Huwelijksreis met cake

Nederlands Kamerorkest

Huwelijksreis met cake

MEDIA

Programma

Schoeck - Sommernacht                               
Weber - '
Konzertstück' voor piano en orkest     
Saint-Saëns -
Weddingcake                        
Schubert
- Andante uit pianosonate nr. 13    
Mozart -
Symfonie nr. 36 'Linzer'

Bij de stadspoort van Linz stond een bediende van graaf Thun de postkoets op te wachten. Daar zat Mozart in die onmiddellijk naar het grafelijk verblijf gebracht moest worden. Mozart had een beetje de pest in, want hij kwam terug van een mislukte huwelijksreis: in Salzburg had zijn vader nurks gereageerd op het bezoek van zijn zoon en diens vrouw Constanze. Hij was tegen het huwelijk en bleef daarbij. Nee, dan graaf Thun, een en al egards. Hij vroeg Mozart om een symfonie uit te voeren, alleen had hij geen symfonie bij zich. Dus schreef hij in vliegende haast een hele mooie symfonie. Zo was er toch nog succes aan het einde van de huwelijksreis. Daar past een Wedding Cake bij, geserveerd door Camille Saint-Saëns. In het Konzertstück voor piano en orkest van Weber twee musici die perfect op elkaar zijn ingespeeld als in een muzikaal huwelijk: pianist Dejan Lazić en meesterviolist Gordan Nikolić. De hoogromantische Sommernacht van de Zwitserse componist Othmar Schoeck en de orkestbewerking door Theo Verbey van het beroemde Andante uit de Dertiende pianosonate van Schubert complementeren deze huwelijksreis.

Extra: Zaterdag en dinsdag 19.40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie hierover punt 5 op onze Extra's bij het concert-pagina.

 • Over de musici
 • Dejan Lazić

  Dejan Lazić, piano

  Lange tijd had Dejan Lazić een dubbele muzikale carrière op klarinet en piano. Hij was zo talentvo

  Lange tijd had Dejan Lazić een dubbele muzikale carrière op klarinet en piano. Hij was zo talentvol op beide instrumenten dat hij in 1994 een opname van Brahms’ klarinetsonates maakte waarbij hij beide partijen inspeelde. Uiteindelijk koos hij voor de piano: ‘Maar nog steeds heb ik veel profijt van mijn klarinetcarrière. De kennis en kunde van een blaasinstrument helpt mij op de piano bij het fraseren en articuleren en het laten ‘ademen’ van een melodie. En ook voor het componeren, waarmee ik intensief bezig ben, is dat een krachtig hulpmiddel.’ Als concertpianist maakte Dejan Lazić naam met zijn wereldwijde optredens bij onder meer The City of Birmingham Orchestra, de Bamberger Symphoniker en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn opname van het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov met het London Philharmonic Orchestra in 2009 werd bekroond met een prijs van ECHO-Klassik. Al jaren is de Kroatische pianist een vertrouwd gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Twee jaar lang was hij artist-in-residence en nog steeds is hij jaarlijks te gast bij het orkest. Als componist schreef Dejan Lazić diverse werken voor piano solo, orkest en kamermuziek. Als arrangeur maakte hij een veelbesproken bewerking van het Vioolconcert van Brahms voor piano. Hij heeft dit stuk wereldwijd (waaronder met het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Concertgebouw) met groot succes ten gehore gebracht en op cd opgenomen.

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel