Helden

Nederlands Philharmonisch Orkest

Helden

MEDIA

Programma

Sibelius, Tsjaikovski en Grieg        

Grieg - Suite nr. 1 uit Peer Gynt
Tsjaikovski - Andante Cantabile en Rococo Variaties voor cello en orkest
Sibelius - Symfonie nr. 1 Luisterfragment Sibelius

Voor de tweede keer in dit seizoen staat artist-in-residence Jean-Guihen Queyras in de schijnwerpers, nu met twee werken van Tsjaikovski. Beroemd is de oer-Russische weemoedige melodie die Tsjaikovski gebruikt in het Andante Cantabile van zijn Eerste strijkkwartet. Queryas speelt het in een arrangement voor cello en orkest. Nog beroemder zijn de galante Rococo-variaties, geschreven in de stijl van de door hem zo bewonderde Mozart. Daaromheen twee werken in Scandinavische sferen. Grieg schreef schitterende toneelmuziek bij Ibsens Peer Gynt. Vier van de mooiste melodieën verzamelde hij in de Eerste suite. De Eerste symfonie van Sibelius ademt de melancholieke sfeer die zoveel werk van deze Finse componist kenmerkt. Maar ditmaal met reden omdat zijn eenjarig dochtertje net overleden was. De beroemde opening met klarinetsolo en paukenroffel maakt tot op de dag van vandaag diepe indruk.

Extra: Vrijdag 11 mei, 19.30 uur openbare masterclass door Jean-Guihen Queyras.
Zaterdag en maandag 19.40 uur, Muziekcafé, Spiegelzaal.

Dit concert wordt gesponsord door:
 

 • Over de musici
 • Dima Slobodeniouk

  Dima Slobodeniouk, dirigent

  De in Rusland geboren Dima Slobodeniouk studeerde aanvankelijk viool aan het Conservatorium van Mosk

  De in Rusland geboren Dima Slobodeniouk studeerde aanvankelijk viool aan het Conservatorium van Moskou. Hij voltooide zijn opleiding in Finland waar hij ook belangstelling kreeg voor orkestdirectie. In die hoedanigheid studeerde hij aan diverse Finse muziekopleidingen bij onder ander Ilya Musin, Jorma Panula en Esa-Pekka Salonen. 


  Van 2005 tot 2008 was Dima Slobodeniouk chef-dirigent van het Symfonieorkest van Oulu. Zijn prestaties daar, vooral op het operavlak werden opgemerkt door de Koninklijke Zweedse Opera in Stockholm, waar hij een aantal spraakmakende producties leidde.

  
En ook in de rest van de wereld krijgt Slobodeniouk steeds meer bekendheid als excellent dirigent. Naast veel orkesten in Scandinavië stond hij inmiddels al voor het Cincinnati Symphony Orchestra, de Dresdner Philharmonie en de City Of Birmingham Symphony Orchestra, om er maar enkele te noemen. Dima Slobodeniouk heeft zich de laatste tijd vooral ingezet voor het moderne repertoire. Hij is artistiek leider van het Korsholm Muziekfestival dat hij in 2009 wijdde aan de jonge componist Sebastian Fagerlund. En tijdens zijn gastdirecties met het Avanti! Kamerorkest voerde hij regelmatig werk uit van hedendaagse Scandinavische componisten.

  Deel
 • Julian Steckel

  Julian Steckel, cello

  Julian Steckel is een Duitse cellist. Hij studeerde bij Ulrich Voss, Gustav Rivinius, Boris Pergamen

  Julian Steckel is een Duitse cellist. Hij studeerde bij Ulrich Voss, Gustav Rivinius, Boris Pergamenschikow, Heinrich Schiff en Antje Weithaas. Hij won vele prijzen waaronder de eerste prijs van het 59e Internationale ARD Muziek Concours in München, de Oehms Classics Prijs, de Münchener Kammerorchester Prijs, het Internationale Pablo Casals Concours in Kronberg en de Borletti-Buitoni Trust Fellowship Award in Londen.
  Julian Steckel is een veelzijdig cellist en trad op met het Beierse Radio Symfonie Orkest, de Radio Symfonie Orkesten van Berlijn, Stuttgart, Saarbrucken, Kopenhagen en Warschau, het Orchestre de Paris,  het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, het St.Petersburg Symfonieorkest en het Filharmonisch Orkest Belgrado.
  Sinds 2011 doceert hij aan der Hochschule für Musik und Theater Rostock. Julian Steckel speelt op een cello van Urs W. Mächler (Speyer 2005).
  Het concert Helden op 14 mei 2012 is zijn eerste concert samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Deel