Het wilde Oosten

Het wilde Oosten

Programma

Janáček - Sinfonietta
Bartók - Rapsodie nr. 1 voor viool en orkest
Bartók - Rapsodie nr. 2 voor viool en orkest
Prokofjev - Scytische Suite

De Tsjech Janáček, de Hongaar Bartók en de Rus Prokofjev vormen het trio dat inhoud geeft aan het thema ‘Het wilde Oosten’ door het NJO Symfonieorkest. Of het oosten van Janáček zo wild was, valt te betwijfelen. Want in de vijfdelige Sinfonietta uit 1925 beschrijft hij de historie van de zeer beschaafde stad Brno. De spectaculaire fanfares (met onder meer veertien trompetten) aan het begin en het einde roepen de jubel op van de vrijheid die Tsjechië sinds 1919 genoot. Een beetje wild kun je de Eerste en Tweede rapsodie voor viool en orkest wel noemen. Bela Bartók verwerkte er de volksmuziek in die hij had opgetekend tijdens zijn reizen door Hongarije. Het echte wilde oosten klinkt door in de ruige muziek die Sergei Prokofjev in 1915 schreef over de Scythen, een berucht nomadisch volk uit de oude wereld dat leefde rond de Zwarte Zee. Zij stonden bekend om hun wreedheid en oorlogszucht.

 • Over de musici
 • Stefan Asbury

  Stefan Asbury

  Chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest Stefan Asbury is regelmatig te gast bij toonaangevende

  Chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest Stefan Asbury is regelmatig te gast bij toonaangevende orkesten wereldwijd. Recente hoogtepunten zijn optredens met het Boston Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest, Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Gewandhausorchester Leipzig en het Copenhagen Philharmonic.
  Vorige seizoenen stond Asbury als gast voor het London Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, RAI Turijn, Seattle Symphony Orchestra, Dresdner Philharmonie, West Australian Symphony Orchestra en het Orchestra of St. Luke's.
  In Nederland is Asbury, naast zijn werk met het Noord Nederlands Orkest, met name bekend van zijn concerten met gerenommeerde ensembles als Asko|Schönberg, musikFabrik en Klangforum Wien. Sinds 1995 is hij als dirigent en docent verbonden aan het Tanglewood Music Center in de Verenigde Staten. Van 2001 tot 2005 had hij de leiding over het Remix Ensemble Casa da Música Porto. Bij het Finse Tapiola Sinfonietta is hij Artist in Association sinds 2007/8. Met het Zwitserse Basel Sinfonietta en het NDR Symfonieorkest onderhoudt hij een vaste relatie. Stefan Asbury staat bekend om zijn innovatieve programma's.

  Deel
 • Rosanne Philippens

  Rosanne Philippens, viool

  Met haar uitzonderlijk geraffineerd spel wordt Rosanne Philippens gezien als het grootste viooltalen

  Met haar uitzonderlijk geraffineerd spel wordt Rosanne Philippens gezien als het grootste viooltalent dat ons land de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Dat blijkt wel uit het feit dat zij in 2009 het Oscar Back Concours op haar naam zette. Zij trad als soliste op bij het Vlaams Symfonieorkest en het Hermitage State Orchestra. Begin 2010 soleerde Rosanne bij de tournee van het Nederlands Studenten Orkest. Hiermee speelde ze in tien prestigieuze zalen het Vioolconcert van Saint Saëns.
  Met pianist Yuri van Nieuwkerk vormt Rosanne Philippens een succesvol duo. Samen wonnen zij het Vriendenkrans Concours van Het Concertgebouw wat begin 2013 resulteerde in een uitgebreide tournee in het kader van de Dutch Classical Talent Tour and Award. De eerste cd van het duo is inmiddels verschenen.
  Rosanne Philippens bespeelt een viool met een bijzondere geschiedenis. Het instrument is gebouw in 1750 in Cremona en jarenlang bespeeld door Herman Krebbers.

  Deel