Giro musicale

Nederlands Philharmonisch Orkest

Giro musicale

MEDIA

Programma

Salonen - Giro
Dvořák -
Pianoconcert
Beethoven -
Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’

Een fris voorgerecht bij een muzikale maaltijd met bekende en geliefde gerechten. Zo valt Giro (Italiaans voor ronde of rondgang) van de Finse componist Esa-Pekka Salonen te omschrijven. Salonen koppelde zeven akkoordgroepen aan elkaar en ontwierp een muziekstuk dat een rondgang maakt door de tonale mogelijkheden, ritmisch niet te gecompliceerd en helder in de harmonieën. Zelf omschrijft de componist het stuk als een klein symfonisch gedicht. Het past prachtig bij de romantiek van het Pianoconcert van Dvořák. De componist had er moeite mee om de piano de geijkte virtuoze solistenrol te geven. De Tsjechische pianist Vilhelm Kunz bewerkte de pianopartij om die meer af te stemmen op pianistische wensen. Met Beethovens symfonie Pastorale gaan we naar buiten, een zomerse dag op het platteland, met een forse onweersbui op de koop toe.

Extra: Zaterdag 19.40 uur en zondag 13.40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie hierover punt 5 op onze Extra's bij het concert'-pagina.

 • Over de musici
 • Stephen Hough

  Stephen Hough, piano

  Hoe veelzijdig wil je een kunstenaar hebben? Stephen Hough is componist, blogger, schrijver van theo

  Hoe veelzijdig wil je een kunstenaar hebben? Stephen Hough is componist, blogger, schrijver van theologische artikelen en schilder. Maar bovenal is hij, inmiddels beladen met roem, een concertpianist die elk concert opnieuw alles geeft wat hij muzikaal in zich heeft: ‘Als musicus moet je nooit vervallen in routine, niet in spelen maar ook niet in interpretatie. Telkens als je een stuk opnieuw oppakt, moet je hongerig zijn om er nieuwe dingen in te ontdekken, je erdoor te laten verbazen en stimuleren. Je bent pas ‘performer’als elke keer dat je een stuk speelt, je nekharen recht overeind gaan staan.’

  Deel
 • Hugh Wolff

  Hugh Wolff, dirigent

  De vader van Hugh Wolff was officier in het Amerikaanse leger en gestationeerd in Parijs. Maar hijze

  De vader van Hugh Wolff was officier in het Amerikaanse leger en gestationeerd in Parijs. Maar hijzelf koos met de muziek een totaal andere richting. In Parijs studeerde hij enige tijd compositie bij Olivier Messiaen, maar uiteindelijk koos hij voor een carrière als dirigent: ‘Als ik ’s morgens keek naar een vel papier vol met lege notenbalken…. Het is al lastig genoeg om te kijken naar een pagina vol met noten! Maar ik heb wel inzicht gekregen hoe componisten van nu denken en werken en daarmee een groot enthousiasme voor moderne muziek ontwikkeld.’

  Hugh Wolff is tegenwoordig een van de belangrijkste Amerikaanse dirigenten met een brede oriëntatie en dito reputatie. Van 1988 tot 2000 was hij muzikaal leider van het befaamde Saint Paul Chamber Orchestra. Daarnaast was hij van 1997 tot 2006 chef-dirigent van het Radio-orkest van Frankfurt. Met beide orkesten maakte hij een groot aantal cd’s en verzorgde hij wereldpremières van componisten als Corigliano, Harbison en Turnage. Naast zijn vaste engagementen dirigeerde hij als gast vrijwel alle belangrijke orkesten in Amerika en Europa waaronder het New York Philharmonic Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig. Ook is hij docent orkestdirectie aan het New England Conservatory of Music in Boston.

  Deel