Fauré Requiem door Nederlands Kamerorkest en Nederlands Kamerkoor

Nederlands Kamerorkest

Fauré Requiem door Nederlands Kamerorkest en Nederlands Kamerkoor

Programma

Connesson – Liturgies de Lumière wereldpremière
Vaughan Williams – Fantasia on a Theme by Thomas Tallis
Fauré – Requiem

Wegens omstandigheden heeft sopraan Judith van Wanroij haar optreden moeten annuleren. Wij zijn verheugd dat Anna Dennis bereid is haar op deze korte termijn te vervangen.

Het Nederlands Kamerkoor zingt Fauré

Geen requiem zo geliefd als dat van Fauré, op het lijf geschreven van het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor. Want met Fauré’s Requiem betreden we een ingetogen heiligdom gewijd aan de overledenen. Met tedere klanken en soms herinnerend aan het oeroude gregoriaans zet de componist de traditionele dodenmis op muziek, niet als een klacht van angst en ontzetting, maar als een innerlijke aanvaarding van ’s mensen sterfelijkheid.

Het Nederlands Kamerorkest speelt Vaughan Williams

Maar ook voor de pauze heeft dit concert kathedrale dimensies. Vaughan Williams nam een psalmmelodie van Renaissance-componist Tallis en maakte er een indrukwekkende fantasie voor strijkers van, verdeeld over twee groepen en een solokwartet. Hij liet het uitvoeren in de majestueuze middeleeuwse kathedraal van Cloucester, waar dit brede pallet van strijkinstrumenten de weidse akoestiek prachtig vulden. Voor het uitgelezen duo van koor en orkest zal composer-in-residence Guillaume Connesson een nieuw werk schrijven.

  

 • Over de musici
 • Nederlands Kamerkoor

  Nederlands Kamerkoor, koor

  Het Nederlands Kamerkoor zingt koormuziek in klein verband in de breedste zin van het woord en bestrijkt alle stijlperiodes van middeleeuwen tot hedendaagse experimentele muziek.

  ‘De zinderende klank van het Kamerkoor is een revelatie,’ zo luidde een recensie in NRC over het Amerikaanse concert van het Nederlands Kamerkoor in februari 2015. Het is dan ook een ensemble dat zich al sinds de oprichting in 1937 tot de absolute wereldtop van de kamerkoren kan rekenen. Het Nederlands Kamerkoor zingt koormuziek in klein verband in de breedste zin van het woord en bestrijkt alle stijlperiodes van middeleeuwen tot hedendaagse experimentele muziek. Het koor heeft zijn eigen programmering maar werkt ook intensief samen met bekende gezelschappen als het Koninklijk Concertgebouworkest en ASKO|Schönberg, Ook met het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is er een regelmatige samenwerking.

  Inmiddels heeft het Nederlands Kamerkoor meer dan 75 cd’s op zijn naam staan. De laatste in deze lange reeks was een opname met het Nederlands Kamerorkest en Gordan Nikolić met werk van Pärt. Het ensemble heeft heel wat componisten in de loop der jaren verleid tot composities, zoals Francis Poulenc, Rudolf Escher en Mauricio Kagel. Educatie en participatie maken onlosmakelijk deel uit van de missie van het koor. Het verzorgt coaching, workshops en ‘adopteert’ koren als voorprogramma van zijn eigen concerten. Sinds september 2015 is Peter Dijkstra de vaste dirigent van het koor.

  Deel
 • Anna Dennis

  Anna Dennis, sopraan

  De Times omschreef Anna Dennis eens als een ‘verrukkelijke sopraan met een fijnzinnige presentatie’. Het tekent deze zangeres die in eerste instantie niet gaat voor het zeer grote dramatische werk, maar het zoekt in het meer subtiele repertoire.

  De Times omschreef Anna Dennis eens als een ‘verrukkelijke sopraan met een fijnzinnige presentatie’. Het tekent deze zangeres die in eerste instantie niet gaat voor het zeer grote dramatische werk, maar het zoekt in het meer subtiele repertoire. Daarbij ligt haar focus op de oude, maar ook de hedendaagse muziek. Ze zong opera’s en andere vocale muziek van onder anderen Händel, Bach en Mozart, maar ook Britten, Coll en Dove. Ze trad op bij belangrijke operagezelschappen als Covent Garden en de Scala in Milaan en zong met orkesten als het Orquestra Gulbenkian, het City of Birmingham Symphony Orchestra en het Orchestra of the Age of Enlightenment. In het afgelopen seizoen schitterde Anna Dennis in de drie opera’s van Monteverdi onder leiding van John Eliot Gardiner in zijn jubileumtournee rond Monteverdi 450 jaar. Ze maakte diverse cd’s met werk van Rameau en Händel. Daarnaast maakte ze een bijzondere opname met vocale composities van de Russisch-Britse componist Elena Langer. Toen Anna Dennis in een interview de vraag kreeg wat haar grootste droom buiten het zingen om was, antwoordde ze zonder aarzelen: ‘een keer te kunnen tapdansen met Fred Astaire…’

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Fauré Requiem
vr 2, zo 4 mrt 2018
Muziekcafé
Inleiding: Fauré Requiem
do 1 mrt 2018
Inleidingen
TAQA Theater De Vest, Alkmaar