Erwartung met Wende

Nederlands Kamerorkest

Erwartung met Wende

Programma

Schulhoff Suite op. 37 voor kamerorkest Weill Liederen voor zang en ensemble Tarenskeen ‘Erwartung’ voor zang en orkest wereldpremiere

Multitalent WENDE is soliste in Weills liederen, maar zij is ook hoofdpersoon in het nieuwe monodrama Erwartung van de Nederlandse componist Boudewijn Tarenskeen, geschreven in opdracht van het Nederlands Kamerorkest. ‘Entartet’ verwerpelijk, werden de kunstenaars genoemd die niet pasten in het ideaalbeeld van Hitlers ‘Duizendjarige Rijk’. Een hele generatie componisten uit de periode 1910 - 1940 werd weggevaagd. Beetje bij beetje komen hun werken de laatste twintig, dertig jaar terug in de belangstelling. De Nederlandse musicus Werner Herbers zette zich er voor in met zijn Ebony Band. Hij doet het ook bij orkesten, zoals in dit programma bij het Nederlands Kamerorkest met een Suite voor kamerorkest van Erwin Schulhoff (1894 - 1942) en Liederen van Kurt Weill (1900 -1950). De jazzy ritmen waar Schulhoff in 1921 gebruik van maakte, zijn tekenend voor de nieuwe expressiviteit van de Roaring Twenties van de vorige eeuw. Dit concert maakt deel uit van de multi-disciplinaire programmareeks Actueel, Avontuurlijk, Aangrijpend, met het thema ‘Verwachting…’. Een samenwerkingsinitiatief van het Koninklijk Concertgebouworkest.
 Luister dit concert terug op: http://concerthuis.radio4.nl

 • Over de musici
 • Werner Herbers

  Werner Herbers, dirigent

  Een groot deel van zijn leven was Werner Herbers verbonden met zijn hobo. Hij speelde in diverse ork

  Een groot deel van zijn leven was Werner Herbers verbonden met zijn hobo. Hij speelde in diverse orkesten en vanaf 1970 was hij 35 jaar lang eerste hoboïst bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Maar Herbers heeft vele andere kanten. Tijdens zijn opleiding studeerde hij ook piano en orkestdirectie. Daarnaast was jazz een tweede grote liefde. In veel van zijn muzikale uitingen balanceert Herbers dan ook met genoegen op het snijvlak van jazz en klassiek. Hij herontdekte veel Amerikaanse muziek van vergeten jazz-componisten en -arrangeurs en voerde dat met succes uit met onder meer het Metropole Orkest.

  Van 1962 tot 1988 was Werner Herbers lid, maar ook mede-artistiek leider van het Nederlands Blazersensemble. Zelf richtte hij de Ebony Band op, waarmee hij zich toelegde op de muziek van de eerste helft van de twintigste eeuw. Met dit ensemble maakte hij enkele met Edisons bekroonde cd’s. Als dirigent leidde Werner Herbers in Nederland onder meer het Brabants Orkest, Het ASKO | Schönberg en het Nederlands Kamerorkest. Maar ook als onderzoeker verricht hij belangrijk werk in de hem zo na aan het hart liggende stijlen.

  Deel
 • Daniel Kramer

  Daniel Kramer, piano

  Hij is nog jong, maar wordt inmiddels gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van de nieuwe generatie pianisten in het moderne repertoire.

  Hij is nog jong, maar wordt inmiddels gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van de nieuwe generatie pianisten in het moderne repertoire. Hij kreeg als scholier les van Ton Hartsuiker, op het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en in Parijs bij Claude Helffer. Zijn opleiding sloot hij af met onderscheiding. Hij won diverse prijzen, waaronder een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours van 1994. Kramer is een groot vertolker van het werk van Messiaen. Hij kreeg les van Yvonne Loriod, de weduwe van Messiaen en ontving in 2007 een eervolle vermelding op het Concours Olivier Messiaen in Parijs. Zoals een recensie het omschreef na een indrukwekkend Messiaen-concert: ‘Imposant is zijn alerte pianospel, ingetogen waar hij moet begeleiden en overweldigend wanneer hij er tegenaan kan’. Daniël Kramer soleerde met diverse orkesten, onder meer met het Residentie Orkest, het Radio Kamerorkest en het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van Werner Herbers. Daarnaast is hij actief in de kamermuziek met onder meer The Hague Sting Trio en het Modriaankwartet. Ook werkte hij met verschillende componisten samen als George Benjamin, Louis Andriessen en Sofia Gubaidulina.

  Deel
 • Wende Snijders

  Wende Snijders, zang

  Haar eerste muzikale indrukken deed Wende Snijders op in het Frans, toen zij met haar ouders in Guin

  Haar eerste muzikale indrukken deed Wende Snijders op in het Frans, toen zij met haar ouders in Guinee-Bissau woonde en daar op een Franstalige school zat. Hoewel in het gezin klassieke muziek  de boventoon voerde, voelde WENDE zich aangetrokken tot een ander genre. Ze ging naar de Amsterdamse Kleinkunst Academie en raakte al meer geïnteresseerd in het Franse chanson. Haar succes met dit repertoire was ongekend groot. Ze organiseerde verscheidene optredens en haar eerste cd met onder meer literaire chansons uit de jaren vijftig en zestig leverde haar een Edison op. Inmiddels was haar theatertour met de liederen een groot succes geworden. Ze kreeg de British American Tobacco Award als meest veelbelovende nieuwe theaterpersoonlijkheid, en de Zonta Award, een tweejaarlijks uit te reiken aanmoedigingsprijs voor jong talent. Haar tweede album bevatte Frans en Nederlands repertoire waaronder twee vertaalde liederen van Kurt Weill. Ook deze cd was goed voor een Edison. Inmiddels is, naast diverse zeer succesvolle theatershows, haar vierde cd uitgekomen waarin zij uitsluitend in het Engels zingt. Met de opera Erwartung van Tarenskeen gaat Wende Snijders een geheel nieuwe uitdaging in het meer klassieke genre aan.

  Deel
 • Ermis Theodorakis

  Ermis Theodorakis, piano

  'Dit is een pianist met een buitengewoon talent, met name voor hedendaagse muziek. Zijn uitzonderlij

  'Dit is een pianist met een buitengewoon talent, met name voor hedendaagse muziek. Zijn uitzonderlijk geheugen en veelbelovende techniek stellen hem in staat zelfs de meest gecompliceerde partituur met gemak te bedwingen.' Met deze woorden typeerde Håkon Austbø, pianodocent aan het Amsterdams Conservatorium zijn uit Griekenland afkomstige leerling Ermis Theodorakis. En ook zijn andere leraren, zoals Nilyan Perez-Ioannidis in Athene omschrijven zijn grote gave op soortgelijke wijze. Iannis Xenakis stelde dat Theodorakis de ideale vertolker was van zijn muziek. Hij ontving dan ook de Prijs van de Griekse kunstcritici voor zijn cd-opname van het complete piano-oeuvre van Xenakis. Inmiddels is Ermis Theodorakis wereldwijd een veel gevraagd solist voor recitals en concerten.
En zijn talenten reiken verder. Theodorakis is ook actief als componist die het vak in Athene leerde bij Xenakis, Wim Henderickxs in Amsterdam en momenteel bij Claus-Steffen Mahnkopf in Leipzig. Daarnaast studeerde hij aan de Universiteit van Athene musicologie die hij met onderscheiding afrondde.

  Deel