Een orkest ontwaakt

Nederlands Philharmonisch Orkest

Een orkest ontwaakt

Programma

Mahler             

Mahler
– Symfonie nr. 3

Let op! Bij dit concert zit niet het NedPhO maar het NJO Symfonieorkest achter de lessenaars van Mahlers Derde symfonie. In het kader van het NedPhO-Talentprogramma hebben musici van het NedPhO de studerende en pas afgestudeerde musici van het NJO gecoacht.
‘Pan ontwaakt, de zomer stormt binnen.’ Dat schreef Gustav Mahler boven het eerste deel van zijn Derde symfonie. Het jeugdig elan van het gastorkest past ook perfect bij deze titel. Want elk jaar ontwaakt het NJO Symfonieorkest met spectaculaire programma’s die in een geconcentreerd repetitieproces worden voorbereid, waarna een tournee door het land volgt. Het project biedt studerende en pas afgestudeerde musici de gelegenheid om op topniveau orkestervaring op te doen. Voor dit programma worden ze gecoacht door musici van het NedPhO. Mahlers Derde symfonie kan vele talenten herbergen, want de bezetting voor deze droom over geluk en liefde is gigantisch. Niet alleen instrumentalisten vullen het podium, maar ook een vrouwenkoor, een kinderkoor en een altsoliste, de ‘ontwakende’ Nederlandse ster Carina Vinke. De internationaal ervaren Chinese dirigente Xian Zhang, een echte rijzende ster aan het firmament, leidt het geheel.

In samenwering met het NJO Symfonieorkest.
(einde concert ca. 22.40)

 

 • Over de musici
 • Martin Sieghart

  Martin Sieghart, dirigent

  Martin Sieghart startte zijn carrière in zijn geboorteplaats Wenen, waar hij cello, piano en direct

  Martin Sieghart startte zijn carrière in zijn geboorteplaats Wenen, waar hij cello, piano en directie studeerde. In I975 werd hij benoemd tot solocellist van de Wiener Symphoniker, het orkest dat hij in 1986 voor de eerste maal dirigeerde.

  Na een korte periode met het Noord Nederlands Orkest werd hij in 1990 chef-dirigent van het Stuttgarter Kammerorchester. Hij leidde het ensemble tot 1995. In 1992 werd hij chef-dirigent van het Bruckner Orchester en de Opera te Linz.
  In de jaren dat hij de artistieke leiding had in Linz maakte hij verschillende cd-opnames en tournees door zowel Europa als Japan en China. Bij de opera van Linz maakte hij vooral faam met zijn Mozart-cyclus die uitmondde in een cd-opname van Mozarts Die Entführung aus dem Serail bij het label Arte Nova. In 2000 kwam er een einde aan zijn verbintenissen in Linz.

  Van 2002 tot 2006 was hij artistiek directeur en manager van het “Mozart in Reinsberg” Opera Festival.
  In 2003 werd hij chef-dirigent van het Gelders Orkest waar hij furore maakte met uitvoeringen van de symfonieën van Bruckner en Mahler. Ook met zijn interpretaties van werken van componisten als Haydn, Brahms, Schönberg en Johann en Josef Strauss gooide hij in de afgelopen jaren eveneens hoge ogen bij pers en publiek. Ook de semiscenisch uitgevoerde Mozart-opera’s Così fan tutte (2005) en Le nozze di Figaro (2007) oogstten alom lof. In 2008 verzorgde hij in de Robeco Zomerserie van het Concertgebouw de seizoensopening met opnieuw een semiscenisch uitgevoerde opera van Mozart: Don Giovanni. Bij zijn aftreden als chef-dirigent einde 2008 werd hij benoemd tot honorair gastdirigent bij het Gelders Orkest.
  Vanaf 2005 tot 2008 was hij als artistiek directeur werkzaam bij het “Spirit of Europe” Chamber Orchestra. Bij het Japanse Label Octavia Records werkte hij aan een reeds veel geprezen volledige Mahler-cyclus met het HGO hij maakte o.a. een opname van een nieuwe versie van de 10e symfonie in een bewerking door G. Mazucca en N. Samale.

  Als gastdirigent dirigeerde Martin Sieghart bij vele orkesten waaronder het Philharmonia Orchestra London, Wiener Symphoniker, Rai Roma, Japan Philharmonic Orchestra, het Malaysian Philharmonic, het NDR Symphonieorchester , Het Residentie Orkest Den Haag, het Slovenian Philharmonic Orchestra, het WDR Symphonyorchester, Het Brabants Orkest, het Nationaal Orkest van België, het Mozarteum Orchester Salzburg, Tchaikovsky Symphony Orchestra, het Tokyo Symphony Orchestra, het Zagreb Philharmonic, de Sloveense Filharmonie in Ljubljana en het Orquesta Filhamonica de Gran Canaria.  
  Sinds 2000 geeft hij leiding aan de dirigentenklas van de universiteit van Graz, Oostenrijk.  Deel
 • Carina Vinke

  Carina Vinke, mezzosopraan

  De Nederlandse alt Carina Vinke gaf haar eerste concert al op negenjarige leeftijd. Na haar opleidin

  De Nederlandse alt Carina Vinke gaf haar eerste concert al op negenjarige leeftijd. Na haar opleiding aan het Haags Conservatorium en de Nieuwe Opera Academie bij onder anderen Jard van Nes. Zij debuteerde succesvol in het Concertgebouw met de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. Carina Vinke is een veelgevraagd operazangeres, maar ook op het concertpodium heeft ze haar sporen verdiend. De symfonieën en liederencycli van Mahler voerde ze al enige malen uit en lighrn haar na aan het hart. Met het New European Ensemble treedt ze regelmatig op met hedendaags repertoire, zoals het speciaal voor haar geschreven Tranströmersånger van Benjamin Staern.

  Deel