Götterdämmerung

De Nationale Opera

Götterdämmerung

Als voorbereiding op de complete uitvoering dit seizoen van Wagners Ring door De Nederlandse Opera – een ware marathon waar het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn medewerking aan verleent - wordt met deze productie het laatste deel van de tetralogie uitgevoerd.
In deze apotheose komen alle lijnen die in de voorgaande deken van dit machtige werk zijn uitgezet tezamen.
Na talloze intriges wordt de Nibelungen-ring van zijn vloek verlost, keert deze terug naar zijn oorspronkelijke eigenaren op de Rijnbodem en gaan de goden en mensen in de grote wereldbrand ten onder.
Nog eenmaal heeft De Nederlandse Opera de legendarische enscenering van Pierre Audi uit 1999 ter hand genomen. Toen speelde het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van hun vermaarde chef-dirigent Hartmut Haenchen. Ook nu leidt hij, als gast, het orkest in deze grootse en weergaloze productie.

 • Over de musici
 • Pierre Audi

  Pierre Audi, regie

  Pierre Audi mag zich scharen onder de meest innovatieve theaterregisseurs van onze tijd.

  Pierre Audi mag zich scharen onder de meest innovatieve theaterregisseurs van onze tijd. Zijn producties zijn opzienbarend en gedurfd, ze worden bejubeld maar roepen ook op tot boeiende discussies over de essentie van toneelregie. Zijn jeugd had een internationaal karakter. Audi werd in 1957 geboren in Libanon, groeide op in Frankrijk en studeerde geschiedenis in Oxford. Daar kwam hij in aanraking met het toneel en regisseerde enkele voorstellingen bij de Oxford University Dramatic Society.
  In 1979 richtte hij het Almeida Theatre op en ontwikkelde het tot een gerenommeerd theater voor avant-garde toneel, muziek en dans. In 1988 werd Audi aangesteld als artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Als zodanig maakte hij talloze spraakmakende operaproducties waaronder een cyclus met de opera’s van Monteverdi, de drie Da Ponte-opera’s van Mozart, diverse wereldpremières en zijn fenomenale enscenering van Wagner complete Ring. Vanaf 2005 is hij ook artistiek directeur van het Holland Festival, een functie die hij tot 2014 zal bekleden.
  Maar De Nederlandse Opera is niet de enige activiteit van Pierre Audi. Hij regisseerde ook operaproducties bij vele grote operahuizen over de hele wereld. Daarnaast produceerde hij toneelvoorstellingen bij belangrijke toneelgezelschappen waaronder Toneelgroep Amsterdam en het Zuidelijk Toneel. Voor zijn werk is Audi vele malen gelauwerd. Hij ontving onder meer de Leslie Boosey Award en de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs. Ook werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Chevalier de la Légion d'Honneur.

  Deel
 • Hartmut Haenchen

  Hartmut Haenchen, dirigent

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositi

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositie in de wereld van klassieke muziek. Haenchen werd geboren in Dresden en groeide op in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR). Hij kreeg speciale toestemming om samen te werken met verschillende topensembles in het Westen, waaronder de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest.

  Een belangrijk moment in Haenchens carrière was zijn aanstelling tot chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en muzikaal directeur van De Nederlandse Opera (DNO) in 1986. Gedurende zijn 13-jarige aanstelling bij DNO onderscheidde de dirigent zich door zijn gevarieerde operakeuzes. Nog steeds treedt Haenchen regelmatig op met het Nederlands Philharmonisch Orkest - waarvan hij in 2002 afscheid nam als chef-dirigent - en ontvangt hiervoor lovende recensies; in het bijzonder voor zijn uitvoeringen van Der Ring des Nibelungen, in de regie van Pierre Audi, en Der fliegende Holländer van Richard Wagner. Voor Der Ring des Nibelungen ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen in december 2014 de Prix d'amis oeuvreprijs voor de exellente prestaties in deze productie. Daarnaast werd Der Ring des Nibelungen uitgeroepen tot beste DNO-productie van het seizoen 2013-2014.

  Haenchens brede ervaring en diepgaande inzichten zorgen voor groot respect onder de recensenten, terwijl het publiek zich aangetrokken voelt door de menselijkheid van zijn interpretaties. Haenchen is vermaard om zijn vertolkingen van werken van Richard Strauss, Wagner en Mahler.

  Langdurige relaties onderhoudt Haenchen met vele prestigieuze orkesten en met verschillende vooraanstaande operahuizen, zoals Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, Teatro Real Madrid, Royal Opera House, Covent Garden, Opéra National de Paris, de Munt Brussel, Deutsche Oper Berlin en de Royal Danish Opera. Op zijn naam staan meer dan 130 opnames met vele orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vermeldenswaard is daarbij de omvangrijke discografie met het Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach, waarvan hij artistiek directeur was. Haenchen is eveneens auteur van boeken over muziek.

  In 1996 werd Hartmut Haenchen als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook ontving hij de Erepenning van de Stad Amsterdam en heeft hij voor zijn prestaties van de koningin het Nederlandse Staatsburgerschap verkregen. In 2008 ontving hij de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland, ter erkenning van zijn buitengewone bijdrage aan muziek en de kunsten.

  Bekijk voor meer informatie Hartmut Haenchen's website.

  Deel
Deel