La dolce vita

Nederlands Kamerorkest

La dolce vita

MEDIA

Programma

Rota, Mozart, Puccini en Schubert       
Rota
– Concert voor strijkers : 16 min.
Mozart – Pianoconcert nr. 24 : 31 min.
Puccini – Crisantemi : 8 min.
Schubert – Symfonie nr. 3 : 24 min.

Rota, Mozart, Puccini en Schubert
Giacomo Puccini en Nino Rota werden wereldberoemd, de eerste met zijn opera’s en de tweede met zijn filmmuziek. La Bohème en La dolce vita horen bij elkaar als pizza en pasta. In dit concert de onbekende kanten van deze Italiaanse grootmeesters. Want Puccini schreef ook met veel vakmanschap voor strijkkwartet, in dit geval Crisantemi (Chrysanten), een elegie (klaagzang) bewerkt voor strijkorkest. De klassiek geschoolde Rota verrast met een Concert voor strijkers dat met de ogen dicht voelt als een Vesparit over de wegen langs de kust van Amalfi. Bij deze Italiaanse klanken sluit de Derde symfonie van Franz Schubert naadloos aan. Het werk opent met een jodelende klarinetpartij en besluit met een tarantella. En in Mozart zit altijd iets Italiaans; ten tijde van het componeren van het pianoconcert in c-klein was hij druk bezig met de opera Le nozze di Figaro. Geniet van ‘La dolce vita’ bij het Nederlands Kamerorkest.
(einde concert za ca. 22.40, zo ca. 16.40)

EXTRA:
Zaterdag NedPhO Anders in Het Concertgebouw Amsterdam, een borrel met live-muziek van NedPhO Jazz Quartet en zangeres Marjoleine Leene, direct na afloop van het concert.

Het Concertgebouw, Amsterdam:13 en 14 april 2013
Philharmonie, Haarlem: 12 april 2013

 • Over de musici
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Sinds 2004 is Gordan Nikolić artistiek leider van het Nederlands Kamerorkest. Hij behoort al jaren tot de grootste violisten van deze tijd. Hij is concertmeester geweest bij meerdere orkesten en is regelmatig te gast als violist of orkestleider in binnen- en buitenland. In de loop van de jaren is hij uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest, dat hij op zijn eigen, unieke wijze leidt.

  Nikolić werd in 1968 in het huidige Servië geboren. Op zijn zevende begon hij met vioolspelen. Twee jaar later ging hij naar een internaat voor vioolles. Hij vervolgde zijn studie bij Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule in Bazel. Daar verdiepte hij zich in de barokviool, maar werkte hij ook samen met moderne componisten als Lutosławski en Kurtág. In 1989 kreeg hij zijn eerste aanstelling als concertmeester bij het Orchestre d’Auvergne. Vanaf 1997 tot en met 2017 bekleedde hij dezelfde functie bij het London Symphony Orchestra. Daar werkte hij samen met topdirigenten als Colin Davis, Claudio Abbado, Valeri Gergiev en Bernard Haitink.

  Nikolić staat niet als dirigent voor het Nederlands Kamerorkest, maar voert vanaf de eerste lessenaar de musici aan. Dit omdat hij de andere orkestleden niet wil onderwerpen aan zijn autoriteit. Hij vindt het belangrijk om je eigen muzikale visie te bewaren, en die naar voren te brengen in de muziek die je speelt. Zelf zegt hij: ‘Ik ben er niet om te vertellen wat de andere musici moeten doen. Ik probeer een energieke of emotionele richting aan te geven, en vervolgens proberen we een gemeenschappelijke taal te vinden.’ Inmiddels heeft hij samen met het orkest gewerkt aan diverse bijzondere producties en heeft hij verschillende succesvolle cd-opnames gemaakt.

  Nikolić wordt regelmatig gevraagd als muzikaal leider bij diverse internationale gezelschappen, waaronder het Australian Chamber Orchestra, het Orchestre de chambre de Genève en het Antwerp Symphony Orchestra. Sinds 2007 heeft hij de leiding over het in Spanje gevestigde BandArt, een orkest dat inzet op maatschappelijke betrokkenheid. Naast zijn activiteiten als violist en orkestleider is Nikolić docent aan Codarts in Rotterdam. Hij speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
 • Steven Osborne

  Steven Osborne, piano

  Steven Osborne wordt wel gerekend tot de meest verfijnde Britse pianisten, en heeft een wereldwijde

  Steven Osborne wordt wel gerekend tot de meest verfijnde Britse pianisten, en heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd als solist in grote concerten en recitals. Hij is een regelmatig terugkerende vedette op bijvoorbeeld het Edinburgh Festival en in de prestigieuze Proms series in Londen. In Nederland concerteerde hij onder meer in de Rotterdamse Doelen en het Concertgebouw in Amsterdam. Zijn repertoire is veelzijdig, maar Mozart heeft daarin een speciale plaats. De pers noemde hem dan ook ‘een ideale Mozart vertolker die de techniek heeft zijn toon moeiteloos te vormen, gecombineerd met een gevoel voor stijl en een muzikaal intelligente muzikale interpretatie.’

  Deel