A Dog's Heart

De Nationale Opera

A Dog's Heart

Programma

RASKATOV - A Dog's Heart

De wereldpremière van Alexander Raskatovs A Dog’s Heart, naar een novelle van Michail Boelgakov, was in 2010 een overweldigend succes. McBurneys enscenering is adembenemend, geestig en dynamisch.

Spraakmakende productie
A Dog’s Heart, gemaakt in opdracht van DNO, was een van de meest spraakmakende producties in het Holland Festival 2010. Boelgakov schreef zijn verhaal als satirische kritiek op het Sovjetsysteem. Nadat de hond Sjarik de hypofyse en testikels van een mens ingeplant heeft gekregen, ontwikkelt het gemuteerde dier zich tot een gewetenloze misdadiger Sjarikov. Alleen een tweede operatie kan uitkomst bieden...

Poppenspelers
Regisseur Simon McBurney is een liefhebber van Russische muziek en raakte sterk geinspireerd door Raskatovs compositie. De satirische tekst deed de rest. Uniek is het aandeel van de poppenspelers die duidelijk zichtbaar op het toneel een meer dan levensgrote hond laten bewegen. Evenals bij de wereldpremiere heeft Martyn Brabbins de muzikale leiding, ditmaal aan het hoofd van het Nederlands Kamerorkest. Een groot aantal van de oorspronkelijke zangers keert terug, onder wie Sergei Leiferkus en Ville Rusanen als de wetenschappers Filipp Filippovitsj en Bormental. Peter Hoare (Knusperhexe in Hänsel und Gretel, 2015) is Sjarikov. Hij zong de rol al eerder bij ENO.

 • Over de musici
 • Simon McBurney

  Simon McBurney, regie

  McBurney is vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van het menselijk lichaam. Zijn toneelproducties tonen dan ook een uiterst fysieke acteerstijl.

  De Engelse regisseur en acteur Simon McBurney maakt in zijn voorstellingen veelvuldig gebruik van multimediatechnieken. Hij is vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van het menselijk lichaam. Zijn toneelproducties tonen dan ook een uiterst fysieke acteerstijl. Bij De Nationale Opera regisseerde hij zijn eerste opera, A Dog’s Heart.

  Deel
 • Martyn Brabbins

  Martyn Brabbins, dirigent

  De Britse Brabbis is muzikaal leider van de Huddersfield Choral Society. Hij leidde ettelijke succesvolle producties in grote operatheaters.

  De Britse dirigent Martyn Brabbins (1959) studeerde orkestdirectie, eerst in Londen en daarna aan het Conservatorium in Sint Petersburg bij de legendarische directiepedagoog Ilya Musin. Zijn carrière kwam goed op gang toen hij in 1988 de eerste prijs won tijdens de Leeds Conductors Competition. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een zeer veelzijdig dirigent. Jarenlang, van 1994 tot 2005, was hij dirigent bij het BBC Scottish Symphony Orchestra. Van 2009 tot 2015 was hij vaste gastdirigent van DeFilharmonie in Vlaanderen en van 2013 tot 2016 chef-dirigent van het Nagayo Philharmonisch Orkest. Ook was hij enige tijd artistiek directeur van het Cheltenham International Festival of Music. Momenteel is hij muzikaal leider van de Huddersfield Choral Society.

  Daarnaast is Martyn Brabbins een veelgevraagd gastdirigent bij de meeste grote Engelse orkesten en in Nederland bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. In de grote operatheaters van Antwerpen, Lyon en München leidde hij ettelijke succesvolle producties. Zijn discografie beslaat inmiddels meer dan 150 cd’s. Zijn repertoire is zeer omvangrijk, met een voorliefde voor vergeten 19e-eeuwse composities, maar ook met hedendaags repertoire, waaronder diverse wereldpremières. Eén daarvan was in 2010 bij De Nationale Opera met A Dog’s Heart van Raskatov, die hij ook in 2016 weer bij DNO zal dirigeren.

  Deel
Deel