Koepelconcert op zondag: Appalachian Spring

NedPhO GO!

Koepelconcert op zondag: Appalachian Spring

Programma

COPLAND - Appalachian Spring

Appalachian Spring is een balletcompositie van Aaron Copland die een wijdverspreide en blijvende populariteit bereikt heeft als orkestrale suite. Een 13-koppig ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest speelt onder leiding van Nuno Coelho dit prachtige werk van de grand old man, zoals Copland in zijn laatste jaren ook wel liefkozend werd genoemd. Bart Oomen is verteller in dit programma.

 
Muziek in de NedPhO-Koepel 

De NedPhO-Koepel is een muzikale hotspot op slechts een paar minuten lopen van station Amsterdam Muiderpoort. De Koepel is de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Wij zetten de deuren graag open voor iedereen die van muziek houdt en die nieuwsgierig is naar de musici of het gebouw.

 • Over de musici
 • Atie Aarts

  Atie Aarts, cello

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Aarts is sinds 2010 verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Atie Aarts kreeg haar eerste cellolessen op negenjarige leeftijd. Vanaf haar vijftiende studeerde ze bij Lenian Benjamins aan de Jong Talent afdeling van het Utrechts Conservatorium. Vanaf 1997 studeerde zij aan de vakopleiding bij Jeroen den Herder en Elias Arizcuren waar zij in 2002 haar eerste fase examen afsloot, en in 2004 de tweede fase. Naast het uitvoerende deel van de tweede fase deed zij onderzoek naar de didactiek van het begeleiden van jonge, getalenteerde leerlingen.

  Drie jaar lang speelde Atie in het cello-octet Conjunto-Ibérico. Daarna volgde zij met veel plezier de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze heeft een voorliefde voor kamermuziek en is sinds 2010 verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Atie bespeelt een cello die omstreeks 1830 is gebouwd door de Franse vioolbouwer Pierre Pacherel.

  Deel
 • Jeanine van Amsterdam

  Jeanine van Amsterdam, 2e viool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  In 2015 heeft ze de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch Orkest afgerond en vanaf seizoen 2016|2017 heeft ze een vaste positie in het orkest.

  Jeanine van Amsterdam (1992) werd in 2010 toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt, waar zij in 2014 succesvol haar bachelorstudie afrondde. Aansluitend is zij toegelaten tot de masteropleiding bij Vera Beths aan hetzelfde instituut, waar zij in juni 2016 met een 9 afstudeerde. In 2015 heeft zij de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch Orkest afgerond. Maart 2016 won zij het proefspel 2e viool tutti bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, waar zij vanaf seizoen 2016|2017 speelt.

  Jeanine treedt vaak op in kamermuziekverband. Zij vormt sinds 2004 het ‘Van Amsterdam Duo’ met haar broer Vincent van Amsterdam (accordeon). Deze bijzondere en unieke combinatie is ook laureaat bij diverse concoursen. Het Duo speelt transcripties en oud werk van o.a. Bach, Vivaldi, Schnittke en Stravinsky, alsmede premières van Nederlandse componisten zoals Kortekaas, van Beurden en van Gompel. In 2012 kwam de CD ‘A Flight Beyond the Time’ uit met werken van Zubitsky, Corelli en Piazzolla. In april 2016 brachten zij een Russische CD uit onder het label 7 Mountain Records genaamd “Chanson Russe”.

  Jeanine heeft met het Van Amsterdam Duo concerten gegeven op diverse podia in het binnenland, waaronder op de Uitmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, NJO Muziekzomer en het Emmy Verhey Festival. Ook in het buitenland heeft het duo zich veelvuldig gepresenteerd, met een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China.

  Deel
 • Leon Bosch

  Leon Bosch, dirigent, klarinet

  Nederlands Philharmonisch Orkest
  aanvoerder Leon Bosch studeerde aan het Conservatorium van Maastricht en begon zijn professionele

  aanvoerder

  Leon Bosch studeerde aan het Conservatorium van Maastricht en begon zijn professionele loopbaan als remplaçant bij het Limburgs Symfonie Orkest. Vanaf 1980 had hij aanstellingen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Amsterdams Philharmonisch Orkest en het WDR Sinfonieorchester Köln. Sinds 1989 is hij solo-klarinettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waarbij hij ook als solist optrad met werken van Mozart, Rossini en Stamitz. Leon Bosch werkt vaak als dirigent met blazers uit studentenorkesten waaronder Het Orkest, Crea Orkest, Sweelinck-Orkest, Krashna Musica Delft en het Utrechts Studentenorkest. Daarnaast is hij dirigent/artistiek leider van het ensemble Beaufort. Léon Bosch bespeelt tevens de bassetklarinet en bassethoorn. Met beide instrumenten vervulde hij bij De Nederlandse Opera in 2003 een solistenrol in Mozarts La Clemenza di Tito.

  Deel
 • Nuno Coelho

  Nuno Coelho, dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Met zijn benoeming voor twee jaar tot assistent-dirigent van Marc Albrecht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2015 heeft Nuno Coelho een nieuwe stap gezet in zijn veelbelovende en voortvarende dirigentencarrière.

  De Portugese Nuno Coelho (1989), begon zijn loopbaan als violist. Als zodanig won hij enkele prijzen, concerteerde hij bij orkesten als het Kärntner Sinfonieorchester en de Kammerakademie Klagenfurt en was oprichter van het Quadros-Quartett en het Trio Poème. Enkele hedendaagse componisten schreven werk voor hem.

  In de eindfase van zijn vioolopleiding begon Nuno Coelho ook een studie orkestdirectie waar hij zich ontpopte als een uiterst getalenteerd dirigent. Hij volgde masterclasses bij beroemde dirigenten als Bernard Haitink, Esa-Pekka Salonen en Neeme Järvi. Inmiddels heeft hij al op de bok gestaan bij onder meer het Musikkollegium Winterthur, de Festival Strings Lucerne en het Gstaad Festival Orchestra. In 2015 maakte hij zijn debuut als operadirigent bij de Nordböhmische Philharmonie Teplice met Verdi’s La Traviata. Ook richtte hij in 2014 het Phoenix Chamber Orchestra in Brussel op, waarmee hij in korte tijd naam heeft gemaakt met diverse concerten.

  In 2015 werd Coelho aangenomen aan het Dirigentenforum der Deutschen Musikrat. Momenteel studeert hij nog aan de Hochschule der Künste in Zurich bij Johannes Schlaefli. Met zijn benoeming voor twee jaar tot assistent-dirigent van Marc Albrecht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2015 heeft Nuno Coelho een nieuwe stap gezet in zijn veelbelovende en voortvarende dirigentencarrière.

  Deel
 • Remko Edelaar

  Remko Edelaar, fagot

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2003 is hij solofagottist van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest.

  aanvoerder

  Remko Edelaar studeerde fagot aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Johan Steinmann. Hij volgde masterclasses bij o.a. Sergio Azzolini en Daniele Damiano. Tijdens zijn studie won hij meerdere prijzen op concoursen. Sinds 2003 is hij solofagottist van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Hiernaast is hij lid van Asko|Schönberg en het Wendingen Ensemble. Met deze ensembles maakte hij vele opnamen, waaronder de Solo sonate voor fagot van Willem Frederik Bon. Ook is hij fagottist van het Farkas Quintet Amsterdam, waarmee hij in 2004 het Nationaal Kamermuziek Concours Almere won. 

  Deel
 • Mintje van Lier

  Mintje van Lier , 2e viool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Mintje is plaatsvervangend aanvoerder.

  plv. aanvoerder

  Op 5-jarige leeftijd begon Mintje met vioollessen bij Anneke Schilt. Ze volgde vervolgens lessen bij Hans Scheepers, Joyce Tan, Mimi Zweig, Chris Duindam en Lex Korff de Gidts. In 2006 behaalde ze haar bachelordiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna studeerde zein Berlijn bij Ilan Gronich aan de Universität der Künste. Van 2004 tot 2006 was Mintje lid van het European Union Youth Orchestra onder leiding van o.a. Bernard Haitink, Sit Colin Davis Vladimir Ashkenazy, Paavo Jarvi en Sir John Eliot Gardiner.

  In 2007 werd Mintje toegelaten tot Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Nog tijdens het academiejaar kreeg zij een baan in de Radio Kamer Filharmonie, waar zij vijf jaar lang, tot de opheffing, met veel plezier speelde, geïnspireerd door dirigenten zoals Philippe Herreweghe en Frans Brüggen. Mintje remplaçeert bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en Mahler Chamber Orchestra. Tweemaal nam zij deel aan het Zermatt Festival met het Scharoun Ensemble uit de Berliner Philharmoniker. In Berlijn speelde zij met Solistenensemble Kaleidoskop.

  Mintje bespeelt een Johannes Fransiscus Cuypers (1812), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

  Deel
 • Carin Nelson

  Carin Nelson, cello

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2002 is Carin Nelson als celliste in dienst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam. Daarnaast speelt ze regelmatig in Zweedse orkesten.

  Carin Nelson werd in Zweden geboren, waar zij op 10-jarige leeftijd haar eerste cellolessen kreeg. Ze studeerde de Hogeschool voor Muziek in Göteborg bij Harro Ruijsenaars. In 1995 kwam Nelson naar Nederland, waar ze achtereenvolgens studeerde bij Michel Dispa en Melissa Phelps aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Ze studeerde in 1999 af aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en behaalde in datzelfde jaar haar Master in Fine Arts in Music Performance aan de Hogeschool voor Muziek in Göteborg. 

  Carin Nelson heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses en kamermuziekcursussen in Europa, onder anderen bij Truls Mørk, Colin Carr, Wolfgang Boettcher en Ralph Kirshbaum.

  Carin Nelson trad als soliste met verscheidene Zweedse en Nederlandse orkesten op: onder meer met het Celloconcert van Edward Elgar. Daarnaast gaf ze kamermuziekconcerten met ensembles in veel verschillende bezettingen en werkt ze regelmatig als remplaçant bij zowel Zweedse als Nederlandse orkesten. Sinds 2002 is Carin Nelson als celliste in vaste dienst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam.

  Deel
 • Lilit Poghosyan Grigoryants

  Lilit Poghosyan Grigoryants , 2e viool

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  In 2016 behaalde ze haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam.

  Violiste Lilit Poghosyan begon haar muzikale studies bij professor Liubov Leutfalieva toen ze negen jaar oud was. In 2006 begon ze dankzij verschillende studiebeurzen haar studie bij Marco Rizzi aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid. Ze was er lid van het Camerata del Instituto Internacional de Música de Cámara de Madrid en van het E.S.M.R.S. orkest. Lilit volgde masterclasses bij o.a. Vadim Repin en Anna Chumachenko. In 2009 won ze de nationale wedstrijd voor jonge muzikanten in Ortigueira (Spanje). Vier jaar later vervolledigde ze haar studies aan het Conservatorio Real de Música de Madrid bij Serguey Teslya.

  Ze speelde reeds mee bij het Symfonisch orkest en de Real Filharmonia van Galicië, waarna ze naar Nederland verhuisde en als onderdeel van de orkestacademie zowel bij het Nederlands Philharmonisch Orkest als het Koninklijk Concertgebouworkest speelde. In 2016 behaalde ze haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam bij Liviu Prunaru. 

  Deel
 • João Seara

  João Seara, contrabas

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  In 2014 sloot João zich aan bij de bassectie van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Sinds 2015 is João tevens plaatsvervangend aanvoerder. 

  plv. aanvoerder

  João komt uit een muzikale familie: zijn zus, Ana Seara, is componiste en ging hem voor in het Conservatorium Calouste Gulbenkian in Braga. João begon zijn studies contrabas aan datzelfde conservatorium toen hij zes was en bleef er tien jaar. Hij volgde er les bij onder meer Cristina Costa. Tussen 2006 en 2009 studeerde hij aan ARTAVE bij Nuno Arrais en Alexander Samarijev en later, in 2009, bij Manuel Rêgo aan de Hogeschool voor Muziek in Lissabon. Op aanraden van Rêgo volgde João lessen aan de Guildhall School of Music and Drama. Bij Rinat Ibragimov, toenmalig dirigent van het London Symphony Orchestra, behaalde hij daar zijn diploma contrabas. De kennismaking met de metropool en de mogelijkheid om er concerten te zien van de beste muzikanten ter wereld, leerden hem naar eigen zeggen evenveel als de studie zelf.

  João speelde in het Orquestra Gulbenkian, het Youth Orchestra of the European Union, het London Symphony Orchestra en het Newcastle Chamber Orchestra. Daarnaast is hij lid en mede-oprichter van Orquestra XXI, een orkest opgericht door verschillende getalenteerde Portugese musici die naast hun aanstellingen in verschillende landen door uitvoeringen met dit orkest hun band met Portugal willen behouden.

  In 2014 sloot João zich aan bij de bassectie van het Nederlands Philharmonisch Orkest, bij een van zijn vorige leraren: Luis Cabrera Martin. Sinds 2015 is João tevens plaatsvervangend aanvoerder. 

  Deel

Pagina's

Deel