Il Turco in Italia

De Nationale Opera

Il Turco in Italia

Programma

Gioacchino Rossini
          
Il turco in Italia

De dichter Prosdocimo zoekt een verhaal voor een komedie en zoekt dat in een zigeunerkamp bij Napels. Daar bevindt zich ook de gevluchte Turkse slavin Zaida, die nog altijd houdt van haar meester Selim, maar uit de harem moest vluchten vanwege een valse beschuldiging. Haar hing de doodstraf boven het hoofd. Geronio wil van een waarzegster horen of hij zijn lastige vrouw Fiorilla de baas kan worden, maar de 'zigeunerin' Zaida geeft hem weinig hoop. Prosdocimo weet dat er een Turkse prins in Napels wordt verwacht, die misschien als bemiddelaar voor Zaida kan optreden.
De Turkse prins – niemand anders dan Selim – arriveert en maakt weldra Fiorilla het hof. Haar aanbidder Narciso is daar woedend over, evenals haar wettige echtgenoot. Prosdocimo heeft al heel wat ingrediënten voor zijn toneelstuk. Als Selim op bezoek is bij Fiorilla, voegen zich onverwachts Geronio en Narciso bij hen. Geronio is uiterst vriendelijk tegen de Turk. Prosdocimo adviseert Geronio zijn vrouw flink aan te pakken maar dit leidt alleen maar tot een grote ruzie tussen de echtelieden.
Selim wil Fiorilla ontvoeren en wil weten of het moment gunstig is. Op zoek naar een waarzegster komt hij bij Zaida terecht en een verzoening volgt. Ze worden betrapt door Fiorilla en nu ontstaat er een ruzie tussen de twee vrouwen, tot groot enthousiasme van Prosdocimo.
In een herberg vraagt Selim aan Geronio of deze zijn vrouw niet wil verkopen. De Italiaan is razend. Fiorilla en Zaida zijn beledigd door de besluiteloosheid van Selim en dwingen hem te kiezen. Hij kiest voor Fiorilla, nadat Zaida is weggegaan. Selim zal Fiorilla tijdens een gemaskerd bal ontvoeren. Prosdocimo raadt Geronio aan zich als Selim te vermommen om de ontvoering te verhinderen. Maar ook Narciso verkleedt zich als de Turk, om te proberen er zelf met Fiorilla vandoor te gaan. Zo zijn er ineens twee namaak-Selims en één echte! Uiteindelijk kiezen Selim en Zaida voor elkaar en vertrekken samen naar Turkije.

  • Over de musici
  • Carlo Rizzi

    Carlo Rizzi, dirigent

    Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band.

    Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band. Hij beziet zijn professie met de nodige nuance: ‘Als dirigent moet je voortdurend beslissingen nemen over de muziek en die proberen te slijten aan de musici. Soms met je handen of ogen, soms ook, tijdens een repetitie, met woorden. Het Engelse woord voor dirigeren, to conduct, komt van het Latijnse conducere. Dat betekent: met je meebrengen. Dat is volgens mij waar het bij dirigeren om gaat.’

    Deel
Deel