Der Ring des Nibelungen

De Nationale Opera

Der Ring des Nibelungen

Programma

Wagner - Der Ring des Nibelungen
Das Rheingold
Die Walküre
Siegfried
Götterdämmerung

Toen Wagner in 1848 nadacht over een nieuwe heldenopera met de naam Siegfrieds Tod, kon hij niet voorzien hoe buitensporig groot dit project zou worden. In de jaren die volgden groeide het uit tot vier complete opera’s die op vier opeenvolgende avonden gespeeld werden. Nog steeds vormt deze tetralogie Der Ring des Nibelungen de ultieme uitdaging voor elk operahuis. De Nederlandse Opera durfde het aan en zette, in een weergaloze enscenering van Pierre Audi, in 1999 de hele cyclus op de planken.
Dit jaar, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Audi bij De Nederlandse Opera en de 200ste geboortedag van Wagner, wordt deze schitterende productie nog eenmaal uitgevoerd. Hierna zal het decor worden afgebroken en vernietigd.
Het Nederlands Philharmonisch Orkest zal, onder leiding van hun vroegere chef-dirigent Hartmut Haenchen, alle voorstellingen begeleiden. In samenwerking met Audi, was het Haenchen die de oorspronkelijke uitvoering in 1999 tot een waar muzikaal succes maakte. Hij leidde de diverse reprises in de loop der jaren en zal ook deze nieuwe krachtmeting van Wagners Ring met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder zijn hoede nemen.

Meer informatie over een speciaal Ring-abonnement is te vinden op deze pagina.

Lees hier een interview met Hartmut Haenchen in NRC Handelsblad.

 • Over de musici
 • Pierre Audi

  Pierre Audi, regie

  Pierre Audi mag zich scharen onder de meest innovatieve theaterregisseurs van onze tijd.

  Pierre Audi mag zich scharen onder de meest innovatieve theaterregisseurs van onze tijd. Zijn producties zijn opzienbarend en gedurfd, ze worden bejubeld maar roepen ook op tot boeiende discussies over de essentie van toneelregie. Zijn jeugd had een internationaal karakter. Audi werd in 1957 geboren in Libanon, groeide op in Frankrijk en studeerde geschiedenis in Oxford. Daar kwam hij in aanraking met het toneel en regisseerde enkele voorstellingen bij de Oxford University Dramatic Society.
  In 1979 richtte hij het Almeida Theatre op en ontwikkelde het tot een gerenommeerd theater voor avant-garde toneel, muziek en dans. In 1988 werd Audi aangesteld als artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Als zodanig maakte hij talloze spraakmakende operaproducties waaronder een cyclus met de opera’s van Monteverdi, de drie Da Ponte-opera’s van Mozart, diverse wereldpremières en zijn fenomenale enscenering van Wagner complete Ring. Vanaf 2005 is hij ook artistiek directeur van het Holland Festival, een functie die hij tot 2014 zal bekleden.
  Maar De Nederlandse Opera is niet de enige activiteit van Pierre Audi. Hij regisseerde ook operaproducties bij vele grote operahuizen over de hele wereld. Daarnaast produceerde hij toneelvoorstellingen bij belangrijke toneelgezelschappen waaronder Toneelgroep Amsterdam en het Zuidelijk Toneel. Voor zijn werk is Audi vele malen gelauwerd. Hij ontving onder meer de Leslie Boosey Award en de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs. Ook werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Chevalier de la Légion d'Honneur.

  Deel
 • Hartmut Haenchen

  Hartmut Haenchen, dirigent

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositi

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositie in de wereld van klassieke muziek. Haenchen werd geboren in Dresden en groeide op in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR). Hij kreeg speciale toestemming om samen te werken met verschillende topensembles in het Westen, waaronder de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest.

  Een belangrijk moment in Haenchens carrière was zijn aanstelling tot chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en muzikaal directeur van De Nederlandse Opera (DNO) in 1986. Gedurende zijn 13-jarige aanstelling bij DNO onderscheidde de dirigent zich door zijn gevarieerde operakeuzes. Nog steeds treedt Haenchen regelmatig op met het Nederlands Philharmonisch Orkest - waarvan hij in 2002 afscheid nam als chef-dirigent - en ontvangt hiervoor lovende recensies; in het bijzonder voor zijn uitvoeringen van Der Ring des Nibelungen, in de regie van Pierre Audi, en Der fliegende Holländer van Richard Wagner. Voor Der Ring des Nibelungen ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen in december 2014 de Prix d'amis oeuvreprijs voor de exellente prestaties in deze productie. Daarnaast werd Der Ring des Nibelungen uitgeroepen tot beste DNO-productie van het seizoen 2013-2014.

  Haenchens brede ervaring en diepgaande inzichten zorgen voor groot respect onder de recensenten, terwijl het publiek zich aangetrokken voelt door de menselijkheid van zijn interpretaties. Haenchen is vermaard om zijn vertolkingen van werken van Richard Strauss, Wagner en Mahler.

  Langdurige relaties onderhoudt Haenchen met vele prestigieuze orkesten en met verschillende vooraanstaande operahuizen, zoals Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, Teatro Real Madrid, Royal Opera House, Covent Garden, Opéra National de Paris, de Munt Brussel, Deutsche Oper Berlin en de Royal Danish Opera. Op zijn naam staan meer dan 130 opnames met vele orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vermeldenswaard is daarbij de omvangrijke discografie met het Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach, waarvan hij artistiek directeur was. Haenchen is eveneens auteur van boeken over muziek.

  In 1996 werd Hartmut Haenchen als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook ontving hij de Erepenning van de Stad Amsterdam en heeft hij voor zijn prestaties van de koningin het Nederlandse Staatsburgerschap verkregen. In 2008 ontving hij de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland, ter erkenning van zijn buitengewone bijdrage aan muziek en de kunsten.

  Bekijk voor meer informatie Hartmut Haenchen's website.

  Deel
Deel