Litton dirigeert Sjostakovitsj 10

Nederlands Philharmonisch Orkest

Litton dirigeert Sjostakovitsj 10

MEDIA

Programma

BARTÓK - Altvioolconcert
SJOSTAKOVITSJ - Symfonie nr. 10

Facebook Event:

Litton dirigeert Sjostakovitsj 10
Met Andrew Litton op de bok vult Sjostakovitsj de tweede akte van dit programma met zijn indrukwekkende Tiende symfonie. Voltooid kort na de dood van Stalin getuigt de intense muziek van het leed wat Sjostakovitsj onder diens terreur heeft ondergaan. Voor dirigent Andrew Litton, inmiddels een bekend gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, vertrouwd terrein, want tot tweemaal toe maakte hij een alom geprezen cd-opname van deze symfonie. Zelfs heeft hij als tienjarige de grote Sovjet-componist in New York eens mogen ontmoeten…

Bartók Altvioolconcert
In de kleine kring van de concertante werken voor altviool en beroemde altviolisten heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest een klinkende combinatie gemaakt met het weergaloze spel van de Franse altviolist Antoine Tamestit en Bartóks Altvioolconcert. ‘Hij zingt misschien niet zo hoog als de viool, maar zijn lied is des te warmer,’ schijnt Paganini ooit over de altviool gezegd te hebben. Dat is Antoine Tamestit en zijn grote talent ongetwijfeld meer dan toevertrouwd.

 • Over de musici
 • Andrew Litton

  Andrew Litton, dirigent

  De liefde voor de kunst van het dirigeren kwam bij Andrew Litton (1959) al op tienjarige leeftijd toen hij Leonard Bernstein tijdens een van zijn beroemde jongerenconcerten bezig zag en hij Sjostakovitsj in eigen persoon ontmoette.

  De liefde voor de kunst van het dirigeren kwam bij Andrew Litton (1959) al op tienjarige leeftijd toen hij Leonard Bernstein tijdens een van zijn beroemde jongerenconcerten bezig zag en hij Sjostakovitsj in eigen persoon ontmoette. Hij bezocht de Juilliard School of Music in New York en werd assistent van Mstislav Rostropovich bij het National Symphony Orchestra van Amerika. In 1982 was hij de jongste winnaar ooit van de BBC International Conductors Competition.

  Vanaf 1988 was Litton chef-dirigent van achtereenvolgens het Bournemouth Symphony Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra, het Philharmonisch Orkest van het Noorse Bergen en het Colorado Symphony Orchestra. Daarnaast was hij wereldwijd te gast bij onder andere het London Philharmonic Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. Ook als operadirigent heeft hij vele successen op zijn naam staan met gezelschappen als de Metropolitan Opera, Royal Opera House Covent Garden en de Deutsche Oper Berlin en was hij oprichter van de Nationale Opera van Bergen.

  Meer dan 120 cd-opnames heeft Andrew Litton in zijn lange carrière gemaakt. Daaronder tweemaal de Tiende symfonie van Sjostakovitsj met het Dallas Symphony Orchestra en het London Philharmonic Orchestra. Het Altvioolconcert van Bartók legde hij vast met het orkest van Bergen en Lawrence Power als solist.

  Deel
 • Antoine Tamestit

  Antoine Tamestit, altviool

  Er zijn maar weinig altviolisten die de status behalen van absoluut meestersolist, maar Antoine Tamestit is er daar één van.

  Er zijn maar weinig altviolisten die de status behalen van absoluut meestersolist, maar Antoine Tamestit is er daar één van. Zijn prijzenkast is rijk gevuld met onder meer de Primrose International Viola Competition in 2001, het ARD Musikwettbewerb in 2004 en de Borletti Buitoni Trust Award in 2006.

  Vele orkesten hebben Tamestit als solist verwelkomd. Daaronder de Wiener Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig en het Orchestre de Paris. Kamermuziek speelde hij met grote namen als Emmanuel Ax, Gidon Kremer, Christian Tetzlaff en Martin Fröst. Zijn discografie is indrukwekkend. Een opname van Harold en Italie van Berlioz kreeg van het BBC Music Magazine de hoogste beoordeling van vijf sterren, net zoals een cd met altvioolcomposities van Hindemith. Zijn repertoire beslaat vrijwel alle genres, van barok tot hedendaags. Zo speelde hij samen met zijn leermeesteres Tabea Zimmermann de wereldpremières van composities van Benjamin en Mantovani.

  Ondanks zijn grote ervaring heeft Antoine Tamestit nog altijd plankenkoorts voor elk concert. Maar, zo vertrouwde hij eens een interviewer toe: ‘Ik ben dol op pokeren met mijn vrienden, vandaar dat je het meestal niet aan mij ziet.’

  Deel

Rondom het concert

De Verdieping: Litton dirigeert Sjostakovitsj 10
ma 27 mrt 2017
De Verdieping
Het Concertgebouw, Amsterdam
Muziekcollege: Sjostakovitsj 10
za 25 mrt 2017
Lezingen
NedPhO-Koepel