La dolce vita

Nederlands Kamerorkest

La dolce vita

MEDIA

Programma

Rota, Mozart, Puccini en Schubert       
Rota
– Concert voor strijkers : 16 min.
Mozart – Pianoconcert nr. 24 : 31 min.
Puccini – Crisantemi : 8 min.
Schubert – Symfonie nr. 3 : 24 min.

Rota, Mozart, Puccini en Schubert
Giacomo Puccini en Nino Rota werden wereldberoemd, de eerste met zijn opera’s en de tweede met zijn filmmuziek. La Bohème en La dolce vita horen bij elkaar als pizza en pasta. In dit concert de onbekende kanten van deze Italiaanse grootmeesters. Want Puccini schreef ook met veel vakmanschap voor strijkkwartet, in dit geval Crisantemi (Chrysanten), een elegie (klaagzang) bewerkt voor strijkorkest. De klassiek geschoolde Rota verrast met een Concert voor strijkers dat met de ogen dicht voelt als een Vesparit over de wegen langs de kust van Amalfi. Bij deze Italiaanse klanken sluit de Derde symfonie van Franz Schubert naadloos aan. Het werk opent met een jodelende klarinetpartij en besluit met een tarantella. En in Mozart zit altijd iets Italiaans; ten tijde van het componeren van het pianoconcert in c-klein was hij druk bezig met de opera Le nozze di Figaro. Geniet van ‘La dolce vita’ bij het Nederlands Kamerorkest.
(einde concert za ca. 22.40, zo ca. 16.40)

EXTRA:
Zaterdag NedPhO Anders in Het Concertgebouw Amsterdam, een borrel met live-muziek van NedPhO Jazz Quartet en zangeres Marjoleine Leene, direct na afloop van het concert.

Het Concertgebouw, Amsterdam:13 en 14 april 2013
Philharmonie, Haarlem: 12 april 2013

 • Over de musici
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
 • Steven Osborne

  Steven Osborne, piano

  Steven Osborne wordt wel gerekend tot de meest verfijnde Britse pianisten, en heeft een wereldwijde

  Steven Osborne wordt wel gerekend tot de meest verfijnde Britse pianisten, en heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd als solist in grote concerten en recitals. Hij is een regelmatig terugkerende vedette op bijvoorbeeld het Edinburgh Festival en in de prestigieuze Proms series in Londen. In Nederland concerteerde hij onder meer in de Rotterdamse Doelen en het Concertgebouw in Amsterdam. Zijn repertoire is veelzijdig, maar Mozart heeft daarin een speciale plaats. De pers noemde hem dan ook ‘een ideale Mozart vertolker die de techniek heeft zijn toon moeiteloos te vormen, gecombineerd met een gevoel voor stijl en een muzikaal intelligente muzikale interpretatie.’

  Deel