Jean-Efflam Bavouzet in Beethovens Pianoconcert nr. 3

Nederlands Philharmonisch Orkest

Jean-Efflam Bavouzet in Beethovens Pianoconcert nr. 3

Programma

Bernstein - On the Town
Beethoven - Pianoconcert nr. 3
Dvořák - Negende symfonie in E

'Ik zal nu een nieuwe weg inslaan', zou Beethoven tegen een leerling hebben gezegd omstreeks 1800. En met zijn Pianoconcert nr. 3 voegde hij de daad bij het woord. Met het concert sloeg Beethoven het pad naar de Romantiek in. Het Pianoconcert nr. 3 is grilliger en emotioneler dan zijn eerste twee pianoconcerten, die nog het lichte en elegante van de Klassieke periode in zich dragen. Volbloed Romantisch is Dvořáks Negende symfonie, waarin de componist zich liet inspireren door Amerika, de 'Nieuwe Wereld'. Dirigent Joshua Weilerstein en het Nederlands Philharmonisch Orkest openen de zomeravond met een ander Amerikaans uitstapje: Bernsteins On the Town, een muzikale schets van New York.

 • Over de musici
 • Jean-Efflam Bavouzet

  Jean-Efflam Bavouzet, piano

  De Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet was in 2012 een van Gramophone’s Artists of the Year. Sinds

  De Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet was in 2012 een van Gramophone’s Artists of the Year. Sinds hij in 1995 werd ‘ontdekt’ door Sir Georg Solti is hij een graag geziene gast op alle grote podia. Bavouzet staat bekend om zijn spontane geluid, waarin intimiteit en een zekere flamboyantie samenkomen. Zijn cd’s met het pianowerk van Debussy werden veelvuldig bekroond.

  Deel
 • Joshua Weilerstein

  Joshua Weilerstein, dirigent

  ‘Hij is een openbaring op het podium’, en ‘De nog jonge maestro maakte diepe indruk met de rust en gevoeligheid waarmee hij de schoonheid en de kracht van de muziek overbracht.’ Twee korte typeringen van dirigent Joshua Weilerstein die de afgelopen jaren zijn stormachtige carrière stevig heeft uitgebouwd.

  ‘Hij is een openbaring op het podium’, en ‘De nog jonge maestro maakte diepe indruk met de rust en gevoeligheid waarmee hij de schoonheid en de kracht van de muziek overbracht.’ Twee korte typeringen van dirigent Joshua Weilerstein die de afgelopen jaren zijn stormachtige carrière stevig heeft uitgebouwd. Afkomstig uit een muzikale familie (zijn ouders zijn beroepsmusici en zijn zuster Alisa is celliste) studeerde hij viool en orkestdirectie en behaalde hij in 2011 zijn diploma in beide disciplines aan het conservatorium van Boston. Nog tijdens zijn studie won hij in 2009 de eerste prijs van de Malko Competition for Young Conductors in Kopenhagen. Meteen na zijn afstuderen werd hij voor drie jaar benoemd tot assistent-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Het leverde hem gastdirecties op bij onder meer het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest.

  Momenteel is Joshua Weilerstein artistiek directeur van het Orchestre de Chambre de Lausanne, waarmee hij inmiddels een cd met werk van Stravinsky heeft opgenomen. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij al diverse malen met succes gedirigeerd. Waarom hij ooit van viool op directie is overgestapt? ‘Zelf spelen maakt me nerveus,’ verklaart hij, ‘het is een intense ervaring, zowel geestelijk als fysiek. Dirigeren daarentegen is helemaal niet inspannend, het is gewoon leuk.’

   

  Deel
Deel