Kerst met Vivaldi, Corelli en Bach

Nederlands Kamerorkest

Kerst met Vivaldi, Corelli en Bach

Programma

Vivaldi – Winter, uit de Vier Jaargetijden
Telemann – Suite voor flûte pastorelle
Telemann – Concert voor viool en blokfluit
Corelli – Kerstconcert
J.S. Bach – Sinfonia en koralen uit het Weihnachtsoratorium

Facebook Event:

Een echt witte Kerst beleeft u dit jaar bij het Nederlands Kamerorkest. Dat begint al goed met de Winter uit Vivaldi’s Vier jaargetijden, waar het vriest dat het kraakt, de schaatsers zwieren en een vliegende sneeuwstorm voorbijraast. Met zijn blokfluit laat Erik Bosgraaf, de solist van vanavond, de herders uitgebreid aan het woord: gezamenlijk met Gordan Nikolić in een concert voor viool en blokfluit van Telemann, maar ook solistisch in een suite waarvoor de componist een heuse ‘flûte pastorelle’ schreef. En natuurlijk mag ook het traditionele Concerto di Natale van Corelli niet ontbreken, met zijn de doedelzak imiterende pastorale aan het eind. Ook Kerst als religieus feest vanwege de geboorte van Christus heeft een plaats in dit programma. Hoe kan dat beter dan met muziek uit het Weihnachtsoratorium van de kerkmuziekcomponist bij uitstek Johann Sebastian Bach?

 • Over de musici
 • Erik Bosgraaf

  Erik Bosgraaf, blokfluit

  De carrière van blokfluitist Erik Bosgraaf ging vliegend van start met een opname van het complete werk voor blokfluit solo van de 17e-eeuwse Nederlandse componist Jacob van Eyck. Er werden meer dan 25000 exemplaren verkocht.

  De carrière van blokfluitist Erik Bosgraaf ging vliegend van start met een opname van het complete werk voor blokfluit solo van de 17e-eeuwse Nederlandse componist Jacob van Eyck. Er werden meer dan 25000 exemplaren verkocht. Hij speelde samen met bekende orkesten als het Residentie Orkest, het Dallas Symphony Orchestra en uiteraard het Nederlands Kamerorkest. Ook maakte hij opnames met blokfluitmuziek van Vivaldi, Telemann en Handel. Bijzonder is zijn cd met door hem gearrangeerde composities van Boulez, gemaakt met uitdrukkelijke toestemming van de componist.

  Maar de ambities van Erik Bosgraaf reiken verder. In zorgvuldig uitgedachte arrangementen bewerkte hij veel barokmuziek voor blokfluit. Met het door hem opgerichte ensemble Cordevento verkende hij de grenzen tussen de kunstmuziek en volksmuziek van de 17e eeuw. Ook werkte hij samen met saxofonist Yuri Honing, de electro-free jazz groep POW Ensemble en rockband Echos Minor. In samenwerking met DJ Arjan de Vreede maakte hij een eigentijds arrangement van Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Voor Erik Bosgraaf zijn dit geen onlogische zijwegen: ‘Net als popmuziek gaat barokmuziek uit van een goede beat.’

  Diverse malen werd Erik Bosgraaf bekroond voor zijn activiteiten, waaronder in 2011 met de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Sinds 2004 is Gordan Nikolić artistiek leider van het Nederlands Kamerorkest. Hij behoort al jaren tot de grootste violisten van deze tijd. Hij is concertmeester geweest bij meerdere orkesten en is regelmatig te gast als violist of orkestleider in binnen- en buitenland. In de loop van de jaren is hij uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest, dat hij op zijn eigen, unieke wijze leidt.

  Nikolić werd in 1968 in het huidige Servië geboren. Op zijn zevende begon hij met vioolspelen. Twee jaar later ging hij naar een internaat voor vioolles. Hij vervolgde zijn studie bij Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule in Bazel. Daar verdiepte hij zich in de barokviool, maar werkte hij ook samen met moderne componisten als Lutosławski en Kurtág. In 1989 kreeg hij zijn eerste aanstelling als concertmeester bij het Orchestre d’Auvergne. Vanaf 1997 tot en met 2017 bekleedde hij dezelfde functie bij het London Symphony Orchestra. Daar werkte hij samen met topdirigenten als Colin Davis, Claudio Abbado, Valeri Gergiev en Bernard Haitink.

  Nikolić staat niet als dirigent voor het Nederlands Kamerorkest, maar voert vanaf de eerste lessenaar de musici aan. Dit omdat hij de andere orkestleden niet wil onderwerpen aan zijn autoriteit. Hij vindt het belangrijk om je eigen muzikale visie te bewaren, en die naar voren te brengen in de muziek die je speelt. Zelf zegt hij: ‘Ik ben er niet om te vertellen wat de andere musici moeten doen. Ik probeer een energieke of emotionele richting aan te geven, en vervolgens proberen we een gemeenschappelijke taal te vinden.’ Inmiddels heeft hij samen met het orkest gewerkt aan diverse bijzondere producties en heeft hij verschillende succesvolle cd-opnames gemaakt.

  Nikolić wordt regelmatig gevraagd als muzikaal leider bij diverse internationale gezelschappen, waaronder het Australian Chamber Orchestra, het Orchestre de chambre de Genève en het Antwerp Symphony Orchestra. Sinds 2007 heeft hij de leiding over het in Spanje gevestigde BandArt, een orkest dat inzet op maatschappelijke betrokkenheid. Naast zijn activiteiten als violist en orkestleider is Nikolić docent aan Codarts in Rotterdam. Hij speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel

Rondom het concert

Inleiding: Kerst met Vivaldi, Corelli en Bach
di 12 dec 2017
Inleidingen
TAQA Theater De Vest, Alkmaar