La forza del destino

De Nationale Opera

La forza del destino

Programma

Verdi - La forza del destino

Het noodlot slaat ongenadig hard toe in La forza del destino. Tegen de achtergrond van een oorlog ontspint zich een familieconflict met fatale afloop. Al in het eerste bedrijf van La forza del destino staat de tragische heldin voor een onmogelijke opgave: de keuze tussen Don Alvaro, op wie ze smoorverliefd is, en de nagedachtenis van haar vader, die per ongeluk door Alvaro is gedood. In het verhaal verloopt de tijd sprongsgewijs, waardoor het stuk niet gemakkelijk te ensceneren is. De Forza heeft grote invloed gehad als voorloper van het ‘patchwork-drama’ en is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van met name de Russische opera.

 • Over de musici
 • Christof Loy

  Christof Loy, regie

  Deel
 • Michele Mariotti

  Michele Mariotti, dirigent

  Als zoon van een opera-intendant en geboren in Pesaro, de geboortestad van Rossini, was het niet verwonderlijk dat Michele Mariotti het operavak in ging. Zijn eerste directie bij het Teatro Comunale van Bologna in het najaar van 2007 was zo succesvol dat hij er het jaar daarop tot vaste dirigent benoemd werd.

  Als zoon van een opera-intendant en geboren in Pesaro, de geboortestad van Rossini, was het niet verwonderlijk dat Michele Mariotti het operavak in ging. Hij studeerde orkestdirectie aan het conservatorium van Pesaro. In 2005 maakte hij zijn debuut als operadirigent met Rossini’s Il barbiere di Siviglia in Salerno. Zijn eerste directie bij het Teatro Comunale van Bologna in het najaar van 2007 was zo succesvol dat hij er het jaar daarop tot vaste dirigent benoemd werd. Sinds 2014 is hij ook artistiek leider van het theater. Daarnaast heeft hij operaproducties geleid in vrijwel alle grote theaters in Italië zoals de Scala in Milaan, Teatro Regio in Turijn en Teatro San Carlo in Napels. Maar ook buiten Italië geniet hij grote bekendheid en leidde voorstellingen bij onder meer de Metropolitain Opera in New York en Covent Garden in Londen. In de concertzaal was hij onder meer te gast bij het Gewandhausorchester Leipzig en het Orchestre National de France. Dit seizoen maakt Michele Mariotti zijn debuut bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Als operadirigent vindt hij een goed contact met zangers uiteraard onontbeerlijk: ‘Maak de zanger tot je vriend. In de opera moet het je met de zanger instrumentaal zingen. Wie dat niet kan of wil, kan beter symfonieën dirigeren.’

  Deel
Deel