Eerlijke liefde

Nederlands Philharmonisch Orkest

Eerlijke liefde

MEDIA

Programma

Wagner, Mahler, Ravel en Prokofjev       

Wagner
– Tannhäuser: Ouverture und Venusbergmusik
Mahler – Rückert-Lieder
Ravel – Suite Ma Mère l Oye
Prokofjev – Delen uit Romeo en Julia

WAGNER, MAHLER, RAVEL EN PROKOFJEV Ze worden de Rückert-Lieder genoemd, de vijf gedichten van de Duitse schrijver Friedrich Ruckert die door Gustav Mahler op muziek werden gezet. Het is echter geen cyclus die een verhaal vertelt, zoals de Kindertotenlieder van dezelfde dichter. Hij was de favoriet van Mahler in de Duitse literatuur. Twee teksten werden door Mahlers aangrijpende melodieen beroemd: ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ en ‘Liebst du um Schonheit’. Ook Richard Wagner was zeer gevoelig voor taal. Hij verslond de verhalen over eeuwenoude gebeurtenissen, zoals ‘de legende van Tannhauser’ en de zangwedstrijd op de Wartburg’. Wagner dichtte zelf het libretto voor de opera ‘Tannhauser’ waarin de minnezanger de eerlijke liefde voor Elisabeth inruilt voor de lusten van de godin Venus. De ouverture en vooral het bacchanaal dat erop volgt in dit concertstuk zitten vol opwinding. Het concert wordt afgesloten met delen uit de Shakespeareklassieker Romeo en Julia van Prokofjev.
(einde concert op za ca. 22.40, op zo ca. 16.40)

 • Over de musici
 • Birgit Remmert

  Birgit Remmert, alt

  De carrière van de Duitse alt Birgit Remmert begon in 1992 bij de Opera van Zürich waar zij zes jaar lang in de meest uiteenlopende opera’s zong. Met een aantal grote Wagner-rollen stond zij verscheidene malen in de Bayreuther Festspiele, maar ook bij de Dresdener Semperoper en het Teatro Real Madrid. Bij De Nederlandse Opera schitterde zij in 2007 als Dafne van Richard Strauss. Ook is zij  één van de meest gevraagde Mahlervertolkers van onze tijd. Zo zong zij in zijn Tweede, Derde en Achtste symfonie in producties met The City of Birmingham Orchestra en de Wiener Philharmoniker. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft ze al  jarenlang een warme band.

   

  Deel
 • Mark Wigglesworth

  Mark Wigglesworth, dirigent

  Hij was enige tijd chef-dirigent van het BBC National Orchestra of Wales. Tijdens zijn carrière heeft hij talloze orkesten gedirigeerd: naast de meeste Engelse orkesten ook de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het New York Philharmonic Orchestra. 

  De Engelse dirigent Mark Wigglesworth volgde zijn opleiding grotendeels aan de Royal Academy of Music in Londen. Slechts een week na zijn afstuderen won hij in ons land in 1989 het internationaal befaamde Kondrashin Concours voor dirigenten. Hij was enige tijd chef-dirigent van het BBC National Orchestra of Wales. Tijdens zijn carrière heeft hij talloze orkesten gedirigeerd: naast de meeste Engelse orkesten ook de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het New York Philharmonic Orchestra. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij al eens te gast. Van zijn vele cd’s is zijn volledige opname van de symfonieën van Sjostakovitsj, voor een groot deel met het Radio Filharmonisch Orkest, zijn meest opmerkelijke prestatie.

  Minstens even bekend is Mark Wigglesworth in de wereld van de opera. Hij dirigeerde een groot aantal producties bij onder meer de Glyndeborne Opera, Covernt Garden, de Metropolitan Opera in New York en De Nationale Opera in Amsterdam.

  Kijkend naar het Engelse woord ‘to conduct’, ziet Mark Wigglesworth het dirigeren als een sociale aangelegenheid. ‘Het betekent letterlijk ‘mee leiden’. Ik houd niet van de dictatoriale dirigenten uit vroeger tijd die onmogelijke eisen stelde aan het orkest. Ik ben uiteindelijk het meest veeleisend voor mijzelf.’

  Deel