Dvořák Celloconcert en Ein Heldenleben

Nederlands Philharmonisch Orkest

Dvořák Celloconcert en Ein Heldenleben

MEDIA

Programma

DVOŘÁK - Celloconcert
Toegift: SOLLIMA - Lamentation (op een Siciliaans volksliedje)
RICHARD STRAUSS - Ein Heldenleben

Dvořák door cellist Narek Hakhnazaryan
Met de Armeense Narek Hakhnazaryan heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest een topcellist in huis gehaald, die sinds zijn winst in 2011 van het prestigieuze Tsjaikovski-concours in Moskou alle wereldpodia veroverd heeft. Zonder twijfel een fenomeen op de internationale podium, omschreef The Strad  hem. Hakhnazaryan kan schitteren in één van de mooiste composities uit de Amerikaanse periode van Dvořák. Want in New York schreef hij dit Celloconcert, geïnspireerd door de Amerikaanse cellist en operettecomponist Victor Herbert.

Ein Heldenleben van Richard Strauss
Na de pauze etaleert Richard Strauss zich in Ein Heldenleben schaamteloos als muzikale held, die met zijn overdonderende composities de wereld te lijf gaat. Maar met gedurfde zelfspot toont hij zichzelf ook als antiheld die de haat en nijd uit het bekrompen muziekwereldje en zelfs zijn eigen lieve, maar o zo lastige echtgenote nauwelijks van het lijf kan houden. Een held op sokken. Maar dat zijn wel de leukste, vooral als ze het zo onnavolgbaar verklanken als Richard Strauss. 

Het concert op 14 jan is geen onderdeel van de keuzeserie.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera.

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

  Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

  Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

  De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

  Deel
 • Narek Hakhnazaryan

  Narek Hakhnazaryan, cello

  Hakhnazaryan won diverse prijzen, en met de winst van het uiterst prestigieuze Moskouse Tsjaikovski Concours in 2011 kreeg hij grote bekendheid.

  Eigenlijk had hij violist moet worden, vertelt de Armeense Narek Hakhnazaryan (1988): ‘Dat wilde mijn vader tenminste. Maar mijn moeder was helemaal weg van cello en nam mij als zesjarige mee naar celloles. Toen ze het mijn vader vertelde was hij woest.’ Maar het bleef bij de cello. Al op zijn elfde werd hij toegelaten tot het conservatorium in Moskou, hij vervolmaakte zijn studie aan het New England Conservatory of Music in Boston en kreeg persoonlijke coaching van de legendarische Mstislav Rostropovitsj. Hij won diverse prijzen, en met de winst van het uiterst prestigieuze Moskouse Tsjaikovski Concours in 2011 kreeg hij grote bekendheid.

  Sindsdien was Narek Hakhnazaryan te gast bij diverse gerenommeerde orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij gaf recitals in onder meer het Amsterdamse Concertgebouw, de Londense Wigmore Hall en het Konzerthaus Wien. Ook was hij te horen op diverse belangrijke festivals waaronder die van Mecklenburg-Vorpommern en Luzern. In 2014 werd hij benoemd tot BBC New Generation Artist waardoor hij regelmatig op de Engelse radio te horen was. In diezelfde tijd ging hij uitgebreid op tournee door de Verenigde Staten met het Nationaal Symfonieorkest van Estland en het Celloconcert van Dvořák.

  Deel

Rondom het concert

Inleiding: Dvořák Celloconcert en Ein Heldenleben
zo 15 jan 2017
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam