel