Die Walküre

De Nationale Opera

Die Walküre

Programma

Richard Wagner
Die Walküre

Gevlucht na een verloren strijd vindt een man beschutting in Hundings huis. Diens vrouw verzorgt hem. Hunding keert huiswaarts, verlangt een maaltijd voor hemzelf en zijn ongenode gast, die hij naar afkomst en bezigheden vraagt. Dan wordt duidelijk dat zij in diezelfde strijd tegenstanders waren. Het gastrecht beschermt de vreemdeling voor de nacht; morgen zullen beide mannen vechten. ’s Nachts wijst Hundings vrouw haar gast op een zwaard dat een grijsaard op haar huwelijksdag achterliet voor een held. Zij voelt dat dit wapen voor deze man bestemd is. Zij vertelt hem haar geschiedenis, hij vraagt haar hem een naam te geven: Siegmund. Hij grijpt het zwaard, bevrijdt het. De vrouw vertelt hem wie zij is: Sieglinde. Als Siegmunds tweelingzuster én geliefde valt zij in zijn armen.
De god Wotan wil Siegmund – zijn buitenechtelijke zoon – in het tweegevecht helpen overwinnen. Zijn dochter, de Walküre Brünnhilde, zal Siegmund bijstaan. Maar Fricka, Wotans in haar eer gekrenkte echtgenote en beschermster van het huwelijk, doorziet dit plan. Niet Siegmund zal zegevieren, maar Hunding, zo eist zij. Wotan, verslagen, geeft Fricka zijn woord van eer. Brünnhilde probeert haar vader te troosten, die haar over zichzelf en Siegmund vertelt. Wotan moet de held die niet door Alberichs vloek belast is, en die voor hem de almacht schenkende ring had moeten bemachtigen, nu als hoopvoor de toekomst opgeven. Hij gebiedt Brünnhilde voor Hunding te kiezen. Brünnhilde kondigt Siegmund diens dood aan. Als hij de slapende Sieglinde wil doden, om niet zonder haar te zijn, houdt Brünnhilde hem tegen en zegt aan zijn zijde te staan. Hunding en Siegmund strijden. Brünnhilde spoort Siegmund aan, maar Wotan grijpt in. Siegmund sterft, Brünnhilde vlucht met Sieglinde, en Hundings leven wordt door Wotan aan Fricka’s eer geofferd.
De Walküren verzamelen gevallen strijders voor Wotans leger. Brünnhilde zoekt samen met Sieglinde bij haar zusters bescherming voor Wotans toorn. Zij stuurt de zwangere Sieglinde naar Fafners woud. Als Wotan de Walküren dreigt, laten zij hun zuster in de steek. Hij komt om Brünnhilde te straffen, nu zij tegen zijn gebod handelde. Brünnhilde houdt hem voor dat zij niet tegen zijn wil heeft gehandeld, en vraagt om een milde straf. Verscheurd door woede en liefde legt hij haar te slapen in een ring van vuur. Alleen de man die Wotans speer niet vreest, zal dit vuur trotseren!


Meer informatie over Die Walküre.


 

 • Over de musici
 • Hartmut Haenchen

  Hartmut Haenchen, dirigent

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositi

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositie in de wereld van klassieke muziek. Haenchen werd geboren in Dresden en groeide op in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR). Hij kreeg speciale toestemming om samen te werken met verschillende topensembles in het Westen, waaronder de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest.

  Een belangrijk moment in Haenchens carrière was zijn aanstelling tot chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en muzikaal directeur van De Nederlandse Opera (DNO) in 1986. Gedurende zijn 13-jarige aanstelling bij DNO onderscheidde de dirigent zich door zijn gevarieerde operakeuzes. Nog steeds treedt Haenchen regelmatig op met het Nederlands Philharmonisch Orkest - waarvan hij in 2002 afscheid nam als chef-dirigent - en ontvangt hiervoor lovende recensies; in het bijzonder voor zijn uitvoeringen van Der Ring des Nibelungen, in de regie van Pierre Audi, en Der fliegende Holländer van Richard Wagner. Voor Der Ring des Nibelungen ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen in december 2014 de Prix d'amis oeuvreprijs voor de exellente prestaties in deze productie. Daarnaast werd Der Ring des Nibelungen uitgeroepen tot beste DNO-productie van het seizoen 2013-2014.

  Haenchens brede ervaring en diepgaande inzichten zorgen voor groot respect onder de recensenten, terwijl het publiek zich aangetrokken voelt door de menselijkheid van zijn interpretaties. Haenchen is vermaard om zijn vertolkingen van werken van Richard Strauss, Wagner en Mahler.

  Langdurige relaties onderhoudt Haenchen met vele prestigieuze orkesten en met verschillende vooraanstaande operahuizen, zoals Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, Teatro Real Madrid, Royal Opera House, Covent Garden, Opéra National de Paris, de Munt Brussel, Deutsche Oper Berlin en de Royal Danish Opera. Op zijn naam staan meer dan 130 opnames met vele orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vermeldenswaard is daarbij de omvangrijke discografie met het Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach, waarvan hij artistiek directeur was. Haenchen is eveneens auteur van boeken over muziek.

  In 1996 werd Hartmut Haenchen als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook ontving hij de Erepenning van de Stad Amsterdam en heeft hij voor zijn prestaties van de koningin het Nederlandse Staatsburgerschap verkregen. In 2008 ontving hij de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland, ter erkenning van zijn buitengewone bijdrage aan muziek en de kunsten.

  Bekijk voor meer informatie Hartmut Haenchen's website.

  Deel
Deel