De perfecte symfonie

Nederlands Kamerorkest

De perfecte symfonie

MEDIA

Programma

Haydn - Ouverture ‘Armida’
Martin - Ballade voor fluit en strijkers
Saint-Saëns - Pianoconcert nr. 2
Beethoven - Symfonie nr. 7

Miniaturen en grote meesterwerken kenmerken dit concert. Het programma opent kort maar krachtig met de ouverture die de Oostenrijkse Haydn schreef bij zijn meest succesvolle opera Armida. Langer, maar minstens even krachtig, is het Tweede pianoconcert van Saint-Saëns, uitgevoerd door Pascal Rogé. Als meesterpianist van het Franse repertoire is hij een onnavolgbaar vertolker van dit geliefde pianoconcert van Franse bodem. Martin is Zwitser van origine, maar het subtiele samenspel tussen fluit en ensemble in zijn Ballade heeft een heerlijk Franse atmosfeer. In dit schitterende kleinood hoort u Hanspeter Spannring, solofluitist van het NedPhO. Het slot van het concert brengt ons terug naar Wenen met een van de mooiste symfonieën van Beethoven. Lichtvoetig, dansend, bruisend en intens: muziek balancerend op de grens tussen klassiek en romantiek. Hoe perfect wil je een symfonie hebben?

vr 22 nov 2013, De Vest, Alkmaar
za 23 nov 2013, Het Concertgebouw, Amsterdam, Grote Zaal
zo 24 nov 2013, Het Concertgebouw, Amsterdam, Grote Zaal

Extra:
Zaterdag 19:40 uur, Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie hierover punt 5 op onze Extra's bij het concert-pagina.

 • Over de musici
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Sinds 2004 is Gordan Nikolić artistiek leider van het Nederlands Kamerorkest. Hij behoort al jaren tot de grootste violisten van deze tijd. Hij is concertmeester geweest bij meerdere orkesten en is regelmatig te gast als violist of orkestleider in binnen- en buitenland. In de loop van de jaren is hij uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest, dat hij op zijn eigen, unieke wijze leidt.

  Nikolić werd in 1968 in het huidige Servië geboren. Op zijn zevende begon hij met vioolspelen. Twee jaar later ging hij naar een internaat voor vioolles. Hij vervolgde zijn studie bij Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule in Bazel. Daar verdiepte hij zich in de barokviool, maar werkte hij ook samen met moderne componisten als Lutosławski en Kurtág. In 1989 kreeg hij zijn eerste aanstelling als concertmeester bij het Orchestre d’Auvergne. Vanaf 1997 tot en met 2017 bekleedde hij dezelfde functie bij het London Symphony Orchestra. Daar werkte hij samen met topdirigenten als Colin Davis, Claudio Abbado, Valeri Gergiev en Bernard Haitink.

  Nikolić staat niet als dirigent voor het Nederlands Kamerorkest, maar voert vanaf de eerste lessenaar de musici aan. Dit omdat hij de andere orkestleden niet wil onderwerpen aan zijn autoriteit. Hij vindt het belangrijk om je eigen muzikale visie te bewaren, en die naar voren te brengen in de muziek die je speelt. Zelf zegt hij: ‘Ik ben er niet om te vertellen wat de andere musici moeten doen. Ik probeer een energieke of emotionele richting aan te geven, en vervolgens proberen we een gemeenschappelijke taal te vinden.’ Inmiddels heeft hij samen met het orkest gewerkt aan diverse bijzondere producties en heeft hij verschillende succesvolle cd-opnames gemaakt.

  Nikolić wordt regelmatig gevraagd als muzikaal leider bij diverse internationale gezelschappen, waaronder het Australian Chamber Orchestra, het Orchestre de chambre de Genève en het Antwerp Symphony Orchestra. Sinds 2007 heeft hij de leiding over het in Spanje gevestigde BandArt, een orkest dat inzet op maatschappelijke betrokkenheid. Naast zijn activiteiten als violist en orkestleider is Nikolić docent aan Codarts in Rotterdam. Hij speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
 • Pascal Rogé

  Pascal Rogé, piano

  Al weer heel wat jaren behoort Pascal Rogé tot de absolute top van de Franse pianisten. Zijn carri

  Al weer heel wat jaren behoort Pascal Rogé tot de absolute top van de Franse pianisten. Zijn carrière maakte een indrukwekkende start toen hij in 1971 het Concours international Marguerite-Long-Jacques-Thibaud in Parijs won. Al snel daarna volgde het ene engagement na het andere waardoor zijn wereldfaam snel groeide. Hoewel Rogé een breed repertoire koestert, is hij een belangrijk ambassadeur van het Franse repertoire. Zijn opnames met het complete piano-oeuvre van onder anderen Poulenc, Ravel en Satie brachten hem ettelijke onderscheidingen. Dat gold ook voor zijn cd met de pianoconcerten van Saint-Saëns. Sinds 2005 werkt Pascal Rogé aan een complete uitgave van de pianowerken van Debussy. De inmiddels verschenen delen worden alom door de vakpers geroemd.
  Tijdens één van zijn vele tournees in Japan ontmoette hij de pianiste Ami Hakuno. Zij trouwden en vormen sindsdien een spraakmakend pianoduo. Verscheidene componisten hebben het unieke samenspel van dit duo ontdekt en speciaal voor hen composities geschreven. Hoogtepunt is wel het Concert voor twee piano’s van Matthew Hindson, dat in 2011 een uiterst succesvolle wereldpremière beleefde met het Sidney Symphony Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy.

  Deel
 • Hanspeter Spannring

  Hanspeter Spannring, fluit

  Nederlands Philharmonisch Orkest
  aanvoerder Hanspeter Spannring is geboren in Oostenrijk (Graz) en kreeg in 1987 de waarderingspri

  aanvoerder

  Hanspeter Spannring is geboren in Oostenrijk (Graz) en kreeg in 1987 de waarderingsprijs van het Oostenrijkse ministerie. Hij won daarnaast verschillende concoursen, zoals Jugend Musiziert en Wiener Internationales Musikseminar. Spannring sinds 1988 docent aan de Musikschule te Graz en eerste fluitist in het Grazer Symfonie Orkest. Ook is hij eerste fluitist in het Kroatisch Kammerorchester van Zagreb. Sinds 1991 is hij eerste fluitist van het Nederlands Philharmonisch OrkestƖNederlands Kamerorkest.

  Deel