Feestconcert New York-Wenen

Nederlands Philharmonisch Orkest

Feestconcert New York-Wenen

Kent u die spanning, als vrienden of familie een mooie verrassing voor u in petto hebben? U gaat iets moois beleven, maar u heeft geen idee wat en iedereen lacht u geheimzinnig zwijgend toe. Zo ook de musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij nodigen u van harte uit om in het volste vertrouwen naar het concert te komen en rustig af te wachten op de dingen die zullen komen. Maar wat dat is, vertellen zij u niet; dat merkt u vanzelf wel. Over een ding kunt u zeker zijn. Dit verrassingsconcert is een waar feestconcert, met een prachtig feestelijk programma om 2012 uit te luiden. Dus reken er maar op dat het een aangename verrassing zal zijn…. Toch een klein tipje van de sluier? Wat dacht u van American Swing en Wienerische Schwung?
(einde concert ca. 22.40)

 • Over de musici
 • Antony Hermus

  Antony Hermus, dirigent

  Er zijn maar weinig dirigenten die zo voortvarend aan hun carrière begonnen zijn als Anthony Hermus

  Er zijn maar weinig dirigenten die zo voortvarend aan hun carrière begonnen zijn als Anthony Hermus (1973). Na zijn studie aan het Tilburgs conservatorium werd hij al op 29-jarige leeftijd benoemd tot leider van de opera en het symfonieorkest van het Duitse Hagen. Enkele jaren later was (en is hij nog) Generalmusikdirektor van de opera en de Anhaltische Philharmonie in Dessau. Zijn optreden daar was voor het blad Opernwelt aanleiding hem meermaals te nomineren als ‘Dirigent des Jahres’. Grote bewondering oogstte hij in Dessau in het seizoen 20101-2012 met zijn vertolking van de Götterdämmerung, het begin van een complete Ring-cyclus die in 2015 afgesloten zal worden.

   

  Hermus is een veelgevraagd gastdirigent in Duitsland en Frankrijk, maar natuurlijk ook in Nederland. Zo leidde hij producties bij Opera Zuid, de Nationale Reisopera, het Residentieorkest en het Brabants Orkest. Dit seizoen zal hij debuteren bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ondanks zijn succes bekijkt Anthony Hermus zijn vak met  nuchterheid: ‘Je moet vanuit een sterke visie dirigeren, niet vanuit je ego. Je moet het werk belangrijk maken, niet jezelf. De muziek staat altijd op nummer één. Maar dirigeren is ook gewoon een vak, een ambacht. Dat moet je ook beheersen. Het is mijn beroep om te zorgen dat het goed gaat.’

  Deel
 • Irene Russo

  Irene Russo, piano

  De legendarische Martha Argerich noemde Irene Russo ‘een van de beste jonge musici die ik ooit in

  De legendarische Martha Argerich noemde Irene Russo ‘een van de beste jonge musici die ik ooit in mijn leven gehoord heb.’ Een juiste betiteling voor een uitmuntend pianiste die grote concoursen als het Concours Clara Schumann Düsseldorf en de Dorothy MacKenzie International Piano Award in New York op haar naam heeft staan. Naast haar internationale pianocarrière heeft Irene Russo in Nederland bekendheid gekregen door haar deelname aan een cd met pianocomposities van Simeon ten Holt. Met haar broer Nando, slagwerker van het NedPhO, vormt zij vast een duo en heeft ze een eerste cd met werk van Teresa Procaccini opgenomen.

  Deel