Final symphony

Nederlands Philharmonisch Orkest

Final symphony

Programma

Valtonen - Fantasie ouverture ‘Circle within a circle within a circle’ 
Uematsu - Symfonisch gedicht ‘Final Fantasy VI’ arr. Wanamo 
Uematsu/Hamauzu - Pianoconcert ‘Final Fantasy X’ arr. Wanamo/Hamauzu
Uematsu - Symfonie ‘Final Fantasy VII’ arr. Valtonen

Na uitverkochte zalen in Londen, Tokyo en Stockholm komt Final Symphony naar Amsterdam. Op zaterdag 7 mei 2016 staat het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Eckehard Stier met het officiële concert Final Symphony in Het Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens het concert wordt er muziek gespeeld uit de games Final Fantasy® VI, VII en X van de Japanse componist Nobuo Uematsu. De muziek uit deze beroemde gameserie, waarvan er 100 miljoen over de toonbank gingen, wordt gezien als een hoogtepunt in het genre. ‘Tears of musical joy’, schreef het toonaangevende GamesRadar+. 

Final Symphony ging in mei 2013 in première met het London Symphony Orchestra, in de Barbican Centre in Londen. De muziek uit de games Final Fantasy VI, VII en X werd onder toeziend oog van componist Nobuo Uematsu speciaal gearrangeerd voor een groot symfonieorkest door mede-componist Masashi Hamauzu, Jonne Valtonen en Roger Wanamo. Het concert, bedacht door de Duitse producent Thomas Böcker, ging daarna de hele wereld over. Sinds 2013 werd Final Symphony uitgevoerd door gerenommeerde orkesten als het Tokyo Philharmonic Orchestra en het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. 

Lovende kritieken
In 2015 nam het Londen Symphony Orchestra onder leiding van Eckehard Stier de muziek van Final Symphony op in de beroemde Abbey Road Studios in Londen. De uitgave met deze prachtige opname bereikte in meer dan tien landen de eerste plaats van de klassieke hitlijst van iTunes en behaalde een top 5-positie van de Classical Albums-lijst van Billboard. De uitgave kreeg lovende kritieken. ‘An album that is sure to delight fans of the games, as well as anyone dipping their toe for the first time into the world of video game music’, schreef het Britse Classic FM.

Final Fantasy
Final Fantasy is een serie games ontwikkeld door de Japanse fabrikant Square Enix. De eerste editie van Final Fantasy verscheen in 1987, gemaakt voor de Nintendo spelcomputer. De nieuwste aflevering in de reeks, Final Fantasy XV (voor PlayStation 4 en Xbox One), verschijnt in 2016. In totaal gingen er meer dan 100 miljoen exemplaren van de reeks over de toonbank.

Final Fantasy VII (1997), waarvan tijdens dit concert de muziek wordt gespeeld, geldt als één van de hoogtepunten uit de reeks. De gevechten en de acties van deze revolutionaire game, die je destijds kon spelen op PC en PlayStation, waren voor het eerst 3D en realtime; uniek voor die tijd. In juni 2015 werd er door Square op de E3-gamebeurs in Los Angeles groots een remake van de game aangekondigd. Een droom van alle fans, die sindsdien fora volschrijven met speculaties. In december was de eerste trailer te zien en werd bekend dat de remake wordt uitgebracht in meerdere delen.

Final Symphony & Final Symphony II © & ℗ 2013-2016 Merregnon Studios. Licensed by Square Enix.
FINAL FANTASY is a registered trademark or trademark of Square Enix Group Co., Ltd.

 • Over de musici
 • Eckehard Stier

  Eckehard Stier, dirigent

  'Met uiterste efficiëntie, precisie en ogenschijnlijk gemak legde Eckehard Stier zijn ziel en zalig

  'Met uiterste efficiëntie, precisie en ogenschijnlijk gemak legde Eckehard Stier zijn ziel en zaligheid in het dirigeren,' zo luidde een lovende recensie over deze Duitse dirigent in het project Final Symphony. De in Dresden geboren, getogen en opgeleide Stier begon zijn carrière in 1995 bij het Städtische Theater Chemnitz. Al snel trad hij ook op in de operatheaters van onder meer Straatsburg, Berlijn en Neurenberg. Op het concertpodium leidde hij als gastdirigent grote orkesten als het London Philharmonic Orchestra, het Tokyo Philharmonisch Orkest en de Philharmonie van zijn geboortestad Dresden. Sinds 2009 is hij chef-dirigent van het Auckland Philharmonia Orchestra in Nieuw-Zeeland. Momenteel toert Eckehard Stier wereldwijd met het succesvolle project Final Symphony, waarin muziek van een bekende videogame is bewerkt voor groot symfonieorkest. Over zijn eigen ervaring met games is hij bescheiden: 'Eind jaren 90 heb ik ooit een keer een videospel helemaal uitgespeeld en heb ervaren hoe fascinerend, maar ook hoe verslavend het kan zijn.'

  Deel
 • Katharina Treutler

  Katharina Treutler, piano

  Op haar zevende kreeg de in Erfurt geboren pianiste Katharina Treutler haar eerste pianolessen.

  Op haar zevende kreeg de in Erfurt geboren pianiste Katharina Treutler haar eerste pianolessen. Daarna volgde een intensieve opleiding die haar voerde langs de muziekinstituten van Hannover, Tokio, Parijs, Madrid en Freiburg. Ze kreeg les van docenten als Bernd Goetzke, Jacques Rouvier, Dmitri Bashkirov en Eric le Sage. Ze won diverse concoursen waaronder Les Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes en de International Piano Competition ‘Luciano Luciani’ in Italië. In haar nog korte carrière speelde Katharina Treutler wereldwijd talloze recitals en concerteerde ze met orkesten als het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Stockholm en het Tokio Philharmonisch Orkest. Haar spel werd in de pers beeldend omschreven: ‘Het is fascinerend om te ervaren hoe één en dezelfde persoon uit één en hetzelfde instrument een dergelijke rijkdom aan klankkleuren en muzikale sferen haalt.’ De opname die Katharina Treutler samen met het London Symphony Orchestra maakte, stond in meerdere landen in de top 10 van de iTunes-Klassik-Charts.

  Deel
Deel