Jenůfa

De Nationale Opera

Jenůfa

Programma

Janáček – Jenůfa

Uiterst strenge moraal leidt tot jaloezie, geweld en kindermoord in een kleine dorpsgemeenschap. Jenůfa is een genadeloos verhaal, door Janáček hartverscheurend op muziek gezet.

 • Over de musici
 • Katie Mitchell

  Katie Mitchell, regie

  Deel
 • Tomáš Netopil

  Tomáš Netopil, dirigent

  De Tsjechische dirigent Tomáš Netopil studeerde viool en orkestdirectie aan de Koninklijke Muziekhogeschool van Stockholm onder de hoede van de befaamde directiepedagoog Jorma Panula.

  De Tsjechische dirigent Tomáš Netopil studeerde viool en orkestdirectie aan de Koninklijke Muziekhogeschool van Stockholm onder de hoede van de befaamde directiepedagoog Jorma Panula. In 2002 won hij de eerste prijs tijdens de Sir Georg Solti Conductors’ Competition in Frankfurt. Het was de start van een glansrijke carrière zowel in de concertzaal als in de opera. Van 2008 tot 2012 was hij chef-dirigent van het Nationale Theater van Praag. Sinds 2013 is hij muziekdirecteur van het Aalto-Musiktheater en de Philharmonie Essen, waar hij onlangs nog hoge ogen gooide met zijn vertolking van Salome: ‘In de orkestbak heerste Netopil met vaste hand. De schitterende muziek van Strauss golfde op glorieuze wijze over de rand van de bak, zonder de zangers op het toneel maar een moment te overspoelen. Hulde.’ Het afgelopen seizoen werd hij benoemd tot vaste gastdirigent van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest.

  Als gast heeft Tomáš Netopil talloze grote orkesten gedirigeerd zoals de Berliner Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In de opera dirigeerde hij een groot aantal producties bij onder meer de Deutsche Oper Berlin, de Wiener Staatsoper en de Operá National de Paris. Bij De Nationale Opera was hij al eerder te gast in maart 2013 met L’amour des trois oranges van Prokofjev.

  Deel
Deel