Die Zauberflöte

De Nationale Opera

Die Zauberflöte

Programma

Mozart – Die Zauberflöte

Is het een sprookje, een filosofische beschouwing over goed en kwaad, of gewoon een kleurrijk zangspel? Mozarts Die Zauberflöte is het allemáál met heerlijke muziek waar je nooit op uitgeluisterd raakt.

 • Over de musici
 • Simon McBurney

  Simon McBurney, regie

  McBurney is vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van het menselijk lichaam. Zijn toneelproducties tonen dan ook een uiterst fysieke acteerstijl.

  De Engelse regisseur en acteur Simon McBurney maakt in zijn voorstellingen veelvuldig gebruik van multimediatechnieken. Hij is vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van het menselijk lichaam. Zijn toneelproducties tonen dan ook een uiterst fysieke acteerstijl. Bij De Nationale Opera regisseerde hij zijn eerste opera, A Dog’s Heart.

  Deel
 • Antonello Manacorda

  Antonello Manacorda, dirigent

  Antonello Manacorda begon zijn muzikale carrière als violist en was enige jaren concertmeester van het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Claudio Abbado. In 2002 koos hij definitief voor de bok en volgde enkele jaren lessen bij Jorma Panula.

  Antonello Manacorda begon zijn muzikale carrière als violist en was enige jaren concertmeester van het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Claudio Abbado. In 2002 koos hij definitief voor de bok en volgde enkele jaren lessen bij Jorma Panula. In 2006 werd hij chef-dirigent van I Pomeriggi Musicali in Milaan. Vier jaar later kreeg hij dezelfde functie bij de Kammerakademie in Potsdam waar hij nog steeds aan verbonden is.

  Nederland maakte kennis met de flamboyante Italiaan toen hij in 2009 voor het eerst Het Gelders Orkest dirigeerde. Het klikte meteen en twee jaar later werd hij chef-dirigent van het orkest, waar hij tot het voorjaar 2019 aan verbonden zal blijven. Met het orkest maakte hij diverse opnamen waaronder de indrukwekkende Symfonie nr. 4 van Mahler.

  Ook als gastdirigent heeft Antonello Manacorda zijn sporen verdiend. Hij dirigeerde onder meer de Dresdner Philharmoniker, het Mozarteumorchester Salzburg en het Sydney Symphony Orchestra. In de opera maakte hij furore in onder meer de Bayerische Staatsoper in München, het Theater an der Wien en de Glyndebourne Opera.

  Van zijn leermeester Jorma Panula heeft Manacorda bescheidenheid geleerd. ‘Hij zei tegen mij: “je moet het orkest helpen, niet verstoren”. Als ik dan tijdens een les weer eens onnodig met mijn handen zwiepte riep hij boos: “dirigentensolo!”.

  Deel
Deel