Franse Kleuren

Nederlands Philharmonisch Orkest

Franse Kleuren

MEDIA

Programma

Ravel en Debussy         

Ravel
 - Pianoconcert in G
Debussy
 - Images
Ravel
 - Bolero

Met de beroemde Bolero van Ravel als uitsmijter zet de Italiaanse dirigent Carlo Rizzi een geheel Frans programma neer. Rizzi werkte vooral veel samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest in bejubelde producties van De Nederlandse Opera. Zijn verfijnd gevoel voor orkestrale kleuren komt hem goed van pas in Images van Claude Debussy. Een werk van drie delen - Gigues, Iberia, Rondes de printemps– dat zich als een vrije symfonie laat genieten. Voor de pauze een geliefde Ravel: diens Pianoconcert (voor twee handen) in G. Het ritmisch spetterende werk zweemt soms naar een jazzy stijl; het is even virtuoos als lyrisch-dromerig van karakter. De pianopartij zit fraai verweven in het orkestrale netwerk.

Extra: Maandag 19.35 uur, uitvoering van het NedPhO GO! project ‘Componeren met Jongeren’, Spiegelzaal.

 • Over de musici
 • Ingrid Fliter

  Ingrid Fliter, piano

  De Argentijnse pianiste Ingrid Fliter was al op jonge leeftijd in staat haar muzikale talenten aan h

  De Argentijnse pianiste Ingrid Fliter was al op jonge leeftijd in staat haar muzikale talenten aan het publiek te tonen. Toen ze elf jaar was gaf ze haar eerste recital. Nog maar net zestien jaar oud, stond zij al in het Teatro Colón in Buenos Aires. Haar eerste lessen kreeg ze van Elizabeth Westerkamp. In 1992 vertrok ze naar Europa voor verdere studie in Freiburg, Rome en de Accademia "Incontri col Maestro", in Imola. Ze won diverse prijzen waaronder in 2006 ontving zij als eerste de vrouw de bijzondere, zelden toegekende Gilmore Artist Award.
Datzelfde jaar maakte Ingrid Fliter haar succesvolle debuut in Amerika, hetgeen leidde tot uitnodigingen bij onder meer het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Dallas Symphony Orchestra. Maar ook in Europa en Azië heeft zij een grote reputatie. Londen, Berlijn, Frankfurt, Rotterdam, Amsterdam en Tokyo, de laatste in de prestigieuze World Pianist Series, hadden haar allemaal binnen hun muren van de diverse grote concertzalen. Inmiddels heeft Ingrid Fliter twee succesvolle cd’s op haar naam staan, beide gevuld met werk van Chopin.

  Deel
 • Carlo Rizzi

  Carlo Rizzi, dirigent

  Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band.

  Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band. Hij beziet zijn professie met de nodige nuance: ‘Als dirigent moet je voortdurend beslissingen nemen over de muziek en die proberen te slijten aan de musici. Soms met je handen of ogen, soms ook, tijdens een repetitie, met woorden. Het Engelse woord voor dirigeren, to conduct, komt van het Latijnse conducere. Dat betekent: met je meebrengen. Dat is volgens mij waar het bij dirigeren om gaat.’

  Deel