Het wilde Oosten

Het wilde Oosten

Programma

Janáček - Sinfonietta
Bartók - Rapsodie nr. 1 voor viool en orkest
Bartók - Rapsodie nr. 2 voor viool en orkest
Prokofjev - Scytische Suite

De Tsjech Janáček, de Hongaar Bartók en de Rus Prokofjev vormen het trio dat inhoud geeft aan het thema ‘Het wilde Oosten’ door het NJO Symfonieorkest. Of het oosten van Janáček zo wild was, valt te betwijfelen. Want in de vijfdelige Sinfonietta uit 1925 beschrijft hij de historie van de zeer beschaafde stad Brno. De spectaculaire fanfares (met onder meer veertien trompetten) aan het begin en het einde roepen de jubel op van de vrijheid die Tsjechië sinds 1919 genoot. Een beetje wild kun je de Eerste en Tweede rapsodie voor viool en orkest wel noemen. Bela Bartók verwerkte er de volksmuziek in die hij had opgetekend tijdens zijn reizen door Hongarije. Het echte wilde oosten klinkt door in de ruige muziek die Sergei Prokofjev in 1915 schreef over de Scythen, een berucht nomadisch volk uit de oude wereld dat leefde rond de Zwarte Zee. Zij stonden bekend om hun wreedheid en oorlogszucht.

 • Over de musici
 • Rosanne Philippens

  Rosanne Philippens, viool

  Met haar uitzonderlijk geraffineerd spel wordt Rosanne Philippens gezien als het grootste viooltalen

  Met haar uitzonderlijk geraffineerd spel wordt Rosanne Philippens gezien als het grootste viooltalent dat ons land de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Dat blijkt wel uit het feit dat zij in 2009 het Oscar Back Concours op haar naam zette. Zij trad als soliste op bij het Vlaams Symfonieorkest en het Hermitage State Orchestra. Begin 2010 soleerde Rosanne bij de tournee van het Nederlands Studenten Orkest. Hiermee speelde ze in tien prestigieuze zalen het Vioolconcert van Saint Saëns.
  Met pianist Yuri van Nieuwkerk vormt Rosanne Philippens een succesvol duo. Samen wonnen zij het Vriendenkrans Concours van Het Concertgebouw wat begin 2013 resulteerde in een uitgebreide tournee in het kader van de Dutch Classical Talent Tour and Award. De eerste cd van het duo is inmiddels verschenen.
  Rosanne Philippens bespeelt een viool met een bijzondere geschiedenis. Het instrument is gebouw in 1750 in Cremona en jarenlang bespeeld door Herman Krebbers.

  Deel